Σε τέμενος μετατρέπουν οι Τούρκοι υφιστάμενη αίθουσα στον ευρύτερο χώρο της αυλής δίπλα από το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, στην κατεχόμενη Καρπασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του philenews, δεν πρόκειται για ανέγερση κάποιου τζαμιού, αλλά για τροποποίηση δύο αιθουσών σε κτήριο που βρίσκεται εκεί για χρήση από τους μικροπωλητές της περιοχής. Οι αίθουσες αυτές θα λειτουργούν ως μικρό τέμενος, δηλαδή ως χώρος προσευχής, και σύμφωνα με τον λεγόμενο «δήμαρχο» Ριζοκαρπάσου η απόφαση λήφθηκε μετά από απαίτηση πολιτών.

Σημειώνεται πως η τ/κ εφημερίδα «Αβρούπα» σε χθεσινό ρεπορτάζ της που τιτλοφορείτο «Τώρα τζαμί και στον Απόστολο Ανδρέα», έγραψε ότι άρχισαν εργασίες για ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους κοντά στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, με την οικονομική στήριξη της Τουρκίας.

Η διαδικτυακή «Μπουγκιούν Κίπρις» έγραψε ότι με μια αμφισβητήσιμη απόφαση μετατράπηκαν σε μικρό τζαμί δύο δωμάτια που κτίστηκαν για τους πλανοδιοπώλες κατά την διάρκεια των εργασιών αναστήλωσης του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα, αλλά έμειναν άδεια επειδή αυτοί αρνήθηκαν να μετακομίσουν εκεί.

Στο μεταξύ, αντίδραση για το θέμα υπήρξε εκ μέρους της «βουλευτού» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Ντογούς Ντεριά, η οποία ανέφερε ότι «η νοοτροπία που προσπαθεί να οικοδομήσει τζαμί στο Μοναστήρι Αποστόλου Ανδρέα επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τη θρησκεία ως εργαλείο για πολιτική πρόκληση».

Με ανάρτησή τη στον λογαριασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Ντεριά ανέφερε τα εξής: «Η Μονή του Αποστόλου Ανδρέα δεν είναι μόνο ένας ιερός τόπος λατρείας για τους Ελληνοκύπριους και τον χριστιανικό κόσμο, αλλά και μια από τις αξίες της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

Όπως ακριβώς και το τζαμί Χαλά Σουλτάν στο νότο. Η νοοτροπία που προσπαθεί να οικοδομήσει ένα ‘τζαμί’ σε αυτό το μοναστήρι είναι ξεκάθαρα μια νοοτροπία που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη θρησκεία ως εργαλείο για μια πολιτική πρόκληση. Αναρωτιέμαι, τι θα έλεγαν αυτοί που θέλουν να προκαλέσουν εχθρότητα μεταξύ των κοινοτήτων με αυτό τον τρόπο, αν υπήρχε κάποιος που προσπαθούσε να χτίσει εκκλησία στο Τέμενος Χάλα Σουλτάν;».