Κάθε απόφαση και δύσκολη για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, με την Κυβέρνηση να βρίσκεται για άλλη μια φορά στην μέγγενη της έντονης κριτικής και της αμφισβήτησης.

Η ανακοίνωση των διορισμών των μελών των ημικρατικών Συμβουλίων την Παρασκευή το μεσημέρι προκάλεσε για ακόμα μια φορά έντονες συζητήσεις οι οποίες εστιάζονται κυρίως στην διάψευση ξανά των προσδοκιών που ο Νίκος Χριστοδουλίδης ως υποψήφιος είχε δημιουργήσει στην κοινωνία.

Η σύσταση και λειτουργία του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου ως συμβουλευτικού σώματος που ερχόταν για να συγκρουστεί με το κατεστημένο των διορισμών στους ημικρατικούς και την κατάργηση των κομματικών λιστών, αποτέλεσε μια από τις αιχμές του δόρατος του προεκλογικού του προγράμματος. Το αποτέλεσμα όλης αυτής της διεργασίας αποκαλύφθηκε στην κοινωνία με την ανακοίνωση της Παρασκευής, ανατροφοδοτώντας την μουρμούρα κατά της Κυβέρνησης για τις αποφάσεις της.

Στο θέμα τοποθετήθηκε για πρώτη φορά ο πρόεδρος του Γνωμοδοτικού, ο Γιώργος Αρέστης, χαρακτηρίζοντας άδικη την κριτική που ασκείται. Το ζητούμενο όμως είναι ότι πλέον δημιουργείται μία περιρρέουσα έντονης αμφισβήτησης αλλά και απογοήτευσης έναντι της Κυβέρνησης.  Το θέμα των διορισμών των ΔΣ των ημικρατικών αναμένεται ότι θα συνεχίσει να απασχολεί την δημόσια συζήτηση παρόλο που ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα βρίσκεται σήμερα στο Στρασβούργο.

Σημεία αιχμής της κριτικής αυτή την φορά, ήταν από την μια η γκάφα διορισμού ατόμου υποστηρικτή ακροδεξιών θέσεων και υμνητή του χουντικού καθεστώτος Παπαδόπουλου στην Ελλάδα. Από την άλλη όμως, αυτό που προκάλεσε και τις έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις, ήταν οι διορισμοί αυτοί καθ’ αυτοί ατόμων που είχαν άμεση εμπλοκή στην προεκλογική του Νίκου Χριστοδουλίδη, αλλά και ατόμων προερχόμενων από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση του.

Ο Πρόεδρος αντέδρασε άμεσα, όσον αφορά τον διορισμό στο ΔΣ του ΤΕΠΑΚ, με ανακοίνωση και του αντικαταστάτη του. Όπως πληροφορούμαστε, το βράδυ της Παρασκευής μετά που έγινε ταυτοποίηση του διορισμού με το προφίλ του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και τις αναρτήσεις του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επικοινώνησε με την Γραμματέα του Υπουργικού και τους Υπουργούς του, ενημερώνοντας τους ότι στην επόμενη συνεδρία την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει ακύρωση του διορισμού και θα προχωρήσει με την αντικατάσταση του.

Ως γνωστό, τη θέση του Κωνσταντίνου Κωσταλιά, για τον οποίο προκλήθηκε και η όλη αντίδραση θα πάρει στο ΔΣ του ΤΕΠΑΚ, ο Κωνσταντίνος Βορκάς.

Οι νομικοί Αχιλλεύς Αιμιλιανίδης και Κρις Τριανταφυλλίδης με τοποθετήσεις τους στα ΜΚΔ θέτουν θέμα νομιμότητας των ενεργειών του Προέδρου.

Από πλευράς Κυβέρνησης ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θεωρούν πώς δεν τίθεται κανένα θέμα με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί διότι ο Πρόεδρος ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή τα μέλη του Υπουργικού για το ζήτημα που προέκυψε.

Ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης στις δηλώσεις του το Σάββατο χαρακτήρισε τις αντιδράσεις, λίγο- πολύ ως αναμενόμενες, αποδίδοντας στο καινοτόμο της διαδικασίας που ακολούθησε η Κυβέρνηση.

Από πλευράς των κομμάτων της συμπολίτευσης δεν καταγράφηκαν αντιδράσεις παρόλο ότι υπάρχει μια μικρή μουρμούρα. Εντούτοις σε μεγάλο βαθμό καταγράφεται ικανοποίηση καθώς φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι αυτήν την φορά έκανε δεχτές σε κάποιο βαθμό τις κομματικές εισηγήσεις. Αυτό δείχνει ότι η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη επιβεβαιώνει την ανάγνωση που έγινε με την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, ότι επιχειρεί να έχει πιο έντονο κομματικό χρώμα.  

ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ φορτώνονται τώρα και το βάρος υποστήριξης  των κυβερνητικών αποφάσεων. Κάτι το οποίο αρκετά στελέχη των τριών κομμάτων βλέπουν ως δίκοπο μαχαίρι, καθώς βλέπουν από τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις να έχουν κόστος από τη στήριξη τους στην Κυβέρνηση. Περαιτέρω, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι καθαρό από τους διορισμούς του, ότι θέλησε να ικανοποιήσει και συναγερμικούς υποστηρικτές της υποψηφιότητας του προκειμένου να τους διατηρήσει στο πλευρό του.

 Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις του Γιάννη Ιώαννου, ο οποίος διορίστηκε πρόεδρος του ΔΣ του ΚΟΑ και του Ζήνωνα Αποστόλου ο οποίος διορίστηκε πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Κύπρου. Ο επίσημος ΔΗΣΥ αντέδρασε το Σάββατο με ιδιαίτερα αιχμηρή ανακοίνωση για το θέμα των διορισμών στα ΔΣ των Ημικρατικών Οργανισμών με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στην Πινδάρου.