Σε ηχηρό άνοιγμα προς τον Δημοκρατικό Συναγερμό προχωρά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο «Φ».

Στην πολύ ιδιαίτερη συγκυρία που διάγουμε, ο Πρόεδρος με νόημα στέλνει το μήνυμα πως πολλούς αποδέχτες: … «και εγώ ο ίδιος προέρχομαι από τον ΔΗΣΥ και δεν το έκρυψα ποτέ και επαναλαμβάνω υπάρχει ετοιμότητα από δικής μου πλευράς να υπάρξει μία τέτοια συνεργασία, εάν και εφόσον ο ΔΗΣΥ κρίνει ότι κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον του τόπου».

Χωρίς να υποβαθμίζει τις σχέσεις με τα κόμματα που στήριξαν την υποψηφιότητά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ανοίγει τα χαρτιά του σε ότι αφορά το εσωτερικό μέτωπο, δίνοντας έμφαση στις θέσεις της κυβέρνησής του, που κρίνει ότι είτε ταυτόσημες είτε είναι πολύ κοντά στον Συναγερμό.  

– Υπήρχαν ψηλές προσδοκίες με την εκλογή σας από τον κόσμο που σας στήριξε. Θεωρείτε ότι έχετε ανταποκριθεί σε αυτές τις προσδοκίες;

– Συμφωνώ απόλυτα ότι υπήρξαν πάρα πολύ ψηλές προσδοκίες από πλευράς κοινωνίας και είναι κάτι που δεν το ξεχνώ στιγμή και είναι κάτι που με τιμά ιδιαίτερα. Και η εκλογή μου στην ουσία ήταν η επιθυμία της κοινωνίας για κάτι καινούργιο που θα προσφέρει ελπίδα και προοπτική στο σύνολο του λαού που κουράστηκε από τις συνεχόμενες κρίσεις, όπως η οικονομική, η ενεργειακή, η υγειονομική, κρίσεις που επηρέασαν καταλυτικά τη μεσαία τάξη της κυπριακής κοινωνίας, που ήταν διαχρονικά η ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας.

Μέσα από τη στήριξη που μου πρόσφεραν, πίστεψαν στην ανάγκη, και σε αυτό που επικοινώνησα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, για να βάλουμε τον άνθρωπο στο επίκεντρο των πολιτικών μας. Χαίρομαι, λοιπόν, που υπάρχουν υψηλές προσδοκίες, είναι κάτι πολύ σημαντικό για μένα και αντιλαμβάνομαι απόλυτα και καθημερινά  την τεράστια ευθύνη και είμαι σίγουρος ότι θα ανταποκριθούμε με επιτυχία. Έχουμε ένα πρόγραμμα το οποίο έχει πενταετή πλάνο υλοποίησης.

Επιλύσαμε κάποια θέματα τα οποία ήταν αναγκαίο και μπορούσαν να επιλυθούν αμέσως. Όπως είναι η ΑΤΑ, τα τετράμηνα, τα αντισταθμιστικά για Ακάμα και πολλά άλλα. Για πρώτη φορά θα υποβάλουμε προϋπολογισμό στο αμέσως επόμενο διάστημα και ο προϋπολογισμός αυτός θα αντανακλά και τις προτεραιότητές μας, βάσει των οποίων μας επέλεξε η κοινωνία. Θα είναι ένας πλεονασματικός προϋπολογισμός, με κοινωνικό πρόσημο, έχοντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο των πολιτικών μας.

Μαζί με τον προϋπολογισμό λαμβάνουμε και άλλες ενέργειες που δείχνουν την ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία που θα επιτρέψει να προωθήσουμε τις προτεραιότητές μας, όπως αυτές προέκυψαν μέσα από τον διάλογο με την κοινωνία και περιλαμβάνονται στο προεκλογικό μου πρόγραμμα, όπως για παράδειγμα, ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική για πρώτη κατοικία.

Πρόσφατα, ο Υπουργός Οικονομικών, μετά από οδηγίες μου, έστειλε στη Βουλή επιστολή, αποσύροντας νομοσχέδιο με το οποίο οι κενωθείσες θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία αποπαγοποιούνταν αυτόματα. Προφανώς, δεν συμφωνούμε με μια τέτοια προσέγγιση και κάθε κενωθείσα θέση στο δημόσιο, θα πρέπει να αξιολογείται προτού πληρωθεί, λαμβάνοντας υπόψη το σημερινό μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Άρα, δημοσιονομική πειθαρχία και ισχυρή οικονομία που θα επιτρέπει την υιοθέτηση πολιτικών που θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα ανταποκριθούμε σε όλα αυτά που η κοινωνία περιμένει από εμάς και ήταν ο λόγος που μας στήριξε.

