Το τελευταίο διάστημα σιγοβράζει μία αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ σε σχέση με την οικονομία, αλλά και το κομμάτι που αφορά στους εργαζόμενους και περιλαμβάνει μισθούς, ανεργία, απασχόληση κτλ. Η κυβέρνηση τόσο μέσω του κυβερνητικού εκπρόσωπου όσο και μέσω του υπουργού Εργασίας παραθέτει σειρά αριθμών που δείχνουν βελτίωση της κατάστασης στην αγορά εργασίας. Προ ημερών ο κ. Λετυτμπιώτης ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν κάτω από 1.000 ευρώ μειώθηκαν κατά 32,2%, ενώ αυτοί με μισθό κάτω από 1.250 ευρώ μειώθηκαν κατά 21,5%.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο διάμεσος μισθός αυξήθηκε κατά 11,3% μέσα σε δύο χρόνια και ότι η μεσαία τάξη ενισχύθηκε κατά 9,8%.

Η πρώτη απάντηση του ΑΚΕΛ ήρθε υπό μορφή ερωτημάτων: Θα αυξήσουν τον κατώτατο μισθό ώστε να ανταποκρίνεται στο κόστος ζωής; Θα επεκτείνουν την ΑΤΑ στους χαμηλόμισθους του ιδιωτικού τομέα τροποποιώντας το διάταγμα; Θα υποχρεώσουν, με θεσμικά μέτρα, τους εργοδότες να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις που υπογράφουν; Θα καταπολεμήσουν την εργοδοτική αυθαιρεσία που διαβρώνει τις εργασιακές σχέσεις και τις κλαδικές συμβάσεις; Και συνέχισε με εξειδικευμένα σημεία. Η σύγκριση μισθών ανάμεσα σε διαφορετικές χρονιές, σημειώνεται, δεν αποδίδει την πραγματική κατάσταση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, εκτός αν αφαιρεθεί από τους -ονομαστικούς- μισθούς ο πληθωρισμός. Η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού στην Κύπρο είναι πιο χαμηλή ακόμα και από την Ελλάδα και από τις χαμηλότερες στην ΕΕ, προστίθεται.

Αντί να συνεχίσουν να διαπληκτίζονται, κυβέρνηση και ΑΚΕΛ καλό θα ήταν να πάνε στον κόσμο να δουν πως ζει και πώς τα βγάζει πέρα κάθε μήνα και να βρουν λύσεις. Διαφορετικά οι δυσκολίες των εργαζομένων θα μεγαλώνουν και δεν αποκλείεται να δούμε το σενάριο το οποίο είχε αναφερθεί ως επιλογή στην έρευνα της ΣΕΚ. Η μετανάστευση.

Αγ.Αγ.