Ως μέλος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και «ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης» στη βάση του άρθρου 129Β του γερμανικού ποινικού κώδικα δικάζεται ο Κούρδος αγωνιστής Κενάν Αγιάς, ο οποίος εκδόθηκε στη Γερμανία από την Κυπριακή Δημοκρατία τον περασμένο Ιούνιο.

Αρχής γενομένης από την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου θα καθίσει στο εδώλιο του Ανωτάτου Περιφερειακού Δικαστηρίου του Αμβούργου, τριάντα χρόνια μετά την απαγόρευση του PKK στη χώρα. Το παρόν του στην πρώτη δικάσιμο, πέραν του συνηγόρου υπεράσπισής του, Ευστάθιου Ευσταθίου, θα δώσει και ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς.

Σε κοινό δελτίο Τύπου των δικηγόρων του Αγιάς, Antonia von der Behrens, Stephan Kuhn και Ευστάθιου Ευσταθίου, τονίζεται το κυπριακό ενδιαφέρον για τη δίκη και υπενθυμίζεται η εκστρατεία που διεξήχθη στην Κύπρο για τη ματαίωση της έκδοσής του στη Γερμανία.

Όπως υπογραμμίζεται, το 1993 και σε ηλικία 17 ετών, ο Κενάν Αγιάς φυλακίστηκε παράνομα στην Τουρκία για 11 χρόνια και υπεβλήθη σε αδιανόητα βασανιστήρια. Αθωώθηκε πριν κατηγορηθεί εκ νέου το 2010 για το εκπαιδευτικό του έργο στην κουρδική νεολαία και εξακολουθεί να καταζητείται ως «τρομοκράτης» από το τουρκικό κράτος. Τον Μάρτιο του 2023, συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λάρνακας στη βάση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε στη Γερμανία και τον Ιούνιο εκδόθηκε μετά την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας και την απόρριψη της έφεσής του από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η δίκη του Κενάν Αγιάς διεξάγεται δέκα χρόνια μετά την καταδίκη του πρώτου Κούρδου στη Γερμανία, πάλι για συμμετοχή στο PKK και επίσης στη βάση του άρθρου 129Β του γερμανικού ποινικού κώδικα. Δείχνει, σύμφωνα και με την ομάδα υπεράσπισής του, τη μακροχρόνια πολιτική δίωξη των Κούρδων ακτιβιστών κατ’ εντολήν της Τουρκίας και υπό την ανοχή και συνεργασία τόσο της Γερμανίας όσο και, εσχάτως, της Κύπρου. Το Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο του Αμβούργου ανακοίνωσε τις ημερομηνίες της δικαστικής διαδικασίας με αρχική την 3η Νοεμβρίου και τελική την 21η Δεκεμβρίου.