Ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε ανέκαθεν φάρος ελπίδας στην καταχνιά της κυπριακής πολιτικής, τόνισε ο Χάρης Γεωργιάδης κατά την ομιλία του στο φιλολογικό μνημόσυνο προς τιμή του ιδρυτή του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ο πρόεδρος του ινστιτούτου «Γλαύκος Κληρίδης» κατά την ομιλία του επεσήμανε πως «οι βασικές επιλογές του Γλαύκου Κληρίδη έχουν δικαιωθεί».

Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, και πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου κατά την ομιλία της αφού σκιαγράφησε όλη την πορεία του Γλαύκου Κληρίδη, υπογράμμισε ότι ήταν ένας ηγέτης διεθνούς εμβέλειας που μπορούσε να ανιχνεύσει και να κατανοήσει πίσω από το προφανές τις απαιτήσεις της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής. Η κ. Δημητρίου υπογράμμισε ότι όπως κλήθηκε ο Γλαύκος Κληρίδης όταν η χώρα αιμορραγούσε να δώσει λύσεις, καλούμαστε και εμείς τώρα να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων με ευθύνη. «Να διαχειριστούμε περιπλοκότητες με καθαρή στόχευση. Να σηκώσουμε το βάρος για ένα καλύτερο μέλλον, να δημιουργήσουμε αντιστάσεις στην έξαρση ακραίων και αντιδημοκρατικών αντιλήψεων, να διεκδικήσουμε μια ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα για ολόκληρο τον λαό μας» τόνισε η κ. Δημητρίου.

Σύμφωνα με τον Χάρη Γεωργιάδη «στο τέλος του αγώνα της ΕΟΚΑ και ενώ αναγνώριζε ότι η ανεξαρτησία δεν ήταν ο αρχικός στόχος των Ελλήνων Κυπρίων, διαπίστωσε – κάνοντας σωστή διάγνωση των πολιτικών δεδομένων – ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελούσε την καλύτερη δυνατή επιλογή η οποία θα μπορούσε να διασφαλίσει το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού. Ήταν τότε που άλλοι δυναμίτιζαν με κάθε ευκαιρία την λεπτή ισορροπία πάνω στην οποία εδραζόταν η νεαρή δημοκρατία». Συνεχίζοντας ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως ο Γλαύκος Κληρίδης «προσπάθησε στη συνέχεια ως διαπραγματευτής και έφερε τα πράγματα πολύ κοντά σε συμφωνία που βελτίωνε τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, η οποία όμως ποτέ δεν έγινε αποδεκτή από τον Μακάριο».

Ο πρόεδρος του ινστιτούτου έκανε στη συνέχεια αναφορά στην περίοδο του 1974 και το «βαρύ φορτίο» που ανέλαβε ο Γλαύκος Κληρίδης ως προεδρεύων της Δημοκρατίας: «Όσοι από εμάς νομίζουμε ότι αντιμετωπίσαμε ή αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις, ας προσπαθήσουμε να αναλογιστούμε τι αντιμετώπισε ο Γλαύκος Κληρίδης εκείνη την περίοδο.  Ο τουρκικός στρατός προέλαυνε χωρίς καμία αντίσταση, ο κίνδυνος κατάληψης ολόκληρης της Κύπρου δεν μπορούσε να αποκλειστεί, το κράτος είχε καταρρεύσει και επικρατούσε χάος, με χιλιάδες να εκδιώκονται από τις εστίες τους δημιουργώντας συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης».

Ο Γλαύκος Κληρίδης, είπε ο κ. Γεωργιάδης, «μένοντας μακριά από κούφια συνθήματα για «ανένδοτους και μακροχρόνιους αγώνες», έγκαιρα διαπίστωσε και εξήγησε προς τον λαό ότι μια λύση ομοσπονδίας ήταν πλέον η μόνη εναλλακτική επιλογή έναντι της οριστικής διχοτόμησης. Και προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι αυτή η λύση θα έπρεπε να επιδιωχθεί σύντομα, γιατί η πάροδος του χρόνου θα παγίωνε τα κατοχικά τετελεσμένα στην πιο σκληρή τους μορφή. Ήταν τότε που χαρακτηρίστηκε ως «ενδοτικός»». Περαιτέρω σημείωσε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης και ο Δημοκρατικός Συναγερμός από το 1976 πρώτοι μίλησαν για την ανάγκη να ακολουθήσει η Κύπρος το δρόμο της Ευρώπης και της Δύσης.

Αναφερόμενος στο σήμερα ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι «οι πολίτες του τόπου και ειδικότερα οι νεότερες γενιές εξακολουθούν να έχουν ανάγκη από σοβαρές και μετριοπαθείς φωνές» και υπέδειξε πως «το καθήκον μας προ αυτή την κατεύθυνση καλούμαστε να πράξουμε όλοι όσοι έχουμε ακολουθήσει τον Γλαύκο Κληρίδη στο κόμμα που ίδρυσε».

Έκανε δε αναφορά στην ιδρυτική διακήρυξη αρχών του ΔΗΣΥ μέσα στην οποία ο Γλαύκος Κληρίδης είχε φροντίσει να περιλάβει τη Βενιζελική ρήση: «Ο πολιτικός,  οφείλει να ακολουθεί στις σχέσεις του με το λαό,  την πολιτική της αλήθειας. Πρέπει να έχει το θάρρος να λέει την αλήθεια και να ακούει τις ύβρεις. Έργο των πολιτικών πρέπει να είναι η αλήθεια έστω και πικρή. Έχει καθήκον ο πολιτικός να αντιμετωπίζει τις πλάνες του πλήθους και να το διαπαιδαγωγεί. Δεν έχει δικαίωμα να επηρεάζεται ούτε από τα συναισθήματα του ούτε από την κοινή γνώμη. Τίποτα δεν υπάρχει ωραιότερο από το να αντιμετωπίζει κανείς την κοινή γνώμη, όταν πρόκειται ακριβώς να πατάξει τη δημαγωγία για να συμβουλεύσει τα όρια και όταν ακόμα πρόκειται να διακινδυνεύσει τη δημοτικότητα του, για να υποστηρίξει το συμφέρον της πατρίδας». 

Στην εκδήλωση μίλησε και ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος τόνισε πως ο Γλαύκος Κληρίδης «ήταν και παραμένει στη συνείδηση του Κυπριακού Ελληνισμού αλλά και των απανταχού Ελλήνων ως ένας άδολος και αγνός πατριώτης».