Τα πρωινά της Κυριακής θέλουν κλασική μουσική, δηλώνει σε συνέντευξή της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η Παμπίνα Θεμιστοκλέους, η οποία είναι γνωστή για τις εκπομπές κλασικής μουσικής που παρουσιάζει 32 χρόνια τώρα, από τις ραδιοφωνικές συχνότητες του ΡΙΚ, οι οποίες έχουν φανατικό ακροατήριο και κάνουν τη διαφορά στα ερτζιανά.

Με αφορμή τη μετακόμιση της εκπομπής της από το Τρίτο Πρόγραμμα στο Τέταρτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ (γνωστό και ως ΡΙΚ Classic), η καταξιωμένη ραδιοφωνική παραγωγός κάνει μια αναδρομή στην πορεία της εκπομπής της και μιλάει για τη σχέση των Κυπρίων με την κλασική μουσική.

Η Παμπίνα Θεμιστοκλέους αναφέρει ότι θυμάμαι ακόμα την πρώτη εκπομπή της, προσθέτοντας ότι είχε ετοιμάσει και προβάρει τα κείμενά της μέρες πριν. Λέει χαρακτηριστικά ότι είχε γράψει ολογράφως το όνομά της, φοβούμενη ότι δεν θα το διάβαζε σωστά από το άγχος της. «Πέρασαν κάπου 6 μήνες να χαλαρώσω κάπως και να γράψω μόνο τα αρχικά μου», λέει.  

Η Π. Θεμιστοκλέους ονίζει ότι υπήρξε τυχερή και ευλογημένη που είχε καθοδήγηση από τον αείμνηστο Γιώργο Κοτσώνη, ο οποίος της έλεγε «ξέχασε τι ξέρεις, ξέχασε τι σου αρέσει και μη λες άγνωστες λέξεις. Θα χάσεις το ακροατήριο». Ακόμη, αναφέρει τις Έλλη Κοραή, Κίτσα Κοτζαναστάση και Ζανίν Μπαγιάτα, των οποίων η πόρτα ήταν πάντα ανοιχτή σε όποια απορία είχε. «Ύστερα ανέλαβαν ο ενθουσιασμός και η μεγάλη μου αγάπη για την κλασική μουσική». 

Επιπλέον, η γνωστή ραδιοφωνική παραγωγός θυμάται ότι υπήρξε ένας φανατισμός με τη συχνότητα του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ και οι ακροατές εκεί που άκουγαν Καζαντζίδη στις μεταμεσονύκτιες εκπομπές, συνέχιζαν για να ακούσουν την «Κλασική Δισκοθήκη» του Τρίτου. «Έχοντας αυτό κατά νου, επέλεγα να μοιράζομαι μαζί τους εύπεπτα και σύντομα σε διάρκεια κομμάτια, τα οποία έντυνα με πληροφορίες με τον αυθορμητισμό των 24 μου χρόνων. Στα 32 χρόνια διάρκειας της εκπομπής, παρουσιάστρια και ακροατήριο μεγαλώσαμε μαζί και ανταλλάξαμε αμέτρητες καλημέρες, ευχές και στιγμές», προσθέτει.  

Το αγαπημένο της είδος ακροατή είναι αυτός που δεν καταλαβαίνει από κλασική μουσική αλλά ακούει την εκπομπή της. «Αυτό μου δίνει φτερά. Αυτό με κάνει να νιώθω ότι η εκπομπή πέτυχε τον σκοπό της. Να φέρει ακροατές από όλα τα στρώματα κοντά στην κλασική μουσική». 

Η Παμπίνα Θεμιστοκλέους σημειώνει ότι οι Κύπριοι αγαπούν τη μουσική και φροντίζουν για τη μουσική εκπαίδευση των παιδιών τους. «Η μουσική στην Κύπρο είναι μέσα μας όπως και σε κάθε λαό. Έντονη, πλούσια με το κάθε είδος μουσικής στην ώρα του. Τα πρωινά της Κυριακής θέλουν κλασική μουσική», προσθέτει. Ακόμη, επισημαίνει το γεγονός ότι η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων γεμίζουν τα θέατρα τα τελευταία χρόνια, ενώ η πληθώρα σολίστ και μουσικών συνόλων που έχουμε δίνει την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει Κύπριους και ξένους καλλιτέχνες και συνθέτες από κοντά.  

Η ίδια δεν κρύβει την ικανοποίησή της από την ανταπόκριση της οποίας τυγχάνει η εκπομπή της. «Οι φίλοι της εκπομπής μού λένε πάντα ‘’ευχαριστώ’’. Και τους απαντώ ‘’εγώ σας ευχαριστώ. Γιατί αν δεν ήσασταν εσείς με την αγάπη σας να δίνετε το ‘’παρών’’ σας σταθερά κάθε Κυριακή, αυτή η εκπομπή θα σταματούσε εδώ και καιρό’’».

Η Παμπίνα Θεμιστοκλέους ομολογεί ότι δυσκολεύεται να διαλέξει αγαπημένο συνθέτη, αλλά θυμάται ότι, όταν είχε πάει για αξονικό και είχε ερωτηθεί αν ήθελε να ακούσει μουσική, απάντησε αμέσως «Μπαχ». 

Σε ό,τι αφορά το ΡΙΚ Classic, υπογραμμίζει ότι «όπως καθετί καινούργιο δέχτηκε επιθέσεις, αλλά και πάλι, επειδή το ακροατήριο της Κύπρου έχει καλό γούστο, καλαισθησία και ευαισθησία χωρίς να το καταλάβει, πιάστηκε να λέει ‘’Καλημέρα κύριε Στράους’’ μαζί μου κάθε πρωί στις 8:00». 

Οι αλλαγές στα ραδιοφωνικά προγράμματα του ΡΙΚ σηκώνουν την «Κλασική Δισκοθήκη» από το Τρίτο και τη μεταφέρουν στο Τέταρτο του ΡΙΚ, στους 88,2. Ο τίτλος της εκπομπής θα είναι «Καλημέρα κύριε Στράους». «Θα είμαι εκεί και θα σας περιμένω. Για να ακούσουμε μαζί παρέα κλασική μουσική, να γεμίσουμε θετική ενέργεια, αισιοδοξία κι αυτή την αίσθηση ότι όλα θα πάνε καλά. Εμπιστευτείτε με! Ένα χαμόγελο στο πρόσωπό σας υπόσχομαι να βάλω», καταλήγει.

ΚΥΠΕ