Δυο εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο διασυνδέονται, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, με δίκτυο προμήθειας όπλων και από χθες έχουν συμπεριληφθεί σε λίστα κυρώσεων του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών.

Αυτό το τελευταίο πακέτο περιοριστικών μέτρων σύμφωνα με τον OFAC, την αρμόδια υπηρεσία του αμερικανικού Υπουργείου, στρέφεται εναντίον του καθεστώτος της Λευκορωσίας, για τη συνεχή του υποστήριξη στην πολεμική μηχανή της Ρωσίας και κατ΄ επέκταση την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι δυο εταιρείες είναι η CENTURONIC LTD και η S. GROUP AIRLINES LTD, που έχουν δηλωμένη την έδρα τους στην Πάφο, σε διεύθυνση όπου εδρεύει εταιρεία παροχής διοικητικών υπηρεσιών.

Σε επεξηγηματική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, αναφέρεται πως οι κυπριακές εταιρικές οντότητες έχουν διασυνδεθεί με το δίκτυο Black Shield. Και προστίθεται ότι αυτό «ειδικεύεται στην αγοραπωλησία όπλων και εξοπλισμού, από πυρομαχικά, ελαφρά όπλα, εξειδικευμένο εξοπλισμό σκοποβολής και σιωπηροποιητές, μέχρι οχήματα μάχης, τανκς, στρατιωτικές ελικόπτερα, πυροβόλα, πυραυλοκαταστροφικούς πυραύλους και αντιαρματικούς πυραύλους.

Αυτό περιλαμβάνει επίσης εξειδικευμένη στρατιωτική τεχνολογία όπως εξοπλισμός νυχτερινής όρασης. Το δίκτυο χρησιμοποιεί ενδιάμεσες εταιρείες και πρόσωπα όπως η Centuronic Ltd (Centuronic) και η S. Group Airlines Ltd, και η Rayya Danişmanlik Hizmetleri Limited Şirketi (Rayya Danismanlik), που βρίσκεται στην Τουρκία, για να πραγματοποιεί τις επιχειρήσεις του.

Η Τατιάνα Προτοπόβιτς (Protopovich) είναι διευθύντρια της Centuronic Ltd, ενώ ως διευθύντρια της Rayya Danismanlik, η Νόρα Γιαγκμούρ (Yagmur) έχει συμμετάσχει σε προσπάθειες προμήθειας όπλων».