Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το θεσμικό όργανο της ΕΕ που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πολιτών, όσον αφορά τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επιτυχή αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων, που αντιμετώπισε η Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια, όπως η πανδημία, ενώ εισήγαγε αρκετές τομές, μηχανισμούς και πρόνοιες προς βελτίωση της καθημερινότητας και της ευημερίας των Ευρωπαίων πολιτών.

Λίγο πριν την ανάδειξη των νέων εκπροσώπων των Ευρωπαίων πολιτών, οι έξι Ευρωβουλευτές της Κύπρου, Λουκάς Φουρλάς, Ελένη Σταύρου, Γιώργος Γεωργίου, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, Κώστας Μαυρίδης και Δημήτρης Παπαδάκης, κλήθηκαν από τον «Φ» να παρουσιάσουν τα επιτεύγματα της τελευταίας θητείας του σώματος.   

Οι περισσότεροι από τους Κύπριους Ευρωβουλευτές ανέδειξαν τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε το Ευρωκοινοβούλιο στην αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας, με την υπερψήφιση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τη συνδιαμόρφωση του χρηματοδοτικού πακέτου NextGenerationEU.

Αναφέρθηκαν ακόμη σε σημαντικά ορόσημα, όπως η Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση, αλλά και σε επιτεύγματα, τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την υγεία, την ευημερία και την καθημερινότητα των Ευρωπαίων  πολιτών, όπως η υιοθέτηση ενός πανευρωπαϊκού πλαισίου για τον Κατώτατο Μισθό, η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την καταπολέμηση του καρκίνου και το ψήφισμα, με το οποίο επιχειρείται να τερματιστεί η ασυδοσία στις χρεώσεις των αποσκευών στα ταξίδια.

Δεν παρέλειψαν επίσης να αναφερθούν και σε δράσεις του Ευρωκοινοβουλίου για θέματα που αφορούν τη στήριξη της νεολαίας, όπως η ρύθμιση της πρακτικής άσκησης των νέων, αλλά και για ζητήματα προώθησης της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες, όπως το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων και η ενίσχυση του πανευρωπαϊκού αγώνα για διασφάλιση των δικαιωμάτων των ΑΜΕΑ.

Ακολουθούν αναλυτικά οι απαντήσεις των Κύπριων Ευρωβουλευτών

Λουκάς Φουρλάς: Kανείς δεν θα μείνει πίσω σε ένα εργασιακό περιβάλλον που αλλάζει ραγδαία

  • Γεωπολιτική Στρατηγική – Κυρώσεις κατά Ρωσίας
  • Αντιμετώπιση πανδημίας
  • Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την καταπολέμηση του καρκίνου
  • Στήριξη Νεολαίας –  Erasmus Plus
  • Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων

Η πενταετία που ολοκληρώνεται ήταν δύσκολη και γεμάτη. Υπάρχει τάση να αναδεικνύονται οι ελλείψεις και οι αδυναμίες της ΕΕ, ωστόσο δεν είναι λίγα τα επιτεύγματα. Η απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας μας βρήκε όλους ενωμένους. Ομόφωνα σπεύσαμε να επιβάλουμε κυρώσεις στη Μόσχα και καλώς πράξαμε. Επεσήμανα επανειλημμένα, όμως, ότι δε βλέπουμε την ίδια στάση εναντίον της Άγκυρας, που εδώ και πενήντα χρόνια συνεχίζει να κατέχει τη μισή Κύπρο, την ίδια στάση στην επίθεση του Μπακού εναντίον της Αρμενίας.

Στα θετικά όμως και η αντιμετώπιση της πανδημίας. Παρά το αρχικό μούδιασμα, η ΕΕ χρηματοδότησε την όλη προσπάθεια με δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης, το Erasmus+, το πρόγραμμα της ΕΕ για τη στήριξη της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού στην Ευρώπη. Ως σκιώδης Εισηγητής της Γνωμοδότησης για την Αναθεώρηση του Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027 στην Επιτροπή Παιδείας, προτείναμε την ομαλή συνέχιση αυτού του προγράμματος.

Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 26,2 δισεκατομμύρια ευρώ, χρηματικό ποσό σχεδόν διπλάσιο της χρηματοδότησης που χορηγήθηκε στο προηγούμενο πρόγραμμα (2014-2020).

