Ημερομηνία λήξης, φαίνεται πως έχει η αναδρομικότητα που προβλέπεται στη νομοθεσία για την παραχώρηση της σύνταξης χηρείας στους άντρες, οι σύζυγοι των οποίων απεβίωσαν από την 1η Ιανουαρίου του 2018 και εντεύθεν. Και αυτό, λόγω των προνοιών που περιλαμβάνονται σε άλλους νόμους για τις συντάξεις γενικότερα.
Συγκεκριμένα όσοι δικαιούχοι υποβάλλουν αίτηση στο υπουργείο Εργασίας μέχρι το τέλος του χρόνου για να λάβουν σύνταξη χηρείας, θα την πάρουν αναδρομικά. Για παράδειγμα εάν κάποιος έχασε τη σύζυγό του, τον Ιούνιο του 2018, θα πάρει μαζεμένες συντάξεις για ενάμιση χρόνο. Δηλαδή θα λάβει συντάξεις από τον Ιούνιο 2018 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019.   
 
Από την άλλη όσοι χήροι άντρες, παρόλο που δικαιούνται να λαμβάνουν αναδρομικά σύνταξη, υποβάλλουν αιτήσεις από την 1η Ιανουαρίου του 2020 και μετά, θα λάβουν αναδρομικά σύνταξη μόνο για τρεις μήνες. Για παράδειγμα, εάν κάποιος άντρας που έγινε χήρος τον Ιούνιο του 2018, υποβάλει αίτηση μετά τον Ιανουάριο του 2020, παρόλο που η σύζυγός του απεβίωσε πριν από ενάμιση χρόνο θα λάβει συντάξεις αναδρομικά μόνο για τρεις μήνες. 
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας, μιλώντας στον «Φ», ανέφερε πως ο νόμος για τις συντάξεις προβλέπει πως ο δικαιούχος μπορεί να λάβει αναδρομικά συντάξεις μέχρι τρεις μήνες. Όπως, είπε, το ίδιο εφαρμόζεται για όλων των ειδών τις συντάξεις, όπως είναι για παράδειγμα η θεσμοθετημένη σύνταξη και η σύνταξη χηρείας στις γυναίκες. 
 
Όπως πληροφορείται ο «Φ», στην περίπτωση της σύνταξης χηρείας στους άντρες, αποφασίστηκε να δοθούν αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2018 μέχρι το τέλος του χρόνου, λόγω των αναπομπών και των αναφορών των νόμων στο Ανώτατο Δικαστήριο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, από το 2020 και μετά δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί η ίδια αναδρομικότητα, γι’ αυτό θα ισχύει το ίδιο που εφαρμόζεται και στις υπόλοιπες συντάξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός Ιανουαρίου του 2020 αναμένεται να καταβληθούν οι πρώτες συντάξεις χηρείας σε άντρες. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί πέραν των 2 χιλ. αιτήσεων οι οποίες εξετάστηκαν. Επίσης αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι ανάλογες προσαρμογές στο μηχανογραφημένο σύστημα για να αρχίσουν να γίνονται οι πληρωμές. Αξίζει να σημειωθεί πως οι δικαιούχοι άρχισαν να υποβάλλουν αιτήσεις, ενώ ακόμα συζητείτο το νομοσχέδιο στη Βουλή.