Προβλήματα στην πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα επιχείρησε να δημιουργήσει η Τουρκία, όπως ανέφερε χθες ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. «Μπορώ να σας πω ότι στο παρασκήνιο επιχείρησαν να αποτρέψουν τη δική μας προσπάθεια», ανέφερε σε δηλώσεις του, σημειώνοντας πώς μετά από 17 χρόνια, αίρεται ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας για πλοία που φεύγουν από τον λιμένα Λάρνακας.

«Άρα, είναι ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια, ειδικότερα στην παρούσα φάση, στόχο έχει, διότι γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να γίνει, να δημιουργήσει γενικότερα προβλήματα. Είναι συνήθης συμπεριφορά της Τουρκίας. Αυτοί που μιλούν με την Τουρκία, αυτοί που έχουν σχέση με την Τουρκία προβαίνουν και σε σχετικές ενέργειες για το συγκεκριμένο γεγονός», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση πότε θα φύγει το επόμενο πλοίο για τη Γάζα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι στο τελικό στάδιο, οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν αντιλαμβάνεστε. Το σημαντικό που κρατώ αυτή τη βδομάδα ήταν η συνάντηση που είχα με τους αξιωματούχους του αμερικανικού στρατού. Μου παρουσίασαν σχέδια, φωτογραφίες από την προσπάθεια τους για δημιουργία του προσωρινού λιμένα. Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 1η Μαΐου, αλλά με διαβεβαίωσαν, βλέποντας την πρόοδο των εργασιών, ότι ενδεχομένως περί τις 15 Απριλίου να ολοκληρωθεί και είναι κάτι που επιτρέπει την πιο εύκολη πρόσβαση και στη Γάζα και κατ΄επέκταση την αποστολή περισσότερης βοήθειας».

Χθες έγινε γνωστό ότι τη Δευτέρα το βράδυ έρχεται στην Κύπρο η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα για να επιθεωρήσει τις εργασίες στο Λιμάνι της Λάρνακας που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια». Η Ρομπέρτα Μέτσολα θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον οποίον αργότερα θα έχει και δείπνο.

Την Τρίτη, ο Πρόεδρος θα συνοδεύσει την Ρομπέρτα Μέτσολα στο λιμάνι της Λάρνακας.

Όπως ανέφερε σε γραπτή δήλωση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η κ. Μέτσολα στις 2 Απριλίου, στις 11.45πμ, θα μεταβεί στο λιμάνι Λάρνακας, συνοδευόμενη από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, για να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις και να δει τις εργασίες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας που αφορούν το σχέδιο «Αμάλθεια», για τον θαλάσσιο διάδρομο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.

Ακολούθως, γύρω στις 12μ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα μεταβούν στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), όπου θα ξεναγηθούν στο Κέντρο και θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στη συνέχεια η κα Μέτσολα θα αναχωρήσει από την Κύπρο. «Η επίσκεψη εργασίας της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποδεικνύει για άλλη μια φορά το ενεργό ενδιαφέρον της ΕΕ για την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία απολαμβάνει διεθνούς αναγνώρισης και στήριξης, στο πλαίσιο της οποίας συνεχίζονται οι προσπάθειες για περαιτέρω αύξηση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα», αναφέρει στη δήλωση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας χθες σε φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην περιοχή φέρνοντας ως παράδειγμα τον ανθρωπιστικό διάδρομο για την Γάζα.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία απέδειξε ότι και τα μικρά κράτη, όταν έχουν ξεκάθαρους στόχους και ξεκάθαρο προσανατολισμό, μπορούν να προσφέρουν λύσεις και σε περιφερειακά και διεθνή προβλήματα», δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην επιτυχή πρωτοβουλία που ανέλαβε η Κύπρος για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια χώρα η οποία, ναι, στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων της, δεν θέλω να υπερβάλλω, μπορεί να προσφέρει λύσεις σε ευρωπαϊκά, σε διεθνή, σε περιφερειακά προβλήματα», είπε.

Πρόσθεσε ότι επειδή η Κύπρος γνωρίζει πολύ καλά από τραγωδίες, αυτός ήταν κι ο λόγος που ανέλαβε μια σημαντική πρωτοβουλία μετά την αντίδραση του Ισραήλ στην τρομοκρατική επίθεση του Οκτωβρίου. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι σήμερα πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός.

«Δεν μπορούμε να βιώνουμε ή να δικαιολογούμε καθ’ οιονδήποτε τρόπο τέτοιου είδους συμπεριφορές, να βλέπουμε απώλειες άμαχου πληθυσμού», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι όταν πρωτοπαρουσιάστηκε η πρόταση για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα στη διεθνή κοινότητα, κανείς δεν πίστευε ότι μπορούσε να υλοποιηθεί. Εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του που «σχεδόν έξι μήνες αργότερα, αυτή η πρωτοβουλία έχει ξεκινήσει να υλοποιείται, προσφέροντας την όποια βοήθεια μέχρι στιγμής σε έναν άμαχο πληθυσμό και αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι και τα μικρά κράτη, όταν έχουν ξεκάθαρους στόχους και ξεκάθαρο προσανατολισμό, μπορούν να προσφέρουν λύσεις και σε περιφερειακά και διεθνή προβλήματα».

Κατ’ επέκταση, σημείωσε, μπορεί να αξιοποιηθεί αυτό το διεθνές ενδιαφέρον ή η θετική προβολή με αφορμή την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας, έτσι ώστε να επιτευχθεί και ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος που είναι ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της Κύπρου.