Επίσης, πολύ σημαντικό επίτευγμα είναι ότι συστάθηκε η Ειδική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση του Καρκίνου (BECA), στην οποία ήμουν πλήρες μέλος. Κεντρικός στόχος η μεγιστοποίηση της εμπλοκής των επιστημόνων στην έρευνα και την καινοτομία, ο συντονισμός τους και η παροχή κονδυλίων. Ένας μεγάλος κύκλος εργασιών που ολοκληρώθηκε, δημιουργώντας μια πραγματική Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την καταπολέμηση του Καρκίνου.  Ένας ευρωπαϊκός, αλλά και προσωπικός στόχος, με κορυφαία τιμητική για μένα διάκριση να ψηφιστώ ως Ευρωβουλευτής της χρονιάς για θέματα Υγείας.

Τέλος, δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων. Ως ο Εισηγητής του μεγάλου αυτού εγχειρήματος, που αφορά δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, τοποθετήσαμε την Κύπρο μπροστά. Τη βάλαμε στο πρώτο βαγόνι της Ευρώπης, αυτό της εξέλιξης. Ο στόχος μου επιτεύχθηκε. Χωρίς αποκλεισμούς και με δίκαιο κοινωνικά τρόπο, απευθυνόμενο σε μαθητές, νέους, καθώς και ανθρώπους που ήδη απασχολούνται ή ακόμη και έχουν συνταξιοδοτηθεί, κανείς δεν θα μείνει πίσω σε ένα εργασιακό περιβάλλον που αλλάζει ραγδαία.

Ελένη Σταύρου: Καταφέραμε να συνδιαμορφώσουμε το νέο Σύμφωνο Ασφάλειας και Ασύλου

  • Μεταναστευτικό – Συνδιαμόρφωση του νέου Συμφώνου Ασφάλειας και Ασύλου
  • Αντιμετώπιση πανδημίας – NextGenerationEU
  • Προστασία καταναλωτών με GDPR και Digital Services Act
  • Περιβάλλον – Κλιματικά Ουδέτερη Οικονομία

Τα τελευταία πέντε χρόνια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήρθε αντιμέτωπο με πρωτόγνωρα δεδομένα και επανειλημμένες κρίσεις, τόσο στην Ευρώπη όσο και στο παγκόσμιο.

Ένα από αυτά τα ζητήματα το Μεταναστευτικό, όπου κατάφερε να συνδιαμορφώσει το νέο Σύμφωνο Ασφάλειας και Ασύλου, το οποίο συνδέει την αναπτυξιακή πολιτική με τα ευρωπαϊκά κονδύλια σε τρίτες χώρες, επισπεύδει τις διαδικασίες ελέγχου και επιστροφών και λειτουργεί πιο αλληλέγγυα στις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Κύπρος.

Όσον αφορά την Οικονομία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετείχε στην άνευ προηγουμένου αντίδραση της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων στην πανδημία COVID-19, με τη συνδιαμόρφωση του πακέτου NextGenerationEU, που διατέθηκε στα 27 κράτη μέλη, υπό μορφή χορηγιών, αλλά και δανείων για την οικονομική αντιμετώπιση της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων. Το ιστορικό αυτό πακέτο μέτρων σκοπό έχει να δώσει νέα δυναμική στις οικονομίες μας, μέσα από επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση, ψηφιακή μεταμόρφωση και σε κοινωνικά προγράμματα.

Η ψηφιακή μετάβαση ήταν ακόμη ένα σημαντικό ορόσημο της θητείας που πέρασε. Το ΕΚ προχώρησε σε ψήφιση νόμων, που διέπουν τις εργασίες των εταιρειών τεχνολογίας, προστατεύουν την ιδιωτική ζωή του χρήστη του διαδικτύου, ενώ επιτρέπουν την καινοτομία και την έρευνα σε νέες τεχνολογίες. Μέτρα και κανονισμοί, όπως το GDPR και το Digital Services Act, δημιουργούν το πλαίσιο για διαφάνεια και για ένα πιο δίκαιο διαδικτυακό περιβάλλον για τον Ευρωπαίο καταναλωτή.

Η κλιματική αλλαγή ήταν σίγουρα στο επίκεντρο της θητείας που μας πέρασε, και θα παραμείνει αφού αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Η Πράσινη Συμφωνία, που υλοποιείται, επιδιώκει να κάνει την ΕΕ κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050, ενώ η κοινοβουλευτική ομάδα που συμμετέχω, το ΕΛΚ, έχει δώσει αγώνες ούτως ώστε η μετάβαση στην κλιματικά ουδέτερη οικονομία δεν θα αφήσει κανέναν καταναλωτή, γεωργό και καμία επιχείρηση πίσω.

