Το Κυπριακό, η κατάσταση στην περιοχή και τα ευρωτουρκικά βρίσκονται στην ατζέντα της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται  στις Βρυξέλλες. Το Κυπριακό μπήκε στην ατζέντα μετά από ενέργειες του υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου, και αναμένεται να υπάρξει ειδική αναφορά στο θέμα με αφορμή και τη νέα κινητικότητα με τις επαφές της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Την ερχόμενη εβδομάδα η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ θα ταξιδέψει μέχρι τις Βρυξέλλες για επαφές, οπόταν η συζήτηση του Κυπριακού το Σάββατο αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. 

Κατά τη άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητηθούν Αφρική, Ουκρανία και Ευρωτουρκικά. Σ’ ό,τι αφορά τα ευρωτουρκικά θα συζητηθεί υπό το πρίσμα των ζητημάτων ασφάλειας και περιφερειακών εξελίξεων, καθώς και σε σχέση με την προοπτική συνεργασιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης θα συζητηθούν η κατάσταση του κράτους δικαίου στην Τουρκία, και η Ανατολική Μεσόγειος.

Ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος είχε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες συνάντηση με τον ομόλογό του από το Βιετνάμ Μπούι Τανχ Σον. Χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση ως θετική, ο κ. Κόμπος ανέφερε ότι επικεντρώθηκε στο Κυπριακό, την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Ασία και την περαιτέρω ενίσχυση «των ήδη εξαιρετικών μας σχέσεων», όπως σημείωσε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ».  Πρόσθεσε ότι εξέτασαν επίσης τις σχέσεις ΕΕ-Βιετνάμ και ΕΕ-ASEAN. «Προσμένω σε συνέχιση των συζητήσεων μας στο Ανόι», κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Ο Κ. Κόμπος βρίσκεται στις Βρυξέλλες από την Τετάρτη οπόταν συμμετείχε στην 3η Υπουργική Σύνοδο για τον Ινδο-Ειρηνικό, στην 24η Υπουργική Σύνοδο ΕΕ – Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), καθώς και στη Σύνοδο του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Gymnich). Η Υπουργική Σύνοδος για τον Ινδο-Ειρηνικό, η οποία θα πραγματοποιήθηκε την 1η και τη 2α Φεβρουαρίου, συνδιοργανώθηκε από τη Βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, με τη συμμετοχή των Κρατών Μελών της ΕΕ, των χωρών της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού, και επικεφαλής περιφερειακών οργανισμών. Χθες πραγματοποιήθηκε η 24η Υπουργική Σύνοδος της ΕΕ με τα κράτη μέλη της ASEAN.

Οι εργασίες  της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών, Gymnich, ξεκίνησαν χθες και ολοκληρώνονται σήμερα. Οι εργασίες του Gymnich φιλοξενούνται από την Υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου, Hadja Lahbib, η χώρα της οποίας προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο (1/1/2024-30/6/2024). Οι εργασίες αρχισαν με δείπνο που παρέθεσε η Βελγίδα Υπουργός Εξωτερικών και στο οποίο είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ και των χωρών της ASEAN. Θα ακολουθήσει, σήμερα, ολοήμερη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών, κατά την οποία θα τους απασχολήσουν οι σχέσεις ΕΕ-Αφρικής, οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, και η στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία.