Την Κύπρο, την Ελλάδα και την Πορτογαλία κατονομάζει η ισραηλινή εφημερίδα Globes ως τις υποψήφιες χώρες, με τις οποίες Ισραηλινοί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας (high-tech) συζητούν για μεταφορά της έδρας των εταιρειών τους από το Ισραήλ, λόγω της προωθούμενης δικαστικής μεταρρύθμισης στη χώρα.

Σχέδιο μετανάστευσης

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ανώτερα στελέχη του τομέα της τεχνολογίας, τα οποία συμμετείχαν στη διαμόρφωση του σχεδίου «Exodus», κάνουν λόγο για τρεις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες διεξάγουν επίσημες συνομιλίες με διευθύνοντες συμβούλους. Ωστόσο, οι χώρες δεν κατονομάζονται λόγω ανησυχίας για δημιουργία «διπλωματικής κρίσης».

Άλλες πηγές, με γνώση των συνομιλίων, ανέφεραν ότι οι χώρες είναι η Ελλάδα, η Κύπρος και η Πορτογαλία και ότι πρόκειται για γνωστές χώρες, αναφορικά με τα οφέλη που έχουν προσφέρει τα τελευταία χρόνια για να προσελκύσουν επιχειρηματίες και εταιρείες τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τον CEO μιας μεγάλης ισραηλινής εταιρείας τεχνολογίας, μία από τις βασικές απαιτήσεις των τριών χωρών είναι η μεταβίβαση της πνευματικής ιδιοκτησίας των εταιρειών σε αυτές ή η καταχώριση νέας πνευματικής ιδιοκτησίας, αντί στο Ισραήλ.

Πρόκειται για απαίτηση η οποία αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για τις ισραηλινές εταιρείες, αφού, συνήθως, η φορολογική αρχή του Ισραήλ απαιτεί την καταβολή εταιρικού φόρου ύψους 23% σε μια τέτοια περίπτωση – σαν να πουλήθηκε η ίδια η εταιρεία. Κάτι που συνεπάγεται την καταβολή αρκετών εκατομμυρίων από τη πλευρά των εταιρειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Invest Cyprus: Roadshow σε τρεις χώρες της Μέσης Ανατολής

Συνομιλίες

Σύμφωνα με τον CEO μιας μεγάλης ισραηλινής εταιρείας τεχνολογίας, οι συνομιλίες με υπουργούς και ηγέτες στις υποψήφιες χώρες συνεχίζονται εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Όπως σημειώνει η Globes, οι αξιωματούχοι από τις υποψήφιες χώρες τηρούν σιγή ιχθύος επί του θέματος.

Ανησυχία

Η μεταφορά ισραηλινών κεφαλαίων σε τράπεζες του εξωτερικού το τελευταίο διάστημα αποτελεί ένδειξη της ανησυχίας του επιχειρηματικού κόσμου, ότι οι συναλλαγές τους με το εξωτερικό θα επηρεαστούν αρνητικά σε περίπτωση που εφαρμοσθούν οι κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, μεταξύ άλλων, φαίνεται ότι θα επηρεάσουν και τις σχέσεις των διεθνών αγορών με τις εταιρείες που εδρεύουν στο Ισραήλ.