Τέσσερις νομικοί και ένας εγκληματολόγος ενισχύουν προσεχώς τις προσπάθειες της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς. Όπως πληροφορείται ο «Φ» οι πέντε αυτοί ειδικοί θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τη μέθοδο της αγοράς υπηρεσιών για έναν χρόνο και θα πιάσουν δουλειά από την προσεχή Δευτέρα.

Η πρόσληψή τους αποσκοπεί στην ενίσχυση του έργου της Αρχής για διερεύνηση υποθέσεων. Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί μεγάλος αριθμός καταγγελιών που έχουν υποβληθεί είτε ανώνυμα είτε επώνυμα και πρέπει να αξιολογηθούν και να τύχουν προκαταρκτικής εξέτασης πριν αποφασιστεί κατά πόσον χρήζουν ή όχι διερεύνησης.

Τα πέντε αυτά πρόσωπα αναμένεται, λοιπόν, να αξιοποιηθούν με στόχο να καταστεί ακόμα πιο αποδοτική η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς. Άλλωστε, το έργο της Αρχής δεν έχει να κάνει μόνο με εξέταση καταγγελιών για πράξεις ασυμβίβαστου ή/και διαφθοράς αξιωματούχων. Όπως είναι γνωστό, η εφαρμογή της νομοθεσίας για το lobbying (περί της Διαφάνειας στις Διαδικασίες Λήψης Δημόσιων Αποφάσεων και Συναφών Θεμάτων Νόμος) επαφίεται αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της Αρχής. Η πλήρης εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας που θεωρείται τοποθετείται την 1η Μαρτίου.

Στο μεταξύ, εξελίξεις αναμένονται και με τις υποθέσεις που αποφασίστηκε να διερευνηθούν. Ανάμεσα σ΄ αυτές περιλαμβάνονται και οι δυο από τις τρεις καταγγελίες που είχε κάνει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης. Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος είχε κάνει λόγο για παράτυπη χορήγηση διαβατήριών σε Ρώσους ιδιοκτήτες τράπεζας, οι οποίοι κατηγορήθηκαν από την ρωσική κυβέρνηση για διαφθορά και οι οποίοι αγόρασαν κτήριο μερικών εκατομμύριων από στενό συγγενικό πρόσωπο του τέως Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη. Η έτερη καταγγελία του σχετίζεται, σύμφωνα και με δηλώσεις που είχε κάνει πρόσφατα ο ίδιος, «με εισφορές σημαντικών χρηματικών ποσών στο τότε κυβερνών κόμμα από πολιτογραφηθέντες, πράξεις που αφήνουν υπόνοιες για χρηματισμό, εκβιασμό ή ρουσφέτι με στόχο την χορήγηση υπηκοότητας».

Όπως πληροφορούμαστε, η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς έχει παραλάβει λίγο πριν το τέλος του 2023 το πόρισμα της επιτροπής για τις κατ΄ εξαίρεση πολιτογραφήσεις υπό τον Μύρωνα Νικολάτο (πρόεδρος της επιτροπής). Πρόθεση είναι να γίνει αντιπαραβολή των στοιχείων που κατήγγειλε ο κ. Χριστοφίδης με τα όσα καταγράφονται στο πόρισμα. Εν συνεχεία, η Αρχή θα αποταθεί στον Γενικό Εισαγγελέα, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει ήδη ποινική διαδικασία σε σχέση με πολιτογραφήσεις για τις οποίες κάνει λόγο ο Χριστοφίδης. Αν δεν υπάρχει ποινική διερεύνηση, τότε θα ανοίξει και ο δρόμος ώστε να κάνει διερεύνηση και η Αρχή.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι θα διερευνηθούν και καταγγελίες που έχουν υποβληθεί και αφορούν την γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, πρόσωπο κατήγγειλε ανώνυμα σε τρεις περιπτώσεις ότι ενδεχομένως να είναι ψευδής η δηλωθείσα ημερομηνία γέννησής της προκειμένου να επωφεληθεί η ίδια από την υπηρεσία της στο δημόσιο τομέα.

Εξάλλου, στο τελικό στάδιο είναι οι προσπάθειες που γίνονται για να αρχίσει η έρευνα σε σχέση με τα ευρήματα του συγγραφέα-ερευνητή Μακάριου Δρουσιώτη, όπως αυτά καταγράφονται στο βιβλίο του τελευταίου «Κράτος Μαφία». Ήδη έχουν γίνει επαφές με εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να εξευρεθούν και άτομα στην Κύπρο που θα συνεπικουρούν το έργο των ξένων λειτουργών επιθεώρησης.

Θυμίζουμε ότι τα ζητήματα που προκύπτουν από το βιβλίο αφορούν μεταξύ άλλων τον Ρώσο ολιγάρχη Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ και τα όσα έγιναν στην Κύπρο μετά το διαζύγιο του τελευταίου. Στο βιβλίο, είχε αναδειχθεί ο ρόλος μεγάλου δικηγορικού γραφείου και η σχέση του με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, αξιοπερίεργες διεργασίες της Βουλής για τροποποίηση νομοθεσίας, δικαστικές αποφάσεις από τις οποίες ευνοήθηκε ο Ρώσος ολιγάρχης και μεταφορές κεφαλαίων.