Αύξηση του χρόνου αποπληρωμής του εξώδικο από κάμερες τροχαίας από τις 15 μέρες στους δύο μήνες και παράλληλα προσφορά έκπτωσης 30% για όσους το διευθετούν άμεσα. Ταυτόχρονα, να μην ισχύουν οι βαθμοί ποινής που επιβλήθηκαν από κάμερες τροχαίας σε οδηγούς για περίοδο μέχρι και τον προηγούμενο μήνα.

Αυτά τα τρία αποτελούν ουσιαστικά τους βασικούς άξονες των προτάσεων νόμου που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ στην χθεσινή Ολομέλειας για συζήτηση, σε σχέση με τη λειτουργία των καμερών και τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από πολίτες.

Τις προτάσεις υπογράφουν οι βουλευτές του κόμματος Φωτεινή Τσιρίδου, Ονούφριος Κουλάς και Δημήτρης Δημητρίου και ουσιαστικά στοχεύουν στην οικονομική διευκόλυνση των πολιτών οι οποίοι καλούνται πολλές φορές να πληρώσουν εντός 15 ημερών ένα ποσό των 300 ή και περισσότερων ευρών σε πρόστιμο. Για αυτό προτείνεται η παράταση του χρόνου εξόφλησης του ποσού, αλλά παράλληλα, ως κίνητρο αποπληρωμής, η πρόταση προβλέπει την παραχώρηση έκπτωσης σε όσους θα πληρώνουν άμεσα το ποσό.

Αξιοσημείωτη επίσης είναι η πρόταση για τους βαθμούς ποινής από κάμερες που επιβλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Όπως αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση «η προτεινόμενη τροποποίηση βρίσκει έρεισμα στην προβληματική λειτουργία των Συσκευών Φωτοεπισήμανσης και στην έλλειψη προειδοποιητικής σήμανσης ως προς το χρόνο λειτουργίας του πράσινου τόξου που υποδηλώνει την ελεύθερη στροφή δεξιά και την εναλλαγή του με το κόκκινο φως.

Η πιο πάνω προβληματική λειτουργία σε συνδυασμό με την έλλειψη ενδεικτικού χρόνου παύσης του πράσινου τόξου δεξιά, απέληξε στην αδικαιολόγητη επιβολή βαθμών ποινής, οι οποίοι δεν επιβλήθηκαν προς συνετισμό παραβατών. Αλλά επιβλήθηκαν επειδή είτε οι οδηγοί είχαν την ατυχία να περνούν την λευκή γραμμή τη στιγμή που το φωτεινό τόξο έσβηνε, ή επειδή δεν πρόλαβαν να λάβουν μέτρα να σταματήσουν πίσω από τη γραμμή μόλις έσβησε το τόξο αφού δεν είχαν γνώση πότε αυτό θα σβήσει, ή γιατί δεν υπήρξε επαρκής πληροφόρηση ως προς τον τρόπο λειτουργίας των συσκευών φωτοεπισήμανσης σε συνδυασμό με τη λειτουργία των φώτων για να γνωρίζουν και να ενεργούν ανάλογα.

Η προτεινόμενη τροποποίηση σκοπό έχει την άρση των στρεβλώσεων που παρατηρήθηκαν λόγω των τεχνικών προβλημάτων ή και της έλλειψης υποδομών στην εφαρμογή τους».