– Δίνετε σημασία στην εικόνα και την επικοινωνία. Παρακολουθώντας και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, θεωρείτε ότι αντανακλά η εικόνα της κοινωνίας σε αυτό που κάνετε εσείς; Υπάρχει μία μουρμούρα…

– Δεν έχουμε ως Κυβέρνηση, ένα κομματικό μηχανισμό που μας στηρίζει καθημερινά σε όποια απόφαση και αν λάβουμε. Ήμουν ανεξάρτητος υποψήφιος και είναι η πρώτη Κυβέρνηση που εξελέγη χωρίς να έχει τη στήριξη ενός εκ των δύο μεγάλων κομμάτων. Την ίδια ώρα, τα κόμματα που με στήριξαν -και εκτιμώ πάρα πολύ την στήριξή τους- δεν έχασαν  την αυτονομία τους. Δεν σημαίνει, δηλαδή, ότι συμφωνούν και στηρίζουν οποιαδήποτε απόφαση της Κυβέρνησης. Άρα, δεν υπάρχει δεδομένη στήριξη, όποια και αν είναι η απόφαση της Κυβέρνησης. Παρακολουθούμε και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και τις αντιδράσεις της κοινωνίας, στις οποίες δίνω ιδιαίτερη σημασία.

Ένας λόγος που μού ασκείται κριτική, για παράδειγμα, είναι γιατί συνεχίζω να έχω επαφές με τον κόσμο, να πηγαίνω σε εκδηλώσεις και να ανταποκρίνομαι θετικά σε προσκλήσεις που λαμβάνω. Θα συνεχίσω να το κάνω, διότι  θέλω να συνεχίσω την επαφή μου με την κοινωνία. Διότι, με ενδιαφέρει ο άνθρωπος και, πηγαίνοντας σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις, ακούω την κοινωνία και εισπράττω τις ανησυχίες, τις έγνοιες, τις προσδοκίες της, και αυτό για μένα είναι το πιο σημαντικό. Δεδομένη στήριξη δεν έχω από κανένα και εκεί που είμαι υπόλογος καθημερινά είναι η κοινωνία, με την οποία δεν πρόκειται να σταματήσω την επαφή μου.

– Υπάρχει θέμα δημιουργίας κάποιας πλατφόρμας ή πολιτικής κίνησης που να σας στηρίζει; Αισθάνεστε αυτή την ανάγκη;

– Όχι, το ανέφερα και προεκλογικά και δεν αισθάνομαι αυτή την ανάγκη διότι, όπως είπα, η απευθείας επαφή που έχω με την κοινωνία είναι για μένα η καλύτερη συνταγή, δεν θα σταματήσει, γιατί, επαναλαμβάνω, εκεί είμαι υπόλογος και από αυτήν κρίνομαι καθημερινά. Αυτό είναι κάτι που ζήτησα και από τους Υπουργούς μου, να το πράττουν.

– Έχετε βρει τα πατήματά σας; Πρώτα με τα κόμματα που σας στήριξαν και μετά με την αντιπολίτευση;

– Θέλω να πω ξανά ότι εκτιμώ πάρα πολύ το γεγονός ότι στηρίχθηκα από κάποια κόμματα. Ήταν και είναι για μένα ιδιαίτερα σημαντικό. Την ίδια στιγμή, τα κόμματα αυτά, το επαναλαμβάνω, δεν χάνουν την αυτονομία τους. Υπάρχουν θέματα για τα οποία έχουμε διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις.

Σίγουρα, υπάρχει συντονισμός και φυσικά υπάρχει περιθώριο ακόμα καλύτερου συντονισμού και με τα κόμματα που με υποστήριξαν στις εκλογές, αλλά και από πλευράς μας υπάρχει και ετοιμότητα και θέληση να υπάρξει συντονισμός με όλα τα κόμματα και ειδικότερα αυτά με τα οποία θεωρώ ότι οι πολιτικές μας ταυτίζονται. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στον ΔΗΣΥ.

– Έχετε διαύλους επικοινωνίας με τον ΔΗΣΥ;

– Φυσικά και έχω διαύλους επικοινωνίας με τον ΔΗΣΥ. Και με στελέχη του κόμματος και φυσικά με την πρόεδρο του και Πρόεδρο της Βουλής έχουμε πρώτα και πάνω από όλα θεσμικά μια εξαιρετική σχέση, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι συμφωνεί ο ΔΗΣΥ με ό,τι κάνει η Κυβέρνηση.

