Ολοκληρώνονται τις επόμενες ημέρες άλλες δυο υποθέσεις που αφορούν στο σκάνδαλο με τις πολιτογραφήσεις και την παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας σε αλλοδαπούς επενδυτές και επιχειρηματίες. Σήμερα οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας και οι ανακριτές της Αστυνομίας θα παρακαθίσουν σε σύσκεψη ώστε να αξιολογήσουν την πορεία των υποθέσεων που είναι ανοιχτές και να ασχοληθούν με την βραδύτητα που παρατηρείται στους ρυθμούς εξέτασης. 

Πληροφορίες του «Φ» από αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι η ανακριτική ομάδα που συστάθηκε και λειτουργεί στο Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλήματος στο Αρχηγείο Αστυνομίας, βρίσκεται πολύ κοντά στο να συμπληρώσει τις έρευνες και ανακρίσεις της γύρω από δυο ακόμα υποθέσεις που αφορούν τα χρυσά διαβατήρια. Οι υποθέσεις αυτές αφορούν πάροχους υπηρεσιών και φαίνεται να έχουν προκύψει αδικήματα. Τις υποθέσεις αυτές, μαζί με δεκάδες άλλες, θα συζητήσουν σήμερα στη Νομική Υπηρεσία ο Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας μαζί με την ανακριτική ομάδα. 

Ανάλογα με τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί μέχρι τώρα, θα είναι και οι οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα για τις δυο υποθέσεις που βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Αναμένεται ότι θα δοθούν οι τελικές οδηγίες και οι φάκελοι θα διαβιβαστούν περί τα τέλη Μαΐου στη Νομική Υπηρεσία για μελέτη.

Η ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας έχει καθιερώσει τακτικές συναντήσεις με το κλιμάκιο ανακριτών της Αστυνομίας κατά τις οποίες γίνεται ανασκόπηση της πορείας σοβαρών υποθέσεων που διερευνώνται, δίνονται οδηγίες και τηρείται σχετικός πίνακας ώστε να ελέγχεται αν οι οδηγίες έχουν ακολουθηθεί. Αυτή τη στιγμή, είναι ανοικτές πέραν των 100 υποθέσεων που αφορούν στο πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων με τους ρυθμούς διερεύνησης να μην είναι οι επιθυμητοί. Όπως αναφέρθηκε στον «Φ» αρμοδίως, οι υποθέσεις αυτές είναι μεν περίπλοκες και πολλές φορές απαιτούνται στοιχεία από άλλες χώρες, ωστόσο είναι υπερβολικός ο χρόνος που χρειάζεται για να φτάσει ένας φάκελος ολοκληρωμένος στη Νομική Υπηρεσία. 

Μέχρι στιγμής έχουν καταχωρησθεί στα Δικαστήρια τρεις υποθέσεις που αφορούν στα χρυσά διαβατήρια με την μία να εκδικάζεται και οι κατηγορούμενοι να αθωώνονται. Για άλλες δυο υποθέσεις που διερευνήθηκαν, οι σχετικοί φάκελοι που προέκυψαν μελετώνται και αναμένονται σύντομα αποφάσεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δύο Βρετανοί και τρεις Κύπριοι στις ανακρίσεις για διαφθορά

Ενδεικτικό του μεγάλου χρονικού διαστήματος που χρειάζεται για να ολοκληρωθούν οι έρευνες μιας υπόθεσης είναι η περίπτωση δικηγορικού γραφείου που ενεργούσε ως πάροχος και έχει ασχοληθεί με πάρα πολλές υποθέσεις πολιτογραφήσεων. Παρόλο που γίνονται έρευνες για δύο σχεδόν χρόνια, εντούτοις δεν έχουν ολοκληρωθεί και σ’ αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι όλα τα διατάγματα που εκδόθηκαν για αποκάλυψη στοιχείων, αμφισβητήθηκαν στα δικαστήρια. 

Σημειώνεται ότι η Αστυνομία, με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα, διερευνά όλο το φάσμα των υποθέσεων που πηγάζουν τόσο από το πόρισμα της Επιτροπής Καλογήρου, όσο και από την έκθεση της Επιτροπής Νικολάτου.

Αποστέρηση υπηκοότητας του Τζο Λόου

Αποστέρηση της κυπριακής υπηκοότητας του Τζο Λόου αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο. Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή, όταν περιέπεσε στην αντίληψη της κυβέρνησης περί το τέλος Μαρτίου ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για την αποστέρηση της υπηκοότητας του Μαλαισιανού καταζητούμενου, το υπουργείο Εσωτερικών κινητοποιήθηκε άμεσα και απευθύνθηκε στην Interpol για να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, με τα στοιχεία που έλαβε, το Υπουργείο Εσωτερικών προώθησε το ζήτημα στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε χθες την αποστέρηση της υπηκοότητάς του Τζο Λόου.

Ο Μαλαισιανός Τζο Λόου καταζητείται για την εμπλοκή του στην υπεξαίρεση άνω των 4,5 δισ. δολαρίων από το κρατικό επενδυτικό ταμείο 1MDB της Μαλαισίας το 2015.