«Έκανε πίσω» η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή δεοντολογίας των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων που συνήλθε χθες για να εξετάσει επιστολή – καταγγελία της βουλευτού των Οικολόγων Αλεξάνδρας Ατταλίδου κατά του ανεξάρτητου συναδέλφου της Ανδρέα Θεμιστοκλέους.

Η επιτροπή που συνήλθε χθες, διαπίστωσε ότι το συμβάν σημειώθηκε εκτός της Βουλής, άρα δεν καλύπτεται από τον σχετικό κανονισμό, οπόταν και στην ουσία σήκωσε τα χέρια, παρόλο που καταδίκασε τη συγκεκριμένη ανάρτηση του κ. Θεμιστοκλέους. Το θέμα ωστόσο δεν λήγει εδώ, αφού η Αστυνομία ενετάλη από τον Γενικό Εισαγγελέα να λάβει γραπτή κατάθεση από την κ. Ατταλίδου, προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο να προκύπτει ζήτημα ποινικής δίωξής του. Η κατάθεση της βουλευτού έκλεισε για σήμερα, οπόταν και θα δοθεί σε υψηλόβαθμους ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας για τα όσα καταγγέλλει τον κ. Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η κ. Ατταλίδου δεν θα περιοριστεί στην πρόσφατη ανάρτηση του ανεξάρτητου βουλευτή που σχολίαζε δική της ανάρτηση ύστερα και από την ψήφιση της πρότασης νόμου που ποινικοποιούσε τις θεραπείες μεταστροφής, αλλά θα αναφερθεί και σε άλλες περιπτώσεις, κατά τις οποίες δέχθηκε υβριστικά ή μειωτικά σχόλια από τον συγκεκριμένο βουλευτή. Θυμίζουμε ότι πέρσι τα Χριστούγεννα και με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή του νόμου για την εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, η κ. Ατταλίδου είχε γίνει επίσης δέκτης χυδαίων σχολίων και συνθημάτων με αποκορύφωμα το περιστατικό έξω από το συνεδριακό κέντρο, με τη συγκέντρωση ατόμων που την καθύβριζαν.

Μετά τη λήψη της κατάθεσης από τη βουλευτή, την ερχόμενη βδομάδα, θα ενημερωθεί για το περιεχόμενό της η Νομική Υπηρεσία, η οποία και θα αποφασίσει κατά πόσον υπάρχει το νομικό υπόβαθρο ώστε να ζητηθεί η άρση της ασυλίας του κ. Θεμιστοκλέους, νοουμένου ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη βουλευτής δέχεται υβριστική επίθεση.

Πάντως χθες η επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής, διαπίστωσε, όπως αναφέρει, ότι το συμβάν (με την ανάρτηση του κ. Θεμιστοκλέους) σημειώθηκε εκτός Βουλής και εν πάση περιπτώσει εκτός του πλαισίου άσκησης των καθηκόντων του, όπως σχετικά προβλέπεται από τον κώδικα δεοντολογίας για τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, γι’ αυτό και δεν εντέλλεται να προχωρήσει στην εξέταση της υπό αναφορά καταγγελίας, κατά τα προβλεπόμενα στον κώδικα δεοντολογίας.

Παρά ταύτα, αναφέρεται, η επιτροπή  ομόφωνα,  καταδικάζει την ανάρτηση του βουλευτή κ. Ανδρέα Θεμιστοκλέους στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η  οποία εμπεριέχει υβριστικό, σεξιστικό, ρατσιστικό και προσβλητικό χαρακτήρα που μειώνει, μεταξύ άλλων, την αξιοπρέπεια της συγκεκριμένης βουλεύτριας, καλώντας ταυτόχρονα τις αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν σε διερεύνηση του ενδεχομένου στοιχειοθέτησης αξιόποινης συμπεριφοράς εκ μέρους του κ. Ανδρέα Θεμιστοκλέους.

Παράλληλα, η Επιτροπή Δεοντολογίας εντοπίζει την ανάγκη τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου επί του οποίου βασίζονται οι πρόνοιες του συγκεκριμένου κώδικα και για τον λόγο αυτό θα προχωρήσει άμεσα σε υποβολή εισηγήσεων για σκοπούς βελτίωσής του.

Στην πρώτη του αντίδραση μετά την απόφαση αυτή, ο κ. Θεμιστοκλέους έγραψε χαρακτηριστικά: «Ευτυχώς που το έκοψε ο νους σας και ερμηνεύσατε σωστά αυτήν την φορά τον κώδικα δεοντολογίας. Το άρθρο 4 είναι σαφέστατο: Μόνο για ό,τι έχει σχέση με την άσκηση των καθηκόντων του βουλευτή, που έτσι ή αλλιώς τις κατηγορίες που διαλαμβάνει τις απέρριψα όλες κι από την πρώτη στιγμή! Υ.Γ Όσες και όσοι δεν αντέχουν την κριτική, να τους ξαναπώ ότι αυτό δεν είναι επαρκής λόγος για να την καταργήσουμε! Υ.Γ2 Σύσταση προς τους φίλους μου: Μακριά από όλους».