Το τηλεφωνικό κέντρο 1450, που λειτούργησε πιλοτικά την περασμένη εβδομάδα, έρχεται να προστεθεί στην καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού αλλά και να συνδράμει στην επίσπευση της καταβολής διαφόρων επιδομάτων, καθώς θα υπάρξει αποδέσμευση λειτουργών των υπουργείων, σε πρώτη φάση του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας και του Υπουργείου Εργασίας, που σήμερα ήταν επιφορτισμένοι και με την παροχή ενημέρωσης.
Για την επίσπευση της καταβολής επιδομάτων του ΤΚΑ, κυρίως μέσω των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προηγήθηκε όμως η ψηφιοποίηση των αιτήσεων για τις κυριότερες παροχές του, κάτι που είχε ζητηθεί από τη μ. Ζέτα Αιμιλιανίδου και άρχισε επί υπουργίας της. Έχοντας δει στην πράξη την «ευκολία» εξυπηρέτησης χιλιάδων πολιτών στη διάρκεια της πανδημίας, η Ζέτα Αιμιλιανίδου έθεσε ως προτεραιότητα την ψηφιοποίηση των διαδικασιών όσον αφορά την υποβολή αιτημάτων. Η αρχή έγινε από νωρίς πέρσι, με τελευταία προσθήκη όσον αφορά την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων, μέσω της ιστοσελίδας https://www.gov.cy/, να λαμβάνει χώρα στις 23 Φεβρουαρίου της φετινής χρονιάς και να αφορά τη θεσμοθετημένη σύνταξη από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Με την οποία, όπως πληροφορούμαστε, ο κύκλος της ψηφιοποίησης ων επιδομάτων του ΤΚΑ έκλεισε για την ώρα.
Όσον αφορά την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για τη θεσμοθετημένη σύνταξη, συνεχίζει πάντως να παρέχεται ακόμα και η δυνατότητα για υποβολή αίτησης σε έντυπη μορφή κάτι που δεν αποκλείεται να διατηρηθεί και να παραμείνει ως επιλογή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Περιμένουν το OK για επιδόματα βάρδιας – υπερωρίες
Το ξεκίνημα
Η αρχή για ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για διάφορα επιδόματα των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που έγινε σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτική, άρχισε στην ουσία από τον Φεβρουάριο πέρσι. Καθώς τότε δόθηκε η δυνατότητα, εξαιτίας και της πανδημίας που συνέχιζε τότε να δείχνει τα δόντια της, να υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για το επίδομα ασθενείας, οι οποίες έκτοτε υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά. Τον Ιούλιο του 2022 δόθηκε, επίσης, η δυνατότητα για ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για το επίδομα μητρότητας και για το βοήθημα τοκετού. Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα από τον περασμένο Σεπτέμβριο ηλεκτρονικά υποβάλλονται και οι αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας και πάλι μέσω του gov.cy.
Για την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης για τα όλα τα επιδόματα που έχουν πλέον ψηφιοποιηθεί, είναι απαραίτητο οι ασφαλισμένοι να έχουν προηγουμένως δημιουργήσει προφίλ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Cy-Login (Αριάδνη) και να έχουν ταυτοποιηθεί. Υπενθυμίζουμε ότι, ηλεκτρονικά, από το 2021 γίνονται πλέον και οι εισφορές των κοινωνικών ασφαλίσεων μέσω του συστήματος Sisnet και πως από τον Οκτώβριο πέρσι το σύστημα δέχεται και τη καταβολή ληξιπρόθεσμων εισφορών στο ΤΚΑ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε λειτουργία το 1450 από την Πέμπτη
Αρκετά τα οφέλη
Οι καθυστερήσεις στην καταβολή επιδομάτων δεν έχουν εκλείψει, ωστόσο με την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων υπήρξε εξοικονόμηση χρόνου και επίσπευση στην εξέταση τους, όπως ανέφερε στον «Φ» η διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ευαγγελία Γεωργιάδου.
Όσον αφορά τη θεσμοθετημένη σύνταξη επειδή η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων άρχισε πρόσφατα η κ. Γεωργιάδου ανέφερε πως δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί σε βάθος το όφελος που υπήρξε. Όσον αφορά τη θεσμοθετημένη σύνταξη, υπενθυμίζουμε πως μόλις πρόσφατα δόθηκαν οδηγίες από τον νέο υπουργό Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου για καταβολή της πρώτης σύνταξης σε νέους συνταξιούχους εντός ενός μήνα από την αίτηση.
Όπως, πάντως, αναφέρθηκε, από την ψηφιοποίηση της υποβολής αιτήσεων ήδη καταγράφονται οφέλη, χωρίς όμως να εκλείψουν οι καθυστερήσεις.
Κατά τον πρόσφατο απολογισμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων -τον Φεβρουάριο φέτος- ο τέως υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος κατέγραψε στα οφέλη από την ψηφιοποίηση και απλοποίηση των διαδικασιών της ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων, το γεγονός ότι εξοικονομούν πρώτα χρόνο στον αιτητή χωρίς φυσική παρουσία. Επιπρόσθετα, επιτεύχθηκε σύμπτυξη του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων παροχών.
