H πανδημία του κορωνοϊού αναμένεται να αφήσει το «αποτύπωμά» της και στην κερδοφορία των κυπριακών αλλά και ευρωπαϊκών τραπεζών το 2020. Πρώτο χαρακτηριστικό οι αυξημένες προβλέψεις για ζημιές από κόκκινα δάνεια, αλλά και η αβεβαιότητα πώς θα εξελιχθεί το δανειακό χαρτοφυλάκιο κατά τη διάρκεια του έτους. Μια χρονιά που οι τραπεζίτες την είχαν σχεδιάσει εντελώς διαφορετικά και πλέον εξελίσσεται, λόγω κορωνοϊού, με μεγάλη αβεβαιότητα.
 
Χθες, δημοσιοποίησε τις οικονομικές καταστάσεις του πρώτου τριμήνου του 2020 η Τράπεζα Κύπρου, η οποία δίνει το στίγμα για όλο το έτος. Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου, σημείωσε ότι «οι οικονομικές επιπτώσεις αναμένεται να έχουν αρνητική επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος για το 2020. Η πλήρης επίδραση παραμένει αβέβαιη και θα εξαρτηθεί κυρίως από τη διάρκεια των περιορισμών για τον ιό COVID-19, την επιτυχή επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας, καθώς και το χρονοδιάγραμμα και τον ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης». Στα αποτελέσματα αναφέρεται ότι η επίδραση του ιού COVID-19 στις δραστηριότητες και στα οικονομικά αποτελέσματα θα εξαρτηθεί κυρίως από τον ρυθμό και την έκταση της εξάπλωσης της πανδημίας, τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στους πελάτες και την αποτελεσματικότητα των κανονιστικών και δημοσιονομικών μέτρων που λαμβάνονται για τη στήριξη της οικονομίας και μετριασμό των επιπτώσεων.
 
H Eλληνική Τράπεζα στην ετήσια έκθεσή της αναφέρει πως «παρά τα μέτρα στήριξης που πάρθηκαν, αναμένει ότι η χρηματοοικονομική της επίδοση για το οικονομικό έτος 2020 θα επηρεαστεί από την οικονομική επιβράδυνση λόγω του COVID-19». Σημειώνει επίσης ότι «η τράπεζα λαμβάνει δράσεις για να περιορίσει τον αρνητικό άμεσο αντίκτυπο των προσωρινών αναστολών λόγω COVID-19 (αναστολή δόσεων). Αναγνωρίζεται ότι η κατάσταση έχει συνεπακόλουθες επιπτώσεις στην πιστωτική ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, αλλά δεδομένου του ψηλού βαθμού αβεβαιότητας σε σχέση με τη διάρκεια και σοβαρότητα της οικονομικής επιβράδυνσης, θα χρειαστεί χρόνος για την τράπεζα να είναι σε θέση να προσμετρήσει πλήρως την επίδραση του πιστωτικού κινδύνου».
 
Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, σημαντικές πιέσεις αναμένεται να δεχθεί η ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών το επόμενο διάστημα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών. Εκτιμά ότι οι τράπεζες θα καταφέρουν να αντέξουν την κρίση λόγω των σχετικά υψηλών αποθεμάτων κεφαλαίου και ρευστότητας. Σημειώνεται επίσης ότι η κρίση COVID-19 θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων. Καθώς η κρίση εξελίσσεται, οι τράπεζες είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν αυξανόμενους όγκους μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL), οι οποίοι μπορούν να φθάσουν σε επίπεδα παρόμοια με αυτά που καταγράφηκαν μετά την κρίση του δημόσιου χρέους.