Ανοίγει ξανά το ζήτημα των επιδομάτων εξωτερικού που λάμβανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατά την περίοδο που υπηρετούσε ως διπλωμάτης της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατά την επιστροφή το 2013 στην Κύπρο μετά από σχετική κλήση για υπηρεσιακούς λόγους.

Το επίδομα, σύμφωνα με την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, συνέχισε να καταβάλλεται αφού η σχετική απόφαση για την μετάθεση στην Κύπρο δεν είχε χρονική διάρκεια και μάλιστα με το αιτιολογικό ότι ενώ υπηρετούσε εκτός Κύπρου, κλήθηκε χωρίς επαρκή προειδοποίηση να επιστρέψει στην Κύπρο για υπηρεσιακούς λόγους.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, δεν φαίνεται να ακολουθήθηκαν οι ενδεδειγμένες διαδικασίες, σύμφωνα με το ισχύον Σχέδιο Επιδόματος Εξωτερικού και το επίδομα παραχωρήθηκε κατά παράβαση των σχετικών κανονισμών που προβλέπουν ότι το επίδομα εξωτερικού τερματίζεται με τη μετάθεση του διπλωμάτη στην Κύπρο.

Σε απάντηση του ΥΠΕΞ προς την Ελεγκτική Υπηρεσία, αναφέρεται πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης, από τις 4 Μαρτίου του 2013, με απόφαση του τότε Υπουργού Εξωτερικών, κλήθηκε στην Κύπρο για για υπηρεσιακούς λόγους, για σκοπούς άσκησης των καθηκόντων Διευθυντή στο Γραφείο του Υπουργού, στο πλαίσιο των οποίων θα συνόδευε τον Υπουργό στα Συμβούλια Εξωτερικών Υποθέσεων και Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, καθώς και συναντήσεις στο Βέλγιο. Μάλιστα, κατά την υπό αναφορά περίοδο ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε οριστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως Σύμβουλος του για Ευρωπαϊκά θέματα (Sherpa), θέση που συνεπαγόταν τη συμμετοχή του στις συναντήσεις της Ομάδας Sherpa στις Βρυξέλλες καθώς επίσης και συνοδείας του Προέδρου της Δημοκρατίας στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια στις Βρυξέλλες.

Όπως επισημαίνεται, ο Νίκος Χριστοδουλίδης εκείνη την περίοδο διέμενε στις Βρυξέλλες με τη σύζυγό του η οποία είναι επίσης μέλος του διπλωματικού σώματος, τοποθετημένη κι εκείνη στις Βρυξέλλες, και τις τρείς θυγατέρες του, και τυχόν μετάθεση του θα είχε άμεσες οικονομικές συνέπειες για τον ίδιο. Επίσης, σε περίπτωση αλλαγής κατοικίας και τυχόν αποζημιώσεων, τα έξοδα θα τα επιβαρυνόταν το Δημόσιο.

Καταληκτικά, η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει πως κατά τον ουσιώδη χρόνο, το επίδομα εξωτερικού για το Βέλγιο ανερχόταν ετησίως στις €68.567 μειωμένο κατά 15% από 1.1.2013 (€58.282). Το μηνιαίο επίδομα ανερχόταν σε €4.128,45 (85% του συνολικού ποσού ως εκ της θέσεως που κατείχε ο διπλωμάτης) και για την περίοδο 4.3.2013 μέχρι 30.6.2013 καταβλήθηκε στον Νίκο Χριστοδουλίδη συνολικό ποσό ύψους €16.514. Συναφώς αναφέρεται ότι στη σύζυγό του (σύμβουλος) το επίδομα ενοικίου καταβαλλόταν για την περίοδο που ο σύζυγός της υπηρετούσε στην Κύπρο. Η ίδια μετατέθηκε στην Κύπρο από 1.9.2013, αφού ο Νίκος Χριστοδουλίδης από 1.10.2013 αποσπάστηκε στην Προεδρία και το Προεδρικό Μέγαρο για να αναλάβει τη Διεύθυνση του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η καταβολή του επιδόματος εξωτερικού τερματίστηκε από 1.7.2013 με βάση τη μετάθεσή του στην Κύπρο. Για την περίοδο Μαρτίου 2013 – Μαίου 2013 καταβαλλόταν, σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, το ΓΕΕ χωρίς έγκριση ενώ η καλυπτική έγκριση που δόθηκε δεν εξασφαλίστηκε από τον αρμόδιο Υπουργό.