Παράνομοι θα είναι στην ουσία όσοι μετά τις 7 Φεβρουαρίου του 2023 διαθέτουν και διαφημίσουν ακίνητα για βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις μέσω διαδικτύου εφόσον δεν φροντίσουν μέχρι τότε να εγγραφούν στο Μητρώο Αυτοεξυπηρετούμενων Καταλυμάτων του υφυπουργείου Τουρισμού, καθώς η περίοδος χάριτος στην ουσία τελειώνει και ενεργοποιείται η σχετική νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή μετά από κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Ήδη δόθηκε μια παράταση, ενός χρόνου, για εγγραφή στο μητρώο αφού η πρώτη διορία έληγε στις 7 Φεβρουαρίου του 2022. Λόγω δυσκολιών που φαίνεται να προέκυψαν στα πρώτα σχέδια εγγραφής ενδιαφερομένων στο μητρώο, η Βουλή αποφάσισε να δώσει παράταση για ακόμα ένα χρόνο, με το υφυπουργείο Τουρισμού να εκτιμά πως αυτή θα είναι η τελευταία.

Μιλώντας στον «Φ» ο Σάββας Περδίος ανέφερε πως οι εγγραφές συνεχίζονται σημειώνοντας πως μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί στο μητρώο του υφυπουργείου Τουρισμού εξασφαλίζοντας σχετική άδεια και αριθμό μητρώου και σχετικό σήμα, που θα πρέπει με την ενεργοποίηση της νομοθεσίας να αναρτώνται σε όλες τις ιστοσελίδες διάθεσης υποστατικών όπως στο Airbnb, το Booking.com, το Tripadvisor κι άλλες πλατφόρμες ίδιου τύπου. Μέχρι στιγμής, είπε, στο μητρώο εγγράφηκαν 2.000 καταλύμματα που αντιστοιχούν σε 10 χιλ. κλίνες, με τον αριθμό να αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο όσο πλησιάζουμε στο τέλος της προθεσμίας που έχουν στη διάθεσή τους οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Όπως εξήγησε ο κ. Περδίος, όσοι δεν εγγραφούν στο μητρώο του υφυπουργείου Τουρισμού, δεν θα μπορούν νόμιμα ούτε να προσφέρουν για εκμίσθωση τα υποστατικά τους, ούτε να τα διαφημίσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα περίοδος χάριτος για εγγραφή στο μητρώο «Airbnb»

Η υποβολή αιτήσεων για εγγραφή στο μητρώο γίνεται μόνο ηλεκτρονικά για φυσικά και νομικά πρόσωπα που ενδιαφέρονται και, όπως αναφέρθηκε, αυτή θα συνεχιστεί μέχρι και τις αρχές του 2023. Το τέλος της άδειας/εγγραφής ανέρχεται στα 222 ευρώ. Μετά τις 7 Φεβρουαρίου της νέας χρονιάς το υφυπουργείο εφόσον εντοπίσει υποστατικά να διαφημίζονται ή να ενοικιάζονται χωρίς να έχουν εγγραφεί στο μητρώο, θα προχωρά στην επιβολή ποινών και διοικητικών προστίμων.

Με τη δημιουργία του μητρώου, εκτός του ότι θα υπάρξει ένα ξεκαθάρισμα όσον αφορά και τις τουριστικές κλίνες που νόμιμα διατίθενται, αναμένεται να υπάρξει και καλύτερος έλεγχος όσον αφορά φορολογικά ζητήματα και θέματα ασφάλειας των επισκεπτών και ιδιοκτητών. Καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για εγγραφή στο μητρώο είναι η προηγούμενη εγγραφή στο Τμήμα Φορολογίας (Αριθμό Φορολογικής Ταυτότητας ή και ΦΠΑ όπου προβλέπεται βάσει της σχετικής νομοθεσίας) της Κυπριακής Δημοκρατίας και η ασφαλιστική Κάλυψη του Καταλύματος σε ισχύ, τουλάχιστο κατά παντός κινδύνου, για πυρκαγιά και αστική ευθύνη.

Ο καθένας θα μπορεί να ελέγχει

Βάσει της νομοθεσίας το υφυπουργείο Τουρισμού θα μπορεί αυτεπάγγελτα να προβαίνει σε ελέγχους κατά πόσο υφίσταται άδεια και εγγραφή στο μητρώο. Το ίδιο όμως και ο κάθε Κύπριος, ανέφερε στον «Φ» ο υφυπουργός Τουρισμού. Σύμφωνα με τον Σάββα Περδίο, όσοι διαφημίζουν και θα προσφέρουν βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις θα πρέπει να έχουν στις αναρτήσεις του τη σχετική άδεια. Οπόταν θα είναι εύκολο και για τους πελάτες να αναγνωρίζουν εάν κάποιος είναι παράνομος και θα μπορούν να το καταγγείλουν σε εμάς που θα φροντίσουμε να αφαιρέσει τη διαφήμιση. Άρα, στην ουσία το ίντερνετ. αλλά κάθε πελάτης ξεχωριστά. θα ενισχύσουν το σύστημα παρακολούθησης εφαρμογής της νομοθεσίας, κατέληξε.