Γιώργος Γεωργίου: Κερδίσαμε μάχες προς όφελος των λαών…

  • Γεωπολιτική στρατηγική – Ψηφίσματα καταδίκης έκνομων ενεργειών Τουρκίας
  • Καταπολέμηση καρκίνου – Αύξηση κονδυλιών για παιδιατρικό καρκίνο
  • Προστασία Καταναλωτών – Έκθεση για Παρακολουθήσεις
  • Διαφορετικότητα και συμπερίληψη – Ισοτιμία Φύλων, δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ, ΑΜΕΑ
  • Περιβάλλον – Ανάδειξη παραβιάσεων ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας
  • Ενίσχυση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τον κατώτατο μισθό

Οι προκλήσεις στην ΕΕ είναι τεράστιες.  Πόλεμοι, επισιτιστική κρίση, 22% φτώχεια, 10.909 εκατομμύρια άνεργοι, εκποιήσεις. Δεν είναι εύκολο να μιλάμε για επιτεύγματα. Όμως, το Ευρωκοινοβούλιο αποτελεί ένα μετερίζι αγώνα στο οποίο κερδίσαμε μικρές μάχες προς όφελος των λαών.

-Υιοθετήσαμε ψηφίσματα που καταδικάζουν τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας. Ως σκιώδης εισηγητής της έκθεσης προόδου για την Τουρκία, μαζί με άλλους Ευρωβουλευτές, προωθήσαμε, ιδιαίτερα, το θέμα της Αμμοχώστου, των αγνοουμένων και των προσφύγων.

– Με δική μας πρωτοβουλία, το Ευρωκοινοβούλιο αύξησε τα κονδύλια για τον παιδιατρικό καρκίνο. Επίσης, συμβάλαμε στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής στρατηγική για τον καρκίνο.

– Φέραμε στο φως τις παρακολουθήσεις και συμβάλαμε στην υιοθέτηση μιας ισχυρής έκθεσης, με συστάσεις για την προστασία των πολιτών.

– Υιοθετήσαμε σημαντικές εκθέσεις για την ισοτιμία των φύλων και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ. Παρά την αντίθεση των δεξιών, συντηρητικών και ακροδεξιών δυνάμεων, καλέσαμε την Κομισιόν να συμπεριλάβει τη βία, λόγω φύλου, ως έγκλημα που πρέπει να καταπολεμηθεί.  

– Αναδείξαμε σοβαρές παραβιάσεις της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ώστε να τεθεί φραγμός στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη συζήτηση στην επιτροπή Αναφορών, για τον Ακάμα, μετά από καταγγελίες που έγιναν από περιβαλλοντικές οργανώσεις.

– Η διακομματική ομάδα για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, στην οποία έχω την τιμή να συμμετέχω, ως Αντιπρόεδρος, συνέβαλε ουσιαστικά στην ενίσχυση του πανευρωπαϊκού αγώνα για διασφάλιση των δικαιωμάτων των αναπήρων.

Ενισχύσαμε την ευρωπαϊκή οδηγία για τον κατώτατο μισθό, επιτυγχάνοντας να ασκηθούν πιέσεις για βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και στην Κύπρο.

  Και άλλα τέτοια…

Για να είμαστε, βέβαια, ειλικρινείς, πόρρω απέχουμε από τον στόχο… για μια Ευρώπη, χωρίς ανισότητες και εκμετάλλευση. Συνεχίζουμε, όμως, γιατί χαμένοι αγώνες είναι μόνο αυτοί που δε δίνονται!

Νιαζί Κιζιλγιουρέκ: Από τις κυριότερες επιτυχίες υπήρξε η υπερψήφιση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

  • Αντιμετώπιση πανδημίας – Υπερψήφιση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
  • Περιβάλλον – Ψήφιση της πολιτικής της πράσινης μετάβασης
  • Στήριξη Νεολαίας – Ευρωπαϊκό έτος νεολαίας – Ρύθμιση των πρακτικών ασκήσεων των νέων

Η απερχόμενη κοινοβουλευτική περίοδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ίσως να υπήρξε από τις πιο ιδιαίτερες στην ιστορία του Σώματος. Στα πέντε χρόνια θητείας πέρασε από την πανδημία του κορωνοϊού, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και τη σφαγή δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό.

