Μετά τις προεδρικές εκλογές και για αρκετό καιρό μετά την ανάληψη της προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού από την Αννίτα Δημητρίου, το κλίμα παράμενε εκρηκτικό και η Πινδάρου έμοιαζε να βυθίζεται όλο και περισσότερο στην εσωστρέφεια.

Η Νατάσα Πηλείδου, παραιτείτο προτού αναλάβει καθήκοντα ως εκτελεστική διευθύντρια στο κόμμα, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης δήλωνε σε συνέντευξή του πριν από μερικούς μήνες ότι υπάρχει χώρος για νέα πλατφόρμα, ενώ σε κάποια στιγμή κατηγόρησε την Πινδάρου ότι διολισθαίνει στο λαϊκισμό.

Πολλά από τα παλιά στελέχη του κόμματος, τηρούσαν μια απόσταση από το κόμμα, εξαιτίας και τις κατάστασης που επικρατούσε, ενώ συχνά- πυκνά, επανερχόταν στην επιφάνεια η ανέξοδη συζήτηση περί συμπολίτευσης ή πιο σκληρής αντιπολίτευσης τους Δημοκρατικού Συναγερμού στην Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ο χρόνος στην πορεία ωστόσο φαίνεται ότι άρχισε να κυλά υπέρ  της νέας ηγεσίας του κόμματος. Το κάλεσμα επίσης του Προέδρου Χριστοδουλίδη προς τον Δημοκρατικό Συναγερμό για συμμετοχή στην Κυβέρνηση, κινητοποίησε κατά πολλούς και τους μηχανισμούς άμυνας και αυτοσυντήρησης της νέας ηγεσίας του κόμματος, η οποία ανεξαρτήτως της τοποθέτησης του κάθε στελέχους έναντι της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, είχε κοινή πεποίθηση πως το άνοιγμα μιας τέτοιας συζήτηση της δεδομένη χρονική στιγμή, θα ήταν καταστροφική για το κόμμα, οδηγώντας το σε μία πορεία χωρίς επιστροφή.

Όπως λέγεται μάλιστα, ακόμα και στελέχη φιλικά διακείμενα προς το ενδεχόμενο συνύπαρξης με την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για τον τρόπο και τον χρόνο που έγινε από μέρους του Προέδρου. Ουσιαστικά, ήταν μια κίνηση που δεν έστηνε γέφυρα συνεργασίας, αλλά που πρόσθετε περαιτέρω πίεση στην πίεση που ένιωθε η ηγεσία του ΔΗΣΥ. Για αυτό και η συζήτηση κόπηκε άμεσα,.

>> Διμέτωπη στόχευση

Ο στόχος της νέας ηγεσίας ήταν διπλός:

> Επαναφορά της ηρεμίας εσωκομματικά

> Επίτευξη εκλογικών συνεργασιών με άλλα κόμματα για να αποτραπεί η επανάληψη του σεναρίου της απομόνωσης του ΔΗΣΥ, όπως έγινες στις προεδρικές εκλογές.

Ο δεύτερος στόχος που αφορά τις συνεργασίες στις τοπικές εκλογές βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, καθώς υπάρχει η πεποίθηση ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα προς την κατεύθυνση της συνεργασίας με το ΔΗΚΟ και τα υπόλοιπα κόμματα της συμπολίτευσης. Είχε εξ αρχής αποκλειστεί η συζήτηση με ΑΚΕΛ και ΕΛΑΜ.

Σε ο,τι αφορά τον πρώτο στόχο, η προσπάθεια συνεχίζεται και με κινήσεις που γίνονται και σε διάφορα άλλα μέτωπα.

Ο τόνος και το ύφος των ανακοινώσεων της Πινδάρου άρχισαν να γίνονται πιο έντονο και οι πολιτικές τοποθετήσεις πιο ξεκάθαρες. Σε οργανωτικό επίπεδο, άρχισε να στήνεται η νέα ομάδα της προέδρου του κόμματος, ενώ σε πολιτικό επίπεδο άρχισε να γίνεται μία προσπάθεια επαναπροσέγγισης στελεχών που είχαν αρχίσει να αποστασιοποιούνται από το χώρο. Η κριτική βέβαια προς την νέα ηγεσία γενικότερα αλλά και ειδικότερα προς την πρόεδρο του ΔΗΣΥ δεν σταμάτησε ποτέ, ενώ τα μουρμουρητά συνεχίζουν να ακούγονται στους διαδρόμους της Πινδάρου για επιλογές προσώπων και αποφάσεις. Παρόλα αυτά όμως, οι τόνοι έπεσαν και αυτό αποτελεί γενική πλέον παραδοχή…

>> Το Πολιτικό Γραφείο Σεπτεμβρίου

Στη συνεδρία του Πολιτικού  Γραφείου του ΔΗΣΥ τον περασμένο Σεπτέμβριο, η προσοχή ήταν στραμμένη στην παρουσία του Νίκου Αναστασιάδη και Αβέρωφ Νεοφύτου για πρώτη φορά μετά τις προεδρικές εκλογές. Στη συνεδρία αυτή, η Αννίτα Δημητρίου ανακοίνωσε τη σύσταση του Προεδρικού Συμβουλίου, το διορισμό του Χάρη Γεωργιάδη ως προέδρου του Ινστιτούτου «Γλαύκος Κληρίδης», καθώς και τους  συνεργάτες της στο κόμμα. Πριν την έναρξη της συνεδρίας είχε προηγηθεί η παραίτηση με έντονες αιχμές του Μιχάλη Σοφοκλέους από την προεδρία του Ινστιτούτου. Το αξιοσημείωτο όμως ήταν ότι παρά τις όποιες διαφωνίες είχαν καταγραφεί, η συνεδρία κύλησε σε γενικές γραμμές σε ήπιους τόνους, προδιαθέτοντας θετικά τη συνέχεια…

>> Η επάνοδος Πετρίδη- Χατζηπαντέλα

Το διάστημα που ακολούθησε, συνοδεύτηκε και από άλλες εξελίξεις. Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης επανήλθε στο προσκήνιο αυτή την φορά κάνοντας δήλωση εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού για την Οικονομία της χώρας, με αφορμή την διπλή αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s. Ακολούθησε η παρουσία Πετρίδη στη συνεδρία του Προεδρικού Συμβουλίου. Στη συνεδρία εκείνη ήταν σχεδόν όλοι οι τέως και πρώην Υπουργοί της Κυβέρνησης Αναστασιάδη. Ιωάννης Κασουλίδης, Χαράλαμπος Πετρίδης, Ιωνάς Νικολάου, Στέφη Δράκου, Χάρης Γεωργιάδης, Πρόδρομος Προδρόμου, Νατάσα Πηλείδου, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, Γιάννης Καρούσος, Κυριάκος Κούσιος, Παναγιώτης Σεντώνας, Αναστασία Ανθούση και άλλοι.

Τη Δευτέρα επίσης, έκανε δήλωση εκ μέρους του ΔΗΣΥ ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας, με αφορμή συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιανουάριο του 2023, για επέκταση της συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας των Shriners Hospitals for Children των ΗΠΑ και του Ιδρύματος Γεώργιου και Θέλμας Παρασκευαϊδη.

Από βδομάδα αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις σε σχέση με τις διεργασίες για τοπικές εκλογές. Το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι αυτή η ηρεμία να μην διαταραχθεί με τις αποφάσεις για τις υποψηφιότητες και ακολούθως να επικρατήσει ένα θετικό κλίμα μέχρι την κάλπη…