Μια σειρά από επιχειρηματικά δάνεια προσφέρουν οι τράπεζες, μέσω των οποίων παρέχουν στις επιχειρήσεις την ευκαιρία να αρχίσουν την προσπάθεια τους ή να επεκταθούν και να μεγαλώσουν. Παράλληλα, οι τράπεζες διαθέτουν δανειακά προϊόντα για να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες των καταναλωτών, για πρώτη κατοικία, εξοχικό κτλ. Πιο κάτω, το Forbes παρουσιάζει τις δύο κατηγορίες δανείων.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

Μέσω του σχεδίου «Το πρώτο σας σπίτι» παραχωρεί στεγαστικό δάνειο μέχρι 80% της αξίας του ακινήτου με διάρκεια αποπληρωμής μέχρι και 35 χρόνια. Οι δανειολήπτες μπορούν να επιλέξουν κυμαινόμενο επιτόκιο για όλη τη διάρκεια του δανείου ή σταθερό για 3, 5 ή 10 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζα Κύπρου: Δάνεια εξπρές έως €15.000 από κινητό

Παράλληλα, η Τράπεζα Κύπρου προσφέρει δανειακά προϊόντα για εξοχικό με χρηματοδότηση μέχρι και του 70% της αξίας του ακινήτου και για ανακαίνιση κατοικίας, μέχρι και για το 80% της αξίας του ακινήτου για πρώτη κατοικία και μέχρι 70% για ανακαίνιση εξοχικού. Παρέχεται επίσης δάνειο για αγορά οικοπέδου, το οποίο μπορεί να ανέλθει μέχρι 70% της αξίας του οικοπέδου ανάλογα με την κατηγορία του και τον σκοπό και τον τρόπο αξιοποίησής του.

Σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια της τράπεζας, η Τράπεζα Κύπρου προσφέρει χρηματοδότηση για να ξεκινήσει μία νέα επιχείρηση, για αγορά εμπορευμάτων/εξοπλισμού ή για επέκταση του κύκλου εργασιών της επιχείρησης. Η χρηματοδότηση μπορεί να καλύψει και ανακαίνιση επαγγελματικού χώρου που ενοικιάζεται. Οι δανειολήπτες έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν πολύ χαμηλή δόση, ίση με τους τόκους του δανείου, για περίοδο μέχρι 12 μήνες. Η διάρκεια του δανείου μπορεί να ανέλθει μέχρι και τα 20 χρόνια. Σε περίπτωση που το δάνειο θα εξασφαλίζεται μόνο με προσωπικές εγγυήσεις, η μέγιστη περίοδος αποπληρωμής ανέρχεται στα 8 χρόνια.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Με το σχέδιο «Λύση ONE» οι πελάτες της τράπεζας επιλέγουν μία και μοναδική λύση δανεισμού βάσει της αξίας της κύριας κατοικίας, για κάθε τους ανάγκη. Το σχέδιο προσφέρεται με χαμηλό επιτόκιο, σταθερό για τρία χρόνια ή μεταβλητό, με μία μόνο χαμηλή μηνιαία δόση. Το ποσό του δανείου υπολογίζεται βάσει της αξίας της κύριας κατοικίας για την κάλυψη στεγαστικών και καταναλωτικών αναγκών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Ευνοϊκό επιτόκιο για 2022 μέσω Σχεδίου ΠΤΕ από την Ελληνική

Οι ανάγκες που καλύπτει το σχέδιο Λύση ΟΝΕ, είναι πολλές καθώς προσφέρεται για αγορά, ανέγερση και ανακαίνιση κύριας κατοικίας, για την αγορά οικοπέδου για ανέγερση κύριας κατοικίας, για την αγορά, ανέγερση και ανακαίνιση κατοικίας (άλλη από την κύρια) στην Κύπρο ή στο εξωτερικό και μπορεί να συνδυαστεί με την χρηματοδότηση καταναλωτικών αναγκών.

Η «Λύση ΔΥΟ» προσφέρεται για αγορά ακινήτου (άλλο από κύρια κατοικία), γης, καθώς και άλλων καταναλωτικών αναγκών. Με χαμηλό επιτόκιο βάση αξίας εξασφάλισης, το σχέδιο καλύπτει την αγορά, ανέγερση, ανακαίνιση δεύτερης ή εξοχικής κατοικίας, την απόκτηση γης για άμεση ή μελλοντική αξιοποίηση, την αγορά καταναλωτικών αγαθών ή/και οποιαδήποτε άλλη προσωπική ανάγκη.

Επιπρόσθετα, μέσω του «My Business», η Ελληνική Τράπεζα καλύπτει λύσεις δανεισμού για αγορά, ανέγερση, επέκταση και ανακαίνιση ακινήτου για επαγγελματικούς σκοπούς, αγορά γης για άμεση ή μελλοντική αξιοποίηση, ανάγκες κεφαλαίου κίνησης, κεφαλαιουχικές δαπάνες, αναχρηματοδότηση υφιστάμενων οφειλών και άλλες επαγγελματικές ανάγκες.

ALPHA BANK

Το Alpha Κατοικία μπορεί να καλύψει κάθε στεγαστική ανάγκη, είτε πρόκειται για αγορά, ανέγερση, αποπεράτωση ή επιδιόρθωση κατοικίας ή διαμερίσματος είτε για την αγορά εγκεκριμένου οικοπέδου/ γης για άμεση ανέγερση κατοικίας ή ακόμη και για τη μεταφορά υφιστάμενων στεγαστικών δανείων. Το ύψος του στεγαστικού δανείου μπορεί να καλύψει μέχρι και το 80% της αγοραστικής αξίας του ακινήτου για απόκτηση πρώτης κατοικίας και μέχρι του 70% για δεύτερη.

