Μια πρωτοφανής ανθρωπιστική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στην Κύπρο στην οποία θα συμμετέχουν αντιπροσωπείες από πάνω από 40 χώρες. Τους φέρνει στην Κύπρο η πρωτοβουλία Αμάλθεια και αποστολή τους είναι να συντονίσουν τα επόμενα τους βήματα για την αποστολή, δια θαλάσσης, ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα.

Στη διάρκεια του χθεσινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος έκανε παρέμβαση μέσω τηλεδιάσκεψης, άδραξε την ευκαιρία για να ευχαριστήσει την Κύπρο για ό,τι έχει κάνει μέχρι στιγμής στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα. Η αναφορά Μπλίνκεν αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης για την κυπριακή πρωτοβουλία Αμάλθεια, ιδιαίτερα ενώπιον της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ορισμένοι εκ των οποίων είχα αμφισβητήσει την προσπάθεια της Κύπρου.

Τόσο κατά την ενημέρωση των Ευρωπαίων ομολόγων του όσο και στη σε δηλώσεις του ο Κωνσταντίνος Κόμπος εξήγηση πως η διεθνής συνάντηση εμπειρογνωμόνων την ερχόμενη Πέμπτη θα αφορά την αύξηση των δυνατοτήτων κατά τη αναχώρηση, τη μεταφορά αλλά και του δικτύου διανομής, καθώς και τη δημιουργία ενός ταμείου για τη χρηματοδότηση του έργου. Το ταμείο αυτό, εξήγησε, θα πρέπει να είναι ειδικά στοχοθετημένο καθώς το έργο του θαλάσσιου διαδρόμου θα είναι μακροπρόθεσμο.

Ο κ. Κόμπος αναφέρθηκε επίσης σε ορισμένα μικρά τεχνικά προβλήματα που εντοπίστηκαν κατά την αποστολή του πρώτου φορτίου, τα οποία ενσωματώθηκαν στην ανανέωση του περεταίρω σχεδιασμού. Ακόμα, όπως σημείωσε, η δημιουργία της προσωρινής αποβάθρας από τις ΗΠΑ προχωρεί και ενδέχεται να είναι έτοιμη νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά θεωρηθεί. Είπε ακόμα πως η Κύπρος προώθησε μόνη την πρόταση αρχικά, αλλά υπογράμμισε πως αυτό που είναι σημαντικό είναι πως αυτή υλοποιείται.

Μετά το πρώτο φορτίο που έφτασε στη Γάζα και διανεμήθηκε με ασφάλειας ένα δεύτερο, μεγαλύτερο φορτίο  ήταν από χθες έτοιμο για αναχώρηση. Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της Κύπρου αφού «έχουμε πλέον κάνει τη δοκιμαστική εφαρμογή και ο στόχος είναι να συνεχίσουμε, με συστηματικό και κλιμακούμενο τρόπο, τη ροή των φορτίων προς τη Γάζα». Σύμφωνα με τον Κ. Κόμπο «το Ισραήλ ήρε τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας αποκλειστικά για το σχέδιο Αμάλθεια». Ο στόχος, επεσήμανε, είναι να συνεχιστεί «η υλικοτεχνική αναβάθμιση της όλης δομής». «Προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε να βλέπουμε τη χρησιμότητα των διελεύσεων μέσω ξηράς και αέρος», συνέχισε, τονίζοντας ότι «επιμένουμε ότι πρόκειται για μια συμπληρωματική και πρόσθετη προσπάθεια».

Ο Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε την Αίγυπτο και την Ιορδανία «για όλη τη δουλειά που κάνουν όλο αυτό το διάστημα», υπενθυμίζοντας πως η κυπριακή πρωτοβουλία είναι συμπληρωματική σε αυτές τις προσπάθειες. 

«Η Κύπρος εργάζεται για αυτό εδώ και πολύ καιρό και η υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν καθοριστική για την υλοποίηση αυτού του έργου. Βλέπουμε τώρα ότι υπάρχει ένας αυξανόμενος διεθνής ανθρωπιστικός συνασπισμός κάτι για το οποίο είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι», ανέφερε.

Τα επόμενα βήματα, όπως είπε, θα είναι η αναβάθμιση των δυνατοτήτων στο σημείο αναχώρησης, αλλά και σε σχέση με τα μέσα μεταφοράς και η αύξηση της κλίμακας του δικτύου διανομής, καθώς και «η δημιουργία ενός ταμείου για τη χρηματοδότηση του έργου» και «η επιτυχής και αποτελεσματική ενσωμάτωση των ενδιαφερομένων μερών» στη διαδικασία.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, ανέφερε ότι «θα συζητήσουμε τις λεπτομέρειες σε σχέση με την στοχοθέτηση του ταμείου, διότι πρόκειται για ένα έργο που θα είναι μακροπρόθεσμο και πρέπει να χρηματοδοτηθεί σωστά με ασφαλή τρόπο και με λογοδοσία, μέσω της οποίας οι χώρες που θέλουν να συμμετάσχουν θα μπορούν να υποβάλουν τις δεσμεύσεις τους».

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή της ΕΕ στη συνάντηση, ο κ. Κόμπος επεσήμανε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «βρίσκεται ήδη επί τόπου» με αξιωματούχους της Γενικής Διεύθυνσης για την Ανθρωπιστική Βοήθεια.  Ερωτηθείς γιατί η πρόταση χρειάστηκε πέντε μήνες για να υλοποιηθεί, ο κ. Κόμπος σημείωσε πως η Κύπρος προωθεί την πρόταση εδώ και καιρό και πρόσθεσε ότι «είμαστε ευτυχείς με το ότι τελικά η διεθνής κοινότητα και σημαντικοί φορείς είδαν την αξία αυτής (της πρότασης) και προσβλέπουμε στο μέλλον».