– Πώς διαβάσατε εσείς τις νουθεσίες του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά τη συνεργασία σας με τον ΔΗΣΥ;

– Σας έχω ήδη αναφέρει ότι έχω μια εξαιρετική συνεργασία με τον ΔΗΣΥ και στελέχη του και θα ήταν ευχής έργον να είχα και τη συμμετοχή στην κυβέρνηση του ΔΗΣΥ. Θεωρώ ότι σε πολλά των θεμάτων που καλούμαστε να διαχειριστούμε καθημερινά, οι προσεγγίσεις μας με τον ΔΗΣΥ, είναι πολύ κοντά.

– Μπορεί να προκύψει στήριξη και μέσα από συμμετοχή στην Κυβέρνηση. Το έχετε συζητήσει;

– Δεν το έχουμε συζητήσει και θέλω να είμαι ξεκάθαρος προς αυτό. Να πω όμως ότι, την ίδια στιγμή, υπάρχουν άτομα στην Κυβέρνηση που προέρχονται από τον ΔΗΣΥ. Εξάλλου, και εγώ ο ίδιος προέρχομαι από τον ΔΗΣΥ και δεν το έκρυψα ποτέ και επαναλαμβάνω υπάρχει ετοιμότητα από δικής μου πλευράς να υπάρξει μία τέτοια συνεργασία, εάν και εφόσον ο ΔΗΣΥ κρίνει ότι κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον του τόπου. Εξάλλου, πολλά από τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και οι λύσεις που τροχιοδρομούμε, θεωρώ ότι είναι πολύ κοντά στις προσεγγίσεις του ΔΗΣΥ.

– Μπορεί να μην είναι στελέχη, μπορεί να είναι απλοί συναγερμικοί που θα μετέχουν στην Κυβέρνηση; Και επειδή επίκειται αλλαγή των δ.σ. των Ημικρατικών Οργανισμών θα αξιοποιήσετε και συναγερμικούς;

–  Οι διορισμοί στα δ.σ. των Ημικρατικών Οργανισμών θα γίνουν βάσει του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου. Ήταν κάτι το οποίο είχα υποσχεθεί προεκλογικά και είναι κάτι που άρχισε να υλοποιείται. Είδατε ότι τα μέλη του Γνωμοδοτικού, δεν επιλέχθηκαν στη βάση κομματικής ή/και ιδεολογικής τοποθέτησης και, μάλιστα, κάποιοι εξ αυτών δεν με στήριξαν καν στις εκλογές.

Θεωρώ ότι η πρώτη αξιολόγηση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος που θα γίνεται και θα προωθείται προς το Υπουργικό Συμβούλιο από το Γνωμοδοτικό, είναι μία εξέλιξη που στέλνει και ένα μήνυμα προς την κοινωνία. Διότι, πέραν από το θέμα του μεταναστευτικού που προανέφερα ότι είναι ένα από τα εφτά ζητήματα στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, στις προτεραιότητές μας είναι και η ανάγκη για χρηστή διοίκηση, η απάλειψη του αισθήματος περί ευνοιοκρατίας, κ.ο.κ.

Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο και κάποιες άλλες αποφάσεις που ήδη πάρθηκαν, είναι ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, συστήσαμε στο Προεδρικό για πρώτη φορά, ομάδα εσωτερικού ελέγχου. Οποιαδήποτε απόφαση, οτιδήποτε γίνεται, περνά μέσα από τον εσωτερικό έλεγχο στο Προεδρικό ενώ σύντομα, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θα κληθούν να υπογράψουν και Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος ετοιμάστηκε σε συνεργασία με την Επίτροπο Νομοθεσίας και είναι πάρα πολύ αυστηρός.

-Δεν απαντήσατε για τους συναγερμικούς…

-Φυσικά και συναγερμικοί θα συμμετέχουν στους ημικρατικούς οργανισμούς. Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο θα καλέσει δημόσια όσους ενδιαφέρονται για συμμετοχή σε ημικρατικούς να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, θα αξιολογηθούν και θα γίνουν συστάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο.

– Σε ό,τι αφορά τον Κώδικα Δεοντολογίας, θα είναι πιο προχωρημένος από τον προηγούμενο;

– Ναι, πολύ πιο προχωρημένος από τον προηγούμενο.

– Τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας πώς τον βλέπετε; Αόρατο ελέφαντα; Ταύρο εν υαλοπωλείο, πολιτικό συνταξιούχο;

-Είμαι φίλος με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με τίμησε με σημαντικές θέσεις κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του και είναι κάτι που εκτιμώ πάρα πολύ. Είμαι σε επαφή μαζί του και δεν θεωρώ ότι οι οποιοιδήποτε χαρακτηρισμοί θα πρέπει να λέγονται, είτε περί αόρατου ελέφαντα, είτε περί πολιτικού συνταξιούχου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΛΕΥΘΕΡΟ