Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στο περιθώριο της οποίας θα έχει μια σειρά από σημαντικές συναντήσεις.

Αποκορύφωμα των επαφών αυτών θα είναι η συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες το βράδυ της Παρασκευής. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται ότι θα γίνει τριμερής με Ερσίν Τατάρ, αλλά η κυπριακή αντιπροσωπεία θα βρίσκεται σε στάση αναμονής. Εάν προκύψει συμφωνία για συνάντηση η πιο πιθανή ημερομηνία είναι το ερχόμενο Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε χθες πως υπάρχει επαφή με τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών και με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πως μπορούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό.  Ερωτηθείς για την δήλωση του κ. Τατάρ ότι δεν θα συμμετάσχει σε μία κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το γεγονός ότι φαίνεται να εμμένει στη θέση αυτή στο πλαίσιο της θέσης του για αλλαγή στη βάση λύσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «όλα αυτά είναι εκτός συζήτησης, η αλλαγή βάσης λύσης του Κυπριακού, και αυτό δεν είναι μόνο θέση της δικής μας πλευράς, είναι η θέση της διεθνούς κοινότητας».

Ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη Δευτέρα, είχε χθες χωριστές συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα στα κατεχόμενα. Αντικείμενο συζήτησης το Κυπριακό και οι επικείμενες επαφές στη Νέα Υόρκη. Σε συνέντευξη του σε κανάλι της Βενεζουέλας (πηγή Γκιουνές/ΓΤΠ) ο Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε εκ νέου πως «στο νησί υπάρχουν δύο χωριστά κράτη με τους θεσμούς τους, τους κανόνες τους κα την ισχύ τους».

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα βρίσκεται από τις 16 μέχρι 23 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, όπου θα προσφωνήσει τις εργασίες της 78ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Στις 20 Σεπτεμβρίου, στις 4.30 μμ (ώρα Κύπρου), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσφωνήσει τις εργασίες της Συνέλευσης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει επίσης σειρά διμερών επαφών με ομολόγους του, θα παραστεί σε θεσμικές, πολυμερείς συναντήσεις των Ηνωμένων Εθνών, ενώ θα έχει συναντήσεις με τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και με εκπροσώπους ενεργειακών και επενδυτικών οργανισμών.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στις 18 Σεπτεμβρίου, στην έναρξη των εργασιών της Συνόδου Αειφόρου Ανάπτυξης την οποία θα προλογίσουν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της 78ης Γενικής Συνέλευσης καθώς και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Την ίδια μέρα, όπως και καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος θα πραγματοποιήσει σειρά  διμερών συναντήσεων με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, στο κτήριο των Ηνωμένων Εθνών.

Στις 19 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτει ο ΓΓ των ΗΕ προς τιμή των επικεφαλής των αντιπροσωπειών των κρατών που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση και ακολούθως θα παραστεί στην έναρξη της Γενικής Συζήτησης της Ολομέλειας της 78ης Γενικής Συνέλευσης την οποία θα χαιρετίσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Στις 20 Σεπτεμβρίου (στις 4.30μμ ώρα Κύπρου), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσφωνήσει τις εργασίες της 78ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Την ίδια μέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στις 22 Σεπτεμβρίου, (στις 7.10μμ ώρα Κύπρου) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα. Το μεσημέρι της 22ας Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με εκπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, ενώ το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο που παραθέτει προς τιμή του η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, και θα απευθύνει χαιρετισμό.