Εντός της ημέρας η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς γνωστοποιεί με επίσημη μακροσκελή ανακοίνωσή της κατά πόσον προκύπτει ασυμβίβαστο ή ενδεχόμενη αξιόποινη ενέργεια σε βάρος του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι σε χθεσινή συνεδρίαση των μελών της Αρχής εξετάστηκαν τα τρία πορίσματα των Βρετανών εμπειρογνωμόνων για τις καταγγελίες που έγιναν σε βάρος του δεύτερου τη τάξει αξιωματούχου της Νομικής Υπηρεσίας.

Τα μέλη του εν λόγω Σώματος, που έχει ως αποστολή τον εντοπισμό πράξεων διαφθοράς, έλαβαν χθες τελεσίδικη απόφαση για υιοθέτηση των όσων καταγράφουν στα τελικά τους κείμενα οι ειδικοί από το Λονδίνο George Kampanella και Tanveer Qureshi. Οι τελευταίοι, όπως είναι γνωστό, από το περασμένο καλοκαίρι συνεπικουρούμενοι από τον Κύπριο δικηγόρο, Γιώργο Λιασίδη, διερευνούσαν τις καταγγελίες, συγκεντρώνοντας σχετικές μαρτυρίες.

Το θέμα υιοθέτησης των πορισμάτων ήταν τυπικό, όπως πληροφορείται ο «Φ», αφού τις προηγούμενες ημέρες τα μέλη της Αρχής φέρονται να είχαν εξετάσει το περιεχόμενο των επισημάνσεων της έρευνας και είχαν τοποθετηθεί θετικά.

Είναι προφανές, με λίγα λόγια, ότι ο λόγος που η Αρχή δεν γνωστοποίησε νωρίτερα τις αποφάσεις της, έχει να κάνει κυρίως με διαδικαστικά ζητήματα. Όπως γίνεται αντιληπτό η ανακοίνωση έπρεπε να εγκριθεί από τα στελέχη της πριν δημοσιοποιηθεί, ενώ πριν από οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση θα πρέπει να ενημερωθούν τα πρόσωπα για τα οποία γίνεται έρευνα.

Δεν προκύπτει ποινικό

Αυτό που αναμένεται να διαπιστωθεί είναι κατά πόσον με τον χειρισμό ποινικών υποθέσεων από πλευράς κ. Σάββα Αγγελίδη, τίθεται θέμα ασυμβίβαστου και κυρίως διαφθοράς. Αν και από την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς τηρείται σιγή ιχθύος σε σχέση με τα ευρήματα, εντούτοις, πληροφορίες της εφημερίδας μας αναφέρουν ότι δεν φαίνεται να προκύπτει ποινική ευθύνη σε βάρος του ελεγχόμενου στην προκειμένη περίπτωση.

Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενά μας δημοσιεύματα, ο κ. Αγγελίδης φέρεται, σύμφωνα με τις καταγγελίες που έγιναν, να αποφάσισε στο πλαίσιο των εξουσιών του ως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας να ανασταλεί η ποινική δίωξη για τρία συνολικά πρόσωπα που ελέγχονταν για δύο διαφορετικές ποινικές υποθέσεις.

Του καταλογίστηκε, συγκεκριμένα, ότι οι προαναφερθέντες ήταν πελάτες του παλιότερα όταν ο ίδιος ιδιώτευε ως δικηγόρος. Δηλαδή, σε χρονικό διάστημα που προηγήθηκε του διορισμού του από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε δημόσια αξιώματα (αρχικά ως υπουργός Άμυνας και κατόπιν ως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας). Η καταγγελία για ενδεχόμενες πράξεις ασυμβίβαστου είχε υποβληθεί στον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και αφορούσε τον χειρισμό δύο υποθέσεων από πλευράς του κ. Αγγελίδη, στις οποίες ενέχονταν τα υπό αναφορά τρία πρόσωπα.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, οι Βρετανοί κατά την έρευνά τους κάνουν σημαντικές επισημάνσεις για την υπόθεση και φέρονται να διαπιστώνουν ότι σε μια τουλάχιστον περίπτωση υπήρξε σε κάποιο βαθμό σύγκρουση συμφέροντος. Τα ευρήματα, όμως, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες μας, δεν είναι τέτοια που να προκύπτει ξεκάθαρη ποινική ευθύνη σε βάρος του κ. Αγγελίδη. Αυτό, βέβαια, είναι κάτι το οποίο θα ξεκαθαριστεί πλήρως μετά τη σημερινή ανακοίνωση.

Το ερευνητικό έργο

Η αυλαία της έρευνας των George Kampanella και Tanveer Qureshi άρχισε στις 4/9/2023. Οι τελευταίοι είχαν έρθει στην Κύπρο για την έναρξη των ακροάσεων στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης. Κατά την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου έλαβαν μαρτυρίες από πέραν των 10 προσώπων. Μεταξύ αυτών, ήταν και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης, αλλά και ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Είχε ληφθεί, επίσης, μαρτυρία από τον ανώτερο αξιωματικό της Αστυνομίας, Μιχάλη Κατσουνωτό, άλλα μέλη του αστυνομικού Σώματος, καθώς και δικαστικούς λειτουργούς. Οι εμπειρογνώμονες από το Λονδίνο στο πλαίσιο του ερευνητικού τους έργου είχαν μεταβεί και στις Κεντρικές Φυλακές προκειμένου να πάρουν κατάθεση από υπόδικο.