Συγκεκριμένα, ενώ στο παρελθόν εξετάζονταν αιτήσεις που είχαν υποβληθεί πολλούς μήνες πριν, μέχρι και οκτώ μήνες προηγουμένως, σήμερα όπως είχε πει ο κ. Κούσιος έχουν εξαλειφθεί σε μεγάλο βαθμό οι καθυστερήσεις, οι οποίες κυμαίνονται το μέγιστο για κάποιες παροχές στους 3 μήνες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ο χρόνος εξέτασης έχει μειωθεί στον ένα μήνα. Ως αποτέλεσμα της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων, κατέστη εξάλλου δυνατή η εξέταση περίπου 120.000 αιτήσεων για επίδομα ασθενείας πέρσι έναντι 50.000 σε ετήσια βάση που εξετάζονταν πριν την πανδημία.
Στα οφέλη ο τέως υπουργός κατέγραψε και το γεγονός ότι δίδεται η ευχέρεια να εξετάζονται αιτήσεις στοχευμένα (π.χ. εξετάζονται αιτήσεις για επίδομα μητρότητας των οποίων πλησιάζει η ημερομηνία αναμενόμενου τοκετού). Για τις πληρωμές των κοινωνικών ασφαλίσεων μόνο ηλεκτρονικά, εσχάτως όπως είπαμε και των ληξιπρόθεσμων, αναφέρθηκε πως αυτή έχει εξαλείψει τις ουρές στα ταμεία των Επαρχιακών Γραφείων Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
«Εξοικονομώντας» ταυτόχρονα προσωπικό που θα ενισχύσει την προσπάθεια για μεγαλύτερη επίσπευση της εξέτασης των διαφόρων αιτημάτων. Πάντως, παρά την πρόοδο που έγινε κάποιες καθυστερήσεις παραμένουν εξού και η ανάγκη για τη δημιουργία του Τηλεφωνικού Κέντρου αλλά και η ανάγκη για περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών και δικαιολογητικών που ζητούνται για διάφορες παροχές. Αυτό προκύπτει και από την τελευταία εβδομαδιαία ενημέρωση των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την ημερομηνία εξέτασης των αιτήσεων για σειρά επιδομάτων και βοηθημάτων.
Συγκεκριμένα, η ενημέρωση ημερομηνίας 30 Μαρτίου αναφέρει πως όσον αφορά το επίδομα ανεργίας πως εξετάζονται οι αιτήσεις όσων μισθωτών τερματίστηκε η απασχόληση τους και η περίοδος ανεργίας τους άρχισε στις 02/01/2023. Για τη θεσμοθετημένη σύνταξη εξετάζονται σήμερα οι παραληφθείσες αιτήσεις των οποίων οι αιτητές αποκτούν δικαίωμα Δεκέμβριο του 2022.
Για το επίδομα ασθενείας εξετάζονται οι παραληφθείσες αιτήσεις μέχρι τις 08/12/2022. Για το επίδομα μητρότητας εξετάζονται οι αιτήσεις με αναμενόμενο τοκετό εντός Μαρτίου του 2023 και για το βοήθημα τοκετού οι παραληφθείσες αιτήσεις Μαρτίου 2023.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκατάσταση 26 επιδομάτων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων
Παίρνει σειρά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
Προς ψηφιοποίηση οδεύουν και οι αιτήσεις για διάφορα επιδόματα που πέρασαν από το Υπουργείο Εργασίας στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. Αυτό ήταν και το πλάνο του Υφυπουργείου Καινοτομίας στο παρελθόν, που όπως πληροφορούμαστε δεν έχει αλλάξει. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται προσεχώς να υποβάλλονται ηλεκτρονικά και οι αιτήσεις για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, εξέλιξη η οποία εκτιμάται πως θα επισπεύσει την εξέταση των συγκεκριμένων αιτήσεων.
Σε δεύτερη φάση αναμένεται ηλεκτρονικά να υποβάλλονται και οι αιτήσεις για το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων, αλλά θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα διατηρηθεί και η έντυπη μορφή των συγκεκριμένων αιτήσεων.
Σημειώνουμε, πάντως, πως ήδη το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας δέχεται ηλεκτρονικά τις αιτήσεις για το επίδομα τέκνου αλλά και για το επίδομα μονογονεϊκής οικογένειας. Την επίσπευση της εξέτασης των διαφόρων αιτήσεων προς το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας αναμένεται να ενισχύσει και η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής 1450 όπως άφησε να εννοηθεί μιλώντας τις προάλλες στη Βουλή η νέα Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγελου. Εκτιμώντας πως η λειτουργία του Τηλεφωνικού Κέντρου θα οδηγήσει σε αποφόρτιση των λειτουργών του Υφυπουργείου, έτσι ώστε να προχωρούν πιο γρήγορα και πιο άμεσα σε εξέταση αιτήσεων.