Παρ’όλα αυτά, έγινε σημαντική δουλειά από τον θεσμό του Ευρωκοινοβουλίου. Θεωρώ ότι από τις κυριότερες επιτυχίες υπήρξε η υπερψήφιση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του COVID-19. Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η ΕΕ δανείστηκε ως οντότητα και εγγυήθηκε τα κράτη μέλη της. Ακολούθως, στηρίχτηκαν οικονομικά μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πολίτες από τα ταμεία της Ένωσης καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι ψηφίσαμε τα κονδύλια αυτά μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας.

Μια επιπλέον επιτυχία είναι -βεβαίως- η ψήφιση της πολιτικής της πράσινης μετάβασης. Μια πολιτική, που δυστυχώς, λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων στα σύνορα της ΕΕ και της ανόδου της ακροδεξιάς, βρίσκεται σε κίνδυνο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, για πρώτη φορά στην ιστορία βρέθηκε η πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο των πολιτικών της Ένωσης. Ευελπιστώ ότι θα συνεχίσει απρόσκοπτα και στη νέα κοινοβουλευτική θητεία του Ευρωκοινοβουλίου.

Τέλος, ως ένα άλλο επίτευγμα, θεωρώ το ιδιαίτερο βάρος που έδωσε το Ευρωκοινοβούλιο στη νεολαία. Ανακηρύξαμε το έτος 2022 ως ευρωπαϊκό έτος νεολαίας, ενώ μια από τις τελευταίες πρωτοβουλίες του Ευρωκοινοβουλίου ήταν να ψηφίσει έκθεση ρύθμισης των πρακτικών ασκήσεων των νέων, η οποία μάλιστα προτείνει ρητά την απαγόρευση πρακτικών ασκήσεων χωρίς αντιμισθία.

Kώστας Μαυρίδης: Συνέβαλε αποτελεσματικά στην υιοθέτηση ενός πανευρωπαϊκού πλαισίου για τον κατώτατο μισθό

  • Αντιμετώπιση πανδημίας – Υιοθέτηση Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
  • Πανευρωπαϊκό πλαίσιο για τον κατώτατο μισθό
  • Γεωπολιτική στρατηγική – Στρατηγική αυτονομία

Στην παρούσα θητεία, ως Ευρωκοινοβούλιο και κατ’ επέκταση ως ΕΕ, ήρθαμε αντιμέτωποι με σοβαρές προκλήσεις, όπως η πανδημία και οι γεωπολιτικές εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία, στη Γάζα και αλλού. Το Ευρωκοινοβούλιο, το μόνο θεσμικό όργανο της ΕΕ με άμεσα εκλεγμένα μέλη από τους ευρωπαίους πολίτες, παραμένει ο εκφραστής της δημοκρατίας στη συνδιαμόρφωση  της ευρωπαϊκής νομοθεσίας,  σε ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας του πολίτη κι ενεργεί ως εγγυητής των ευρωπαϊκών αξιών.

 Ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα στην παρούσα θητεία υπήρξε η υιοθέτηση του μεγαλύτερου χρηματοδοτικού εργαλείου μέχρι τώρα στην ΕΕ, του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 650 δισ. περίπου (σε μορφή χορηγίας ή/και δανείου), ως απάντηση στην πανδημία και στην ανάγκη για ανθεκτικές οικονομίες. Είναι αξιοσημείωτο ότι για πρώτη φορά η χρηματοδότηση του μηχανισμού γίνεται με δανεισμό από την Ευρ. Επιτροπή με κοινό χρέος -κάτι που πριν από λίγα χρόνια φάνταζε απίθανο- αποδεικνύοντας ότι όταν υπάρχει ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα, τα αδύνατα γίνονται εφικτά. Έχοντας την τιμή, αλλά και την ευθύνη να είμαι ο διαπραγματευτής εκ μέρους της πολιτικής μου ομάδας (S&D), καταφέραμε, ανάμεσα σε αλλά, να συμπεριλάβουμε στον εν λόγω μηχανισμό για άντληση χρηματοδότησης και τον κοινωνικό πυλώνα, που αφορά ζητήματα στέγασης, εκπαίδευσης κ.ά.

