Στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) παραπέμπεται προς υιοθέτηση το ψήφισμα για την «Επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της», το οποίο προώθησε μετά από επίμονες προσπάθειες των τελευταίων τριών χρόνων, ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου Ηνωμένου Βασιλείου.

Το ψήφισμα συζήτησε χθες η Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της ΚΣΣΕ, στη βάση προσχεδίου έκθεσης που ετοίμασε ο εισηγητής, Ιταλός Βουλευτής Piero Fassino.

Ενόψει της συζήτησης στην Ολομέλεια τη ΚΣΣΕ, ο εισηγητής της έκθεσης Piero Fassino πρόκειται να πραγματοποιήσει νέα αποστολή στην Κύπρο, από τις 6 μέχρι τις 8 Ιουνίου 2024, για σειρά διερευνητικών επαφών και επιτόπου επισκέψεων αναφορικά με το περιεχόμενο του ψηφίσματος. Ανάλογες διερευνητικές επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν σε επόμενο χρόνο και στην Αθήνα και την Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι το ψήφισμα, το οποίο προωθήθηκε προς την Ολομέλεια της ΚΣΣΕ, αποτελεί πρωτοβουλία του Συνδέσμου Αμμοχώστου Ηνωμένου Βασιλείου, και η εξέλιξη είναι απόρροια των επίμονων προσπαθειών του Προέδρου του Συνδέσμου, Δρ. Βασίλη Μαύρου, ο οποίος προσωπικά πέτυχε την αρωγή του βουλευτή των Εργατικών της Μεγάλης Βρετανίας, Geraint Davies, ο οποίος και κατέθεσε το ψήφισμα στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση.

Το ψήφισμα, μεταξύ άλλων, καλεί την Τουρκία να επιστρέψει την Αμμόχωστο στους νόμιμους κατοίκους της, κατ’ εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Καλεί, επίσης, τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία, ώστε να συνεργαστεί και να απέχει από ενέργειες οι οποίες συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Πληροφορίες για το ψήφισμα στον ιστότοπο: https://pace.coe.int/en/files/29361