Η ρητορική της τουρκικής πλευράς δεν αφήνει πολλά περιθώρια προοπτικής στο Κυπριακό και γι’ αυτό ο πήχης των προσδοκιών κρατείται πολύ χαμηλά ενόψει της πρώτης επίσκεψης της απεσταλμένης των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Σε αντίθεση με το παρελθόν οπόταν η παρουσία νέου απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών δημιουργούσε κάποιο κλίμα ευφορίας και προοπτικής στο Κυπριακό, αυτή τη φορά οι προσδοκίες βρίσκονται στα πολύ χαμηλά, και σ’ αυτό συμβάλουν και οι τοποθετήσεις της τουρκικής πλευράς και κυρίως του Ερσίν Τατάρ. Στις τελευταίες του δηλώσεις ο Τατάρ υποστήριξε πως η πολιτική ισότητα δεν είναι εφικτή κάτω από την ομπρέλα της ομοσπονδίας.

Μιλώντας κατά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΤΜΤ (πηγή ΓΤΠ)  ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε ότι «η πραγματικότητα της ‘τδβκ’ έχει πλέον πάρει τη θέση της στον κόσμο και στην ιστορία» και ότι τα τελευταία τρία χρόνια μαζί με την Τουρκία μοιράζονται «την ανάγκη αναγνώρισης της πραγματικότητας της ‘τδβκ’ στα Ηνωμένα Έθνη, στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο».

Αναφερόμενος στις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου, υποστήριξε ότι ο τ/κ «λαός», κατά την έκφρασή του, ήταν ισότιμος ιδρυτικός εταίρος της. «Αυτή είναι η κύρια βάση της πολιτικής που ακολουθούμε σήμερα. Η πολιτική που ακολουθούμε βασίζεται στις παραμέτρους που προκύπτουν από μια διεθνή συνθήκη. Ο τουρκοκυπριακός ‘λαός’ είναι ιδρυτικός εταίρος. Είναι τουλάχιστον εξίσου ‘νόμιμος και κυρίαρχος’ με τους Ελληνοκύπριους. Όταν μας έδιωξαν από το κράτος με την απειλή όπλου, οι προσπάθειές μας για την ίδρυση του ‘κράτους’ μας ήταν φυσικό επακόλουθο», ανέφερε.

Θα συνεχιστούν οι εγγυήσεις της Τουρκίας και η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων, είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της πολιτικής ισότητας σε ομοσπονδιακή βάση και της «κυριαρχικής ισότητας» που προωθεί η τουρκική πλευρά.

«Ο τουρκοκυπριακός ‘λαός’, ο οποίος απέκτησε την ‘ανεξαρτησία’ του το 1974, δεν θέλει ποτέ να επιστρέψει στην προ του 1974 περίοδο και με τη στήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας γίνονται πολλά βήματα, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και του ηλεκτρισμού, για περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής δομής», ανέφερε.

Εξάλλου, ο «υπεξ», Ταχσίν Ερτουρούλογλου, σε διάλεξη σε συνέδριο για το Κυπριακό που διοργάνωσε το «ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο της Λεύκας», υποστήριξε ότι όσο οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν να συμπεριφέρονται σαν να είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως είπε, το Κυπριακό θα συνεχίσει να αποτελεί διεθνές πρόβλημα. «Αυτός είναι ο κύριος λόγος για 60 χρόνια ανεπιτυχών διαπραγματεύσεων», ανέφερε. «Η σημαία της Τουρκίας είναι η σημαία του έθνους μας. Η Τουρκία δεν είναι μια άλλη χώρα, η Τουρκία δεν είναι η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ή η Ρωσία. Η Τουρκία είναι η πατρίδα μας, η Τουρκία είναι ο λόγος ύπαρξής μας», πρόσθεσε. Κατέληξε λέγοντας ότι πιστεύουν στις εγγυήσεις της Τουρκίας και πως τις θεωρεί απαραίτητες όπως και την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο νησί.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά περιμένει την Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ ευελπιστώντας ότι θα καταφέρει να ωθήσει τα πράγματα προς τα εμπρός και προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών. Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένεται να επαναλάβει ετοιμότητα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντάνα αξιοποιώντας το πλαίσιο Γκουτέρες ως οδηγό για την επίλυση των σημαντικών ζητημάτων που απέμειναν στον τελευταίο γύρο συζητήσεων. Βέβαια, το πλαίσιο Γκουτέρες απουσιάζει από τις εκθέσεις του ΓΓ από το 2019 και έπειτα λόγω αντιδράσεων των Τούρκων. Είναι ένα ερώτημα κατά πόσο μπορεί όντως να επανέλθει και να καθοδηγήσει μια νέα προσπάθεια. Η Λευκωσία, προκειμένου να καταδείξει τις καλές τις προθέσεις έχει ετοιμάσει πακέτο μέτρων προς για τους Τουρκοκυπρίους το οποίο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θέλει να παρουσιάσει κατά την εδώ παραμονή της απεσταλμένης των Ηνωμένων Εθνών.