Τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος αλλά και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 καταδικάζει για άλλη μια χρονιά, η ομογένεια στην Αυστραλία. Φέτος, στις εκδηλώσεις καταδίκης των μαύρων επετείων που διοργανώνει η ομογένεια σε διάφορες πόλεις της Αυστραλίας, την κυπριακή Κυβέρνηση εκπροσωπεί η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Δόξα Κωμοδρόμου, η οποία είναι η κύρια ομιλήτρια σε αρκετές από αυτές. Την κ. Κωμοδρόμου συνοδεύουνο Ύπατος και αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής, κ. Αντώνης Σαμμούτης και κ. Σταύρος Νικολάου, αντίστοιχα, ενώ οι εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνουν και καλλιτεχνικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην Κύπρο με τους μουσικούς, Μάριο Χαραλάμπους στο τραγούδι και Γιώργο Τιμοθέου στο πιάνο.

Πρώτος σταθμός της κ. Κωμοδρόμου στις 14 Ιουλίου 2023 ήταν η Μελβούρνη, όπου παρέστη στο μνημόσυνο που έχει τελεστεί στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ευσταθίου, χοροστατούντος του Κύπριου Επισκόπου Σωζοπόλεως Κυριακού και αμέσως μετά κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στο Αυστραλιανό – Ελληνικό Μουσείο της πόλης.   Κατά τη διαμονή της εκεί επισκέφθηκε το Ελληνικό Σχολείο «Alphington Grammar», όπου συνομίλησε με τους διευθυντές, τους δασκάλους και τα παιδιά του σχολείου, ενημερώνοντάς τους για το κυπριακό πρόβλημα.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε την Αδελαΐδα, όπου η κυπριακής καταγωγής, βουλευτής και υπουργός Τέχνης και Μικρών Οικογενειακών Επιχειρήσεων, Andrea Michaels ξενάγησε την κ. Κωμοδρόμου στο μεγαλύτερο μουσείο της περιοχής. Συνάντηση είχε αμέσως μετά και με τον Ανώτατο Σύμβουλο του Γερουσιαστή Simon Birmingham, μέλος της Ομάδας Φιλίας Κύπρου – Αυστραλίας της Ομοσπονδιακής Βουλής.

Στην Καμπέρα, η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος και ο Ύπατος Αρμοστής κατέθεσαν στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου Χριστοδουλίδη, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Αυστραλιανό Πολεμικό Μουσείο.

Ανήμερα της εισβολής και αύριο, η κ. Κωμοδρόμου θα βρίσκεται στο Μπρισμπεϊν, όπου θα τελεσθεί μνημόσυνο στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και κατάθεση στεφάνων, ενώ στις 22 Ιουλίου θα παραστεί στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας στο Σύδνεϋ, όπου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων ηρώων και δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας και Ωκεανίας, κ.κ. Μακαρίου, με τον οποίο ακολούθως θα έχει χωριστή συνάντηση.

Ανάμεσα σε άλλα, στις ομιλίες της η κ. Κωμοδρόμου εκφράζει τις ευχαριστίες της Κυβέρνησης και του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας για το έργο που επιτελεί η ομογένεια στην Αυστραλία, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια και διατήρηση των στενών σχέσεων των δυο χωρών, αλλά και την εξαιρετικά σημαντική συμβολή τους στην κοινή προσπάθεια για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και την επανένωση της πατρίδας μας.