Το Ευρωκοινοβούλιο, ως προασπιστής των κοινωνικών δικαιωμάτων, συνέβαλε επίσης αποτελεσματικά στην υιοθέτηση ενός πανευρωπαϊκού πλαισίου για τον κατώτατο μισθό, με υποχρεωτική ισχύ σε όλα τα κράτη μέλη. Έτσι, διασφαλίζεται ότι όλοι οι  Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν αξιοπρεπείς κατωτάτους μισθούς σε όλη την επικράτεια της ΕΕ και είναι κάτι για το οποίο ως πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) είμαστε περήφανοι γιατί πρωτοστατήσαμε σε αυτό. Η υιοθέτηση της συγκεκριμένης νομοθεσίας ήταν ιδιαίτερα επωφελής για την Κύπρο, αφού η χώρα μας  δεν είχε καταρτίσει κατώτατο μισθό για όλους τους εργαζόμενους.  Γύρω στις 30 χιλιάδες εργαζόμενοι στον πάτο της μισθολογικής κλίμακας στην Κύπρο, είχαν αύξηση στο μισθό τους, που διαφορετικά δεν θα υπήρχε.

Τέλος, ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στηρίξαμε εξ’ αρχής και συνεχίζουμε να στηρίζουμε σθεναρά, μια ΕΕ με στρατηγική αυτονομία, με δικό της αυτόνομο ρόλο στη διεθνή σκηνή, όπου θα καταστεί καταλύτης και όχι ουραγός των γεωπολιτικών εξελίξεων. Έγιναν σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση στην παρούσα θητεία λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, όπως η υιοθέτηση τoυ εγγράφου «Στρατηγική Πυξίδα», αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση από τα κράτη-μέλη σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σε ένα περιβάλλον υπαρκτών απειλών, από το νεοθωμανικό παροξυσμό του Ερντογάν μέχρι το πολιτικό Ισλάμ εντός ΕΕ, πολέμων και γεωπολιτικής αντιπαλότητας, η στρατηγική αυτονομία με ουσιαστική ευρωπαϊκή κοινή άμυνα και ασφάλεια είναι αναγκαιότητα. Έτσι μόνο μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον ως ΕΕ με ασφάλεια και έτσι θα επιτύχουμε τους οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς μας στόχους. 

Δημήτρης Παπαδάκης: Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα γινόταν την περίοδο της πανδημίας, αν ήμασταν εκτός ΕΕ…

  • Περιβάλλον – Νόμος για την Αποκατάσταση της Φύσης
  • Ψήφισμα για χρεώσεις και διαστάσεις αποσκευών
  • Κοινός φορτιστής για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές στην Ευρώπη
  • Συμβολή στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Η παρούσα θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας ξέσπασε η πανδημία covid-19. Παρ’ όλες τις πρωτοφανείς και πρωτόγνωρες καταστάσεις για όλους μας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στάθηκε αρωγός στο ζήτημα αυτό, καθώς μέσω της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων έπρεπε να συναινέσει στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τολμώ να πω ότι παρ’ όλες τις επικρίσεις, που έχουν λεχθεί κατά καιρούς, δεν μπορώ να φανταστώ τι θα γινόταν την περίοδο της πανδημίας, αν ήμασταν εκτός ΕΕ.

Τα επιτεύγματα της παρούσας θητείας είναι αρκετά. Ενδεικτικά, αναφέρω τα εξής, τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την καθημερινότητα του πολίτη:

–              Μια από τις ιστορικότερες αποφάσεις του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου είναι ο Νόμος για την Αποκατάσταση της Φύσης, αναγνωρίζοντας πόσο σημαντική είναι η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για τη μείωση του κινδύνου μιας μελλοντικής επισιτιστικής κρίσης.

–              Επίσης, πολύ σημαντικό είναι και το ψήφισμα του Ε.Κ προς της Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το οποίο επιχειρεί να βάλει τέλος στην ασυδοσία, που επικρατεί σήμερα, με τις χρεώσεις των αποσκευών από τις αεροπορικές εταιρίες. Στο ψήφισμα περιλαμβάνεται επίσης η υποχρεωτική εφαρμογή κοινών κανόνων για τις διαστάσεις των αποσκευών καμπίνας σε όλες τις πτήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

–              Άλλη μια σημαντική απόφαση, που αφορά όλους τους πολίτες της ΕΕ, είναι ο κοινός φορτιστής για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι καταναλωτές δεν θα χρειάζονται πλέον διαφορετικό φορτιστή κάθε φορά που αγοράζουν μια νέα συσκευή, καθώς θα μπορούν να χρησιμοποιούν ένα μόνο φορτιστή για μια ολόκληρη σειρά μικρού και μεσαίου μεγέθους φορητών ηλεκτρονικών συσκευών.