Η αποπληρωμή γίνεται με ίσες μηνιαίες δόσεις μέχρι και 40 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου χάριτος ενώ στη λήξη του δανείου η ηλικία του πρωτοφειλέτη δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 70 χρόνια. Επίσης, παρέχεται περίοδος χάριτος μέχρι και δύο χρόνια από την πρώτη εκταμίευση του δανείου.

Όσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια της τράπεζας, προσφέρει το «Alpha Ανάπτυξη» (κεφάλαιο κινήσεως για ανάπτυξη εργασιών) με μέγιστο ποσό τις €170.000, διάρκεια μέχρι και 8 χρόνια, αποπληρωμή με μηνιαίες δόσεις που καλύπτουν κεφάλαιο και τόκο και εξασφαλίσεις που αφορούν υποθήκη και/ή άλλες εμπράγματες εξασφαλίσεις και/ή δέσμευση μετρητών και/ή προσωπική εγγύηση.

Διαθέτει επίσης το «Alpha Εξοπλισμός», για χρηματοδότηση μέχρι και του 100% της αξίας του τιμολογίου αγοράς. Η περίοδος χάριτος αποπληρωμής κεφαλαίου είναι μέχρι τον ένα χρόνο και η μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής τα 10 χρόνια (συμπεριλαμβανομένης της περιόδου χάριτος).

Για επαγγελματικό μέσο μεταφοράς και πάλι δίνεται χρηματοδότηση μέχρι και του 100% της αξίας του τιμολογίου αγοράς, με τις ίδιες προϋποθέσεις, όπως πιο πάνω. Επιπρόσθετα, με το «Alpha Επαγγελματικό Ακίνητο» παρέχεται χρηματοδότηση για την αγορά, ανέγερση, αποπεράτωση και ανακαίνιση επαγγελματικού ακινήτου, καθώς και για την αγορά οικοπέδου/γης με σκοπό την ανέγερση επαγγελματικού ακινήτου. Το μέγιστο ποσό χρηματοδότησης είναι το €1.700.000, η περίοδος χάριτος αποπληρωμής κεφαλαίου είναι μέχρι τα δύο χρόνια και η διάρκεια μέχρι και τα 10 χρόνια συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου χάριτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μικρότερη δόση με αναδιαρθρώσεις για όσους ζορίζονται

ANCORIA BANK

Η Ancoria Bank προσφέρει Δάνειο Πρώτης Κατοικίας για την αγορά, κατασκευή ή ανακαίνιση σπιτιού, μέχρι €300.000 και μέχρι 80% της εκτιμημένης αξίας του ακινήτου. Η διάρκεια του δανείου είναι από τα 5 μέχρι τα 35 χρόνια. Για σπίτια υπό ανέγερση η τράπεζα προσφέρει περίοδο χάριτος στο κεφάλαιο του δανείου μέχρι δύο χρόνια (δηλαδή πληρωμές μόνο των τόκων). Παράλληλα, η Ancoria Bank προσφέρει Δάνειο Εξοχικής Κατοικίας για την αγορά, κατασκευή ή ανακαίνιση σπιτιού, μέχρι €300.000 και μέχρι 65% της εκτιμημένης αξίας του ακινήτου. Οι αιτητές μπορούν να επιλέξουν μεταξύ του κυμαινόμενου επιτοκίου της Ancoria Bank ή Euribor 6 μηνών. Το Επιχειρηματικό Δάνειο της Ancoria Bank αφορά Ενυπόθηκο Δάνειο Επιχειρηματικής Στέγης, Δάνειο με Δεύσμευση Προθεσμιακής Κατάθεσης, Δάνειο για Αγορά Καινούριου Αυτοκινήτου και Δάνειο για Αγορά Μεταχειρισμένου Αυτοκινήτου.

ASTROBANK

Η AstroBank προσφέρει Δάνειο Πρώτης Κατοικίας, για αγορά, ανακαίνιση ή κατασκευή κατοικίας. Το επιτόκιο για στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας ξεκινάει από 1.80%, το μέγιστο ποσό που μπορεί να χρηματοδοτηθεί είναι το 80% της αξί- ας του ακινήτου, ενώ η διάρκεια εξόφλησης είναι μέχρι τα 40 χρόνια. Παράλληλα, διαθέτει και δάνειο για αγορά, ανέγερση ή ανακαίνιση εξοχικής κατοικίας. Το επιτόκιο του δανείου ξεκινάει από 1.80%, το μέγιστο ποσό που μπορεί να χρηματοδοτηθεί είναι το 87% της αξίας του ακινήτου ενώ η διάρκεια εξόφλησης είναι μέχρι 20 χρόνια για εξοχική κατοικία και μέχρι 15 χρόνια για ανακαίνιση εξοχικής κατοικίας.

Τα δάνεια της AstroBank για επιχειρήσεις είναι: Χρηματοδότησης έργου, Κοινοπρακτικού Σκοπού, Ευρωπαϊκά Προγράμματα Χρηματοδότησης μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Ενεργειακό και Σχέδιο Χρηματοδότησης για Εξοικονόμηση Ενέργειας.