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ήταν ο παραλήπτης των καταγγελιών και τις είχε προωθήσει στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς. Είχε μάλιστα κληθεί από τους λειτουργούς επιθεώρησης να δώσει μαρτυρία στις 4/9. Σε δημόσιες τοποθετήσεις του λίγο μετά την παρουσία του ενώπιον των εν λόγω ερευνητών απέφυγε να εισέλθει σε λεπτομέρειες. Καλούμενος να τοποθετηθεί σχετικά (ΡΙΚ) είπε πως η μαρτυρία που κλήθηκε να δώσει ήταν για δύο επιστολές που έλαβε η Ελεγκτική και προωθήθηκαν στην Αρχή κατά της Διαφθοράς. «Αφορούν τρεις υποθέσεις του κοινού ποινικού κώδικα» είχε αναφέρει μεταξύ άλλων. Τουλάχιστον για τις δύο εξ αυτών είπε πως έχουν να κάνουν με αναστολή ποινικών διώξεων. Δεν θέλησε να γίνει πιο συγκεκριμένος, ούτε είχε αναφέρει ποτέ ότι αφορούσαν τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα.

Σημειώνεται, όπως είχε αποκαλύψει ο «Φ» τον περασμένο Ιούνιο, η αμοιβή των δύο «λειτουργών επιθεώρησης» στους οποίους ανέθεσε η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς τη διενέργεια της πρώτης μεγάλης έρευνας, ορίστηκε στα 1.150 ευρώ για έκαστο (1.000 στερλίνες) για κάθε ημέρα που θα δουλεύει στην Κύπρο. Για τη δουλειά που έκαναν οι δύο εμπειρογνώμονες στη Βρετανία όπου ζουν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά, δεν υπήρξε επιπλέον χρέωση.

Νομική ερμηνεία για το δικαίωμα της σιωπής

Η σημερινή ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς για τις εκθέσεις και το ερευνητικό έργο των λειτουργών επιθεώρησης, αναμένεται να περιλαμβάνει και δύο άλλες πτυχές που δεν αφορούν τον Σάββα Αγγελίδη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την έρευνα, προκύπτει νομική ερμηνεία σημαντικού άρθρου της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία και την αποστολή της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς. Πιο συγκεκριμένα, οι Βρετανοί ειδικοί φέρονται να καταλήγουν πως ένα πρόσωπο το οποίο καλείται να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας για κάποιον καταγγελλόμενο, είναι υποχρεωμένο να απαντήσει στα ερωτήματα που του υποβάλλονται, χωρίς να ασκεί το δικαίωμα της σιωπής.

Αυτή η επισήμανση προφανώς αφορά τον Μιχάλη Κατσουνωτό, ο οποίος -βάσει πληροφοριών του «Φ»- όταν είχε κληθεί να καταθέσει για την παρούσα υπόθεση είχε δώσει γραπτή κατάθεση, ωστόσο φέρεται να άσκησε το δικαίωμα της σιωπής σε ό,τι αφορά συγκεκριμένο ερώτημα για προέλευση πληροφορίας που είχε τεθεί υπόψιν του.

Η έτερη πτυχή, αφορά ένα νομικό κείμενο των δύο Βρετανών εμπειρογνωμόνων. Οι προαναφερθέντες αναμένεται να στείλουν προσεχώς και τη γνωμάτευση που τους ζητήθηκε για το τι εστί κατάχρηση εξουσίας. Σε αυτή τη γνωμάτευση η Ανεξάρτητη Αρχή στηρίζει πολλά σε ό,τι αφορά το έργο της στο μέλλον.

Εξάλλου, η επόμενη μεγάλη έρευνα της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά τις καταγγελίες του βουλευτή Χρίστου Χριστοφίδη. Η μία έχει να κάνει με οκτώ ξένους επενδυτές που απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο και εμφανίζονται αργότερα να έχουν κάνει εισφορά στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Η έτερη υπόθεση σχετίζεται με τους –επίσης– πολιτογραφηθέντες επενδυτές, ρωσικής καταγωγής, οι οποίοι ήταν μέτοχοι στη ρωσική τράπεζα Promsvyaz bank.

Ήδη έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες για διερεύνηση των όσων περιέχονται στο βιβλίο «Κράτος Μαφία» του δημοσιογράφου-ερευνητή, Μακάριου Δρουσιώτη. Τα ζητήματα που θα διερευνηθούν προκύπτουν από τις αποκαλύψεις για τον Ρώσο ολιγάρχη Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ και τα όσα έγιναν στην Κύπρο μετά το διαζύγιο του τελευταίου. Στο βιβλίο, είχε αναδειχθεί ο ρόλος μεγάλου δικηγορικού γραφείου και η σχέση του με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, αξιοπερίεργες διεργασίες της Βουλής για τροποποίηση νομοθεσίας, δικαστικές αποφάσεις από τις οποίες ευνοήθηκε ο Ρώσος ολιγάρχης και μεταφορές κεφαλαίων.