Είναι καιρός να εργαστούμε προς εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, επεσήμανε ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Στάνμαϊερ, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη Γερμανού Προέδρου στην Κύπρο.

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε την επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου στην Κύπρο, γεγονός με ιδιαίτερη σημασία και ουσιαστικό συμβολισμό.

«Θέλω, επίσης, να σημειώσω πως μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το Βερολίνο, τον περασμένο Μάιο, μια από τις πρώτες μου επισκέψεις στο εξωτερικό και σήμερα έχω την τιμή να υποδέχομαι εδώ στην Κύπρο τον Πρόεδρο της Γερμανίας. Αυτές οι επισκέψεις, αλλά και το γενικότερο εντατικοποιημένο επίπεδο των μεταξύ μας επαφών σε όλα τα επίπεδα, αποτελούν απτή απόδειξη της ξεκάθαρης πολιτικής μας βούλησης για ουσιαστική ενίσχυση των σχέσεων μας τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Είχαμε μια πολύ παραγωγική συνάντηση και ανταλλάξαμε απόψεις για σημαντικά θέματα που άπτονται της κοινής μας ευρωπαϊκής ατζέντας, περιφερειακά θέματα και το Κυπριακό», σημείωσε. Παράλληλα ο Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις διμερής σχέσεις Κύπρου – Γερμανίας για τη «στενή συνεργασία» των δύο χωρών σε διάφορα θέματα. «Θέματα άμυνας και ασφάλειας, θέματα τουρισμού, θέματα πολιτισμού και εκπαίδευσης, θέματα μετανάστευσης».

Όσον αφορά τα θέματα μετανάστευσης ο Πρόεδρος εξέφρασε τις ευχαριστίες της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Γερμανό Πρόεδρο, για τη στήριξη της χώρας του καθώς, «η Γερμανία αποδέχθηκε πέραν των 1000 αιτητών ασύλου από την Κύπρο».

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Γερμανίας, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τη φιλοξενία. «Έχετε δίκαιο που υποδείξατε τις στενές σχέσεις και τους δεσμούς των δύο χωρών, είναι περίεργο που είμαι ο πρώτος Πρόεδρος της Γερμανίας που έρχεται στην Κύπρο», επεσήμανε.

Παράλληλα επεσήμανε πως η Κύπρος τόσο για τη Γερμανία όσο και για την Ευρώπη είναι ένα ασφαλές λιμάνι για την περιοχή, ειδικά μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 του Οκτώβρη. «Ευχαριστώ την Κύπρο για τη στήριξη που μας έδειξε».

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές ο Στανμαϊερ είπε πως, θα είναι πολύ σημαντικό έτος για την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Πηγαίνετε να ψηφίσετε κόμματα που τάσσονται υπέρ της Ευρώπης και προσφέρουν λύσεις».

Παράλληλα ο Γερμανός Πρόεδρος επεσήμανε πως «εκτός από την επέτειο 20 χρόνων της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, έχουμε φέτος και τα γεγονότα του 1974, πενήντα χρόνια ντε φάκτο διαμελισμός. Είναι καιρός να εργαστούμε προς εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και χαιρετώ θερμά το  γεγονός πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θέτει τη δημιουργία προόδου ως προτεραιότητα και να πω σαφώς ότι η Γερμανία στηρίζει μια διζωνική, δικοινοτική λύση του Κυπριακού σε βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ», είπε.