Η διπλή εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου έχει αρκετές ιδιαιτερότητες και προκαλεί πονοκέφαλο σε πολλούς, Από τα κόμματα μέχρι τις υπηρεσίες του κράτους που βρίσκονται επί ποδός εδώ και αρκετές μέρες, μέχρι και τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι παρακολουθούν τις εξελίξεις, έχοντας αρκετές απορίες.

Η Υπηρεσία εκλογών τρέχει ήδη πρόγραμμα ενημέρωσης των πολιτών με την εκστρατεία να συνεχίζεται μέχρι και την μέρα των εκλογών και για το που αλλά μια για το τι ψηφίζει ο κάθε πολίτης, ενώ από 1η Μαΐου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα «Τι Ψηφίζω» με στόχο τη βοήθεια και ενημέρωση του κόσμου για τις Ευρωεκλογές και εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις 9 Ιουνίου σχετικά με τον αριθμό των ψηφοδελτίων και τους σταυρούς προτίμησης.

Πέραν αυτών όμως, καταγράφονται και διάφορες άλλες περίεργες συμπεριφορές. Οι διπλές εκλογές και ο τεράστιος αριθμός υποψήφιων, δημιουργούν νέα δεδομένα και συμπεριφορές του εκλογικού σώματος και αυτό μπορεί να εξηγεί και την αύξηση στον αριθμό των αιτήσεων για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο.

Παράλληλα όμως έχει καταγραφεί και ένας μεγάλος αριθμός αιτήσεων για μετοικήσεις, στοιχείο που δείχνει ότι είναι πολύ πιθανόν ένας σημαντικός αριθμός ατόμων, να πάει στην κάλπη με σκοπό να ψηφίσει τον γνωστό, τον συγγενή, τον φίλο υποψήφιο, είτε αυτός διεκδικεί θέση Δημάρχου, είτε αντιδημάρχου, είτε δημοτικού Συμβούλου, είτε ακόμα και απλά σχολικού εφόρου.

Αυτό σημαίνει ότι και η ψήφος δεν θα έχει κομματικό ή ιδεολογικό κριτήριο, αλλά μη πολιτικά κριτήρια. Η ανησυχία είναι ότι αυτή η συμπεριφορά μπορεί να μην περιοριστεί μόνο στους γνωστούς και συγγενείς αλλά από μια μερίδα ψηφοφόρων να εκφραστεί γενικότερα με ψήφο σε άτομα που γνωρίζει, ή άκουσε, ή έτυχε να ξέρει και όχι σε κομματικούς συνδυασμούς. Σε ένα τέτοιο σενάριο, τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο για τα κόμματα, τα οποία ούτως ή άλλως, αποδείχθηκε ότι είχαν και έχουν ακόμα αρκετά εσωτερικά ζητήματα να διαχειριστούν.

Ταυτόχρονα όμως είναι και η άγνοια του κόσμου, ως προς το τι θα ψηφίσουν και πόσους τελικά θα ψηφίσουν, Το σίγουρο είναι ότι θα πάρει ο κάθε ψηφοφόρος από 6 έως 8 αν πρόκειται για πρόσφυγα, ψηφοδέλτια διαφορετικού χρώματος για να ψηφίσει. Οι ψηφοφόροι των Δήμων θα ψηφίζουν για Δήμαρχο, αντιδήμαρχο, Δημοτικούς Συμβούλους, Πρόεδρο Επαρχιακού Συμβουλίου,  Σχολικούς Εφόρους και φυσικά ευρωεκλογές. Αντίστοιχα για τις κοινότητες, ο κάθε ψηφοφόρος θα ψηφίζει για Κοινοτάρχη, Κοινοτικά Συμβούλια, Πρόεδρο Επαρχιακού Συμβουλίου της επαρχίας του, Σχολικές Εφορείες και Ευρωεκλογές. Οι πρόσφυγες θα ψηφίσουν αντίστοιχα και για τον τόπο καταγωγής τους. Σημειώνεται ότι το κάθε ψηφοδέλτιο θα είναι διαφορετικού χρώματος.

Σε ο,τι αφορά τους σταυρούς προτίμησης που θα μπορεί ο κάθε δημότης να βάζει για τους δημοτικού συμβούλους ή κοινοτικούς συμβούλους της περιοχής του, θα ανακοινωθούν μετά την οριστικοποίηση των εκλογικών καταλόγων στις 20 Απριλίου.

Τα δεδομένα όσον αφορά τις ευρωεκλογές, παρόλο ότι θα διεξαχθούν την ίδια μέρα με τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πιο ξεκάθαρα καθότι είναι μία εκλογική διαδικασία την οποία γνωρίζει το εκλογικό σώμα. Ο κάθε ψηφοφόρος θα ψηφίζει τον συνδυασμό του κόμματος που θα επιλέξει, έχοντας δικαίωμα για δύο σταυρούς προτίμησης.

Παρόλα αυτά, υπάρχει μία ανησυχία ότι ενδεχομένως να υπάρξει σε κάποιο βαθμό αντίκτυπος και σε αυτή την κάλπη.

