Κλείνουν σιγά- σιγά όλα τα κόμματα τα ψηφοδέλτια τους για τις ευρωεκλογές. Αυτή τη στιγμή, από τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν ολοκληρώσει και ανακοινώσει τις αποφάσεις τους, το ΔΗΣΥ το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ, ενώ σύντομα κλείνει και τυπικά το συγκεκριμένο κεφάλαιο για το ΔΗΚΟ με παρουσίαση της εισήγησης της Γραμματείας του κόμματος, στο Εκτελεστικό Γραφείο που θα συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα παρουσιάζοντας τους έξι υποψήφιους του για τις ευρωεκλογές.

Απομένουν τα κόμματα ΕΛΑΜ, ΔΗΠΑ και Οικολόγοι, τα οποία όπως πληροφορούμαστε, βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο και είναι θέμα ημερών οι ανακοινώσεις.

Αναλυτικά:

>> ΕΛΑΜ: Είναι γνωστοί ήδη οι τέσσερις από τους έξι υποψηφίους του κόμματος. Οι τρεις κομματικοί, δηλαδή, ο εκπρόσωπος τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη, ο επαρχιακός της Λεμεσού του κόμματος Πάνος Ανωγυριάτης και ο τέως πρόεδρος της νεολαίας του κόμματος Λίνος Χατζηγεωργίου. Ο τέταρτος, ο οποίος συμμετέχει ως αριστίνδην υποψήφιος, είναι ο τέως Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου, ο οποίος ανακοινώθηκε την προηγούμενη βδομάδα, προκαλώντας μάλιστα αίσθηση. Απομένουν ακόμα δύο θέσεις οι οποίες είναι θέμα ημερών όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι ανακοινώσεις, με τουλάχιστον την μία εκ των δύο να καταλαμβάνει γυναίκα καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει γυναικεία παρουσία το κόμμα.

>> ΔΗΠΑ: Η Δημοκρατική Παράταξη αποτελεί μέχρι στιγμής και το μεγαλύτερο ερωτηματικό καθώς, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πολύ πιθανόν ακόμα και εντός της εβδομάδας να υπάρξουν ανακοινώσεις. Ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος Μάριος Καρογιάν έβαλε τον πήχη πολύ ψηλά όταν σε δημόσιες δηλώσεις ανέφερε ότι ο στόχος είναι το 7,5%. Ένα ποσοστό αρκετά ψηλό και μάλιστα με το οποίο διεκδικεί την 5η θέση και με το οποίο υπό κάποιες προϋποθέσεις μπορείς να του αποφέρει και έδρα στο Ευρωεκοινοβούλιο. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Μάριος Καρογιάν ανάλωσε όλες του τις προσπάθειες το τελευταίο διάστημα για να συνθέσει ένα ανταγωνιστικό ψηφοδέλτιο που θα του φέρει ψήφους. Παρόλο ότι κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρέπει να θεωρείται δεδομένη η υποψηφιότητα του βουλευτή του κόμματος Αλέκου Τρυφωνίδη. Ανοικτό είναι ακόμα επίσης το σενάριο υποψηφιότητας του αντιπροέδρου του κόμματος Μαρίνου Κλεάνθους. Παρόλο ότι σε κάποια στιγμή φαινόταν ότι δεν θα ήταν στο ψηφοδέλτιο, εντούτοις, όπως αναφέρουν νεότερες πληροφορίες, του έχει γίνει ξανά κρούση και το σκέφτεται σοβαρά. Ανάμεσα στα ονόματα που συζητούνται είναι και αυτό του Εκτελεστικού Διευθυντή της Europa Donna Μάριου Χαραλαμπίδη. Αυτό το οποίο συζητείται είναι ότι στο πλαίσιο σύνθεσης  ενός ανταγωνιστικού ψηφοδελτίου πρέπει να υπάρχει γεωγραφική εκπροσώπηση και της επαρχίας Αμμοχώστου για αυτό και μπαίνει στο τραπέζι το όνομα του βουλευτή του κόμματος Μιχάλη Γιακουμή.

Απομένει επίσης και το θέμα της γυναικείας παρουσίας στο ψηφοδέλτιο του κόμματος.

>> Οικολόγοι: Έβαλαν μπρος για τα καλά οι Οικολόγοι. Έκλεισαν ήδη συμφωνία συνεργασία με την Ένωση Κυπρίων με συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο τους του Τουρκοκύπριου Οζ Καραχάν και με την Κίνηση Αιχμή του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη με συμμετοχή του Πέτρου Χριστοδούλου πρώην αντιδημάρχου Λάρνακας, στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος. Απομένει τυπικά η επικύρωση της συμφωνίας συνεργασίας από την παγκύπρια συνδιάσκεψη του Κίνημάτος η οποία θα πραγματοποιηθει την ερχόμενη βδομάδα, πιθανότατα στις 20 ή 22 Μαρτίου. Με βάση το καταστατικό του κόμματος, για να εγκριθεί η συνεργασία απαιτείται το 60% των μελών.

Θεωρείται όμως ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα καθώς πρόκειται για δύο συνεργασία που έχουν να προσθέτουν θετικά στο Κίνημα Οικολόγων. Οι εκπλήξεις όμως φαίνεται ότι δεν τελειώνουν εδώ. Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες από το Κίνημα Οικολόγων, ο γνωστός Youtuber και Tik- toker Φειδίας Παναγιώτου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα είναι ανεξάρτητος υποψήφιος ευρωβουλευτής, έχει προσεγγίσει τους Οικολόγους για να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο του, κάτι το οποίο το Κίνημα βλέπει θετικά και είναι κάτι το οποίο θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες.

Απ’ εκεί και πέρα, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η υποψηφιότητα της αντιπροέδρου του κόμματος Μαρία Κολά, η οποία και λόγω της ποσόστωσης θα είναι σίγουρα στο ψηφοδέλτιο του κόμματος. Ακούγονται επίσης τα ονόματα του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος Άλκη Παπή, του αντιπροέδρου Κυριάκου Τσιμίλλη καθώς επίσης και του βουλευτή Σταύρου Παπαδούρη. Ενδιαφέρον υπάρχει επίσης και από άλλα μέλη του Κινήματος. Στόχος, η καταγραφή ψηλότερων ποσοστών από τις προηγούμενες ευρωεκλογές και βουλευτικές εκλογές.