Εντός της ημέρας η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς θα ανακοινώσει τα ονόματα των τριών Ελληνοκύπριων νομικών, οι οποίοι θα συνεπικουρούν το έργο της Αυστραλής εμπειρογνώμονα, σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση των καταγγελιών σε βάρος του τέως Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Όπως αποκαλύψαμε το περασμένο Σάββατο, ήδη ήρθε στην Κύπρο και συμφώνησε να αναλάβει τον ρόλο της λειτουργού επιθεώρησης για την εν λόγω καταγγελία, η έμπειρη νομικός, Γκαμπριέλ Λουίζ ΜακΙντάιρ (Gabrielle Louise McIntyre).

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ήδη ο επίτροπος Διαφάνειας, Χάρης Πογιατζής και οι στενοί συνεργάτες του στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, έχουν καταλήξει εδώ και κάποια 24ωρα στους Ελληνοκύπριους δικηγόρους και απλώς απέμενε να ξεπεραστεί ένα εμπόδιο για να κλείσει και τυπικά το ζήτημα και να ανοίξει ο δρόμος για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για νομικούς, οι οποίοι έχουν την εξειδίκευση και την ανάλογη προϋπηρεσία για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ρόλου που καλούνται να διαδραματίσουν. Η έρευνα αναμένεται να εξελιχθεί με γρήγορους ρυθμούς.

Πάντως, ήδη το θέμα απασχολεί έντονα τα ΜΜΕ τα τελευταία 24ωρα. Ο Μακάριος Δρουσιώτης με ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» την περασμένη Παρασκευή γνωστοποίησε ότι ο πρώην Πρόεδρος έλαβε νομικά μέτρα εναντίον του και ζητά «απόσυρση των βιβλίων μου, απολογία και αποζημιώσεις». Πρόσθεσε πως «απορρίπτω τα αιτήματα του», σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «θεωρώ την κίνηση αυτή του τέως Προέδρου ως προσπάθεια εκφοβισμού μου, ενόψει της επικείμενης έρευνας από την Αρχή Κατά της Διαφθοράς. Δεν υπάρχει τίποτε που μπορεί να με εκφοβίσει. Ανυπομονώ να κληθώ ενώπιον Αρχής για να τεκμηριώσω όσα καταγράφω στο βιβλίο μου».

Χθες, εξάλλου, υπήρξαν εκατέρωθεν τοποθετήσεις από Αναστασιάδη και Δρουσιώτη. Ο τέως Πρόεδρος με γραπτή δήλωσή του χαιρέτισε το διορισμό της Gabrielle Louise Mclntyre για τη διερεύνηση των ισχυρισμών εναντίον του, κάνοντας λόγο για ψευδείς και ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς μιας αναπαραγόμενης μυθοπλασίας που τον φέρει ως εμπλεκόμενο σε πράξεις διαφθοράς.

Σε ό,τι αφορά τα όσα ανέφερε ο Μακάριος Δρουσιώτης για εκφοβισμό του, ο τέως Πρόεδρος σημειώνει πως πρόκειται για νέο εύρημα του ιδίου ενόψει των αποκαλυπτηρίων του, ενώ υποδεικνύει πως το μόνο που θα πρέπει να τον φοβίζει είναι η αλήθεια και τα όσα ψευδώς και επί σκοπώ κατέγραψε στα βιβλία του.

Αναφέρει, ακόμη, πως θα πρέπει να φοβίζουν τον Μακάριο Δρουσιώτη οι εκ προθέσεως διαστρεβλώσεις κειμένων, αντιφατικών και αναληθών ισχυρισμών και αυτοδιαψεύσεων, αλλά και τα όσα τεκμήρια θα κατατεθούν στην Επιτροπή και στο Δικαστήριο, που καταρρίπτουν ένα προς ένα τα κακόβουλα και συκοφαντικά ψεύδη του.

Ο ερευνητής/δημοσιογράφος αντέδρασε, επίσης, με γραπτή δήλωσή του αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Σε ανακοίνωση του, ο τέως Πρόεδρος αναφέρει ότι το μόνο που πρέπει να με φοβίζει είναι η αλήθεια. Τουναντίον, η αλήθεια είναι που μου δίνει δύναμη και αντοχές».