Αυτό το οποίο εξάγεται και ως πρώτο συμπέρασμα είναι ότι ο χρόνος ο οποίος αναλώθηκε από τις κόμματα στις εξεύρεση υποψηφίων για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα πολλά μέτωπα που είχαν να διαχειριστούν, ουσιαστικά ανάλωσε χρόνο από την προεκλογική τους για τις ευρωεκλογές. Μια εκλογική μάχη ιδιαίτερα κρίσιμη για όλες τις πολιτικές δυνάμεις, την κάθε μια για διαφορετικούς λόγους.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, κάθε Ευρωπαίος/Ευρωπαία πολίτης ηλικίας 18 ετών και άνω μπορεί να ψηφίσει, εφόσον έχει εγγραφεί στον ειδικό εκλογικό κατάλογο. Είναι επίσης δυνατή η ψηφοφορία από το εξωτερικό, εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

Στην Κύπρο κάποιος έχει δικαίωμα ψήφου αν είναι τουλάχιστον 18 χρονών την ημέρα των εκλογών, Κύπριος ή γενικά Ευρωπαίος πολίτης με συνήθη διαμονή στην Κύπρο για τουλάχιστον έξι μήνες πριν την εξασφάλιση των εκλογικών δικαιωμάτων του, ή με συνήθη διαμονή σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ κατά το ίδιο εξάμηνο, υπό την προϋπόθεση ότι την ημέρα εγγραφής σου στον εκλογικό κατάλογο, είχε τη συνήθη διαμονή του στην Κύπρο.

Το κοινό για να μάθει που ψηφίζει μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα elections.gov.cy 15 ημέρες πριν από την ημερομηνία των εκλογών. Μπορεί να ψηφίσει με πολιτική ταυτότητα ή εκλογικό βιβλιάριο.

Επομένως, αν κάποιος είναι Κύπριος πολίτης που διαμένει μόνιμα στο εξωτερικό, δεν έχει δικαίωμα να ψηφίσει από το εξωτερικό, εκτός κι αν πληρούσε (πριν την εγγραφή του στον εκλογικό κατάλογο) το κριτήριο της διαμονής για ένα εξάμηνο και μετακόμισε στο εξωτερικό αργότερα.

Οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας θα λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Βέλγιο -σε πρεσβείες ή αλλού-, σε πόλεις όπου περισσότεροι από 50 ψηφοφόροι αιτηθούν να ψηφίσουν από εκεί.

>> Επίσημη προκήρυξη των εκλογών

Τις εκλογές της της 9ης Ιουνίου προκήρυξε επίσημα χθες  ο Υπουργός Εσωτερικών, ενώ καθορίστηκαν επίσης οι ημερομηνίες υποβολής των υποψηφιοτήτων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Υπουργός, με Διάταγμά του που δημοσιεύθηκε στη χθεσινή έκδοση της Επίσημης Εφημερίδας της Δημοκρατίας, καθόρισε την Κυριακή, 9 Ιουνίου 2024, ως ημερομηνία διεξαγωγής των Εκλογών ανάδειξης Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024, ως ημέρα κατά την οποία θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες.

Επίσης, ο Υπουργός Εσωτερικών, με Διατάγματά του που δημοσιεύθηκαν χθες καθόρισε την Κυριακή, 9 Ιουνίου 2024, ως ημερομηνία διεξαγωγής των Εκλογών ανάδειξης Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Μελών Σχολικών Εφορειών.

Επίσης με εντάλματα εκλογής απευθυνόμενα στους Εφόρους Εκλογής, μέσω του Γενικού Εφόρου Εκλογών, καθόρισε την Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, ως ημέρα για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τα αξιώματα του Προέδρου Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης, Δημάρχου, Αντιδημάρχου, Δημοτικού Συμβούλου και Μέλους Σχολικής Εφορείας.

Επίσης καθόρισε τη Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024, ως ημέρα για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τα αξιώματα του Κοινοτάρχη και του Μέλους Κοινοτικού Συμβουλίου.

Περαιτέρω, ο Υπουργός Εσωτερικών, με Διατάγματά του, διόρισε, για σκοπούς των εκλογών, τον Ελίκκο Α. Ηλία ως Γενικό Έφορο Εκλογών, τον Μενέλαο Βασιλείου ως Βοηθό Γενικό Έφορο Εκλογών, τον Ανδρέα Χατζηπάκκο ως Έφορο Εκλογής Εκλογικής Περιφέρειας Λευκωσίας, την Ηλέκτρα Παναγιώτου ως Έφορο Εκλογής Εκλογικής Περιφέρειας Λεμεσού, την Φλωρεντία Γεωργίου ως Έφορο Εκλογής Εκλογικής Περιφέρειας Αμμοχώστου, τον Οδυσσέα Χατζηστεφάνου ως Έφορο Εκλογής Εκλογικής Περιφέρειας Λάρνακας, τον Γεώργιο Χρυσαφίνη ως Έφορο Εκλογής Εκλογικής Περιφέρειας Πάφου, τον Αντώνη Οικονομίδη ως Έφορο Εκλογής Εκλογικής Περιφέρειας Κερύνειας και τον Κυριάκο Κούρο ως Έφορο Εκλογής Εξωτερικού.

>> Οι νέοι ψηφοφόροι

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσης, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους συνολικά 25.914 αιτήσεις υποβλήθηκαν για πρώτη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, εκ των οποίων 103 αιτήσεις αφορούν Τουρκοκύπριους που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας.

Ο μόνιμος εκλογικός κατάλογος παρέχει το δικαίωμα συμμετοχής σε όλες τις εθνικές εκλογές, συμπεριλαμβανομένων των Ευρωεκλογών και των Εκλογών ανάδειξης Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Εσωτερικών, ο συνολικός αριθμών ψηφοφόρων θα είναι διαθέσιμος μετά τις 15 Απριλίου, που λήγει και η προθεσμία για ενστάσεις από κάθε ενδιαφερόμενο πρόσωπο όσον αφορά τους συμπληρωματικούς εκλογικούς καταλόγους.

Περίπου 82.000 άτομα είναι εγγεγραμμένα στον ειδικό εκλογικό κατάλογο Τουρκοκυπρίων για τις Εκλογές Ανάδειξης Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο ακριβής αριθμός αναμένεται να ανακοινωθεί αυτή τη βδομάδα.