Το πρωτοποριακό και καινοτόμο πρόγραμμα Μουσικής Ακρόασης Re-bE, της Αλέξιας, που ξεκίνησε σε πιλοτική μορφή το 2017, σήμερα αποτελεί επίσημα εγκεκριμένο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας προς άμεση εφαρμογή στα 700 δημόσια σχολεία της Κύπρου. Η εμπνεύστριά του Αλέξια, μιλά για το όραμά της να γεμίσουν τα δημόσια σχολεία από μουσική: «Μουσική που αξίζει να ακούγεται, μουσική που αξίζουν τα παιδιά μας να ακούνε, μουσική που δεν παίζουν τα ραδιόφωνα».

Τι είναι το Re-bE; Το Re-bE είναι ένα Εκπαιδευτικό Πολιτιστικό Πρόγραμμα Μουσικής Ακρόασης, εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου – ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, μια παγκόσμια πλατφόρμα κοινωνικής επίδρασης και καινοτομίας, μια δράση κοινωνικού και μουσικού ακτιβισμού, με μια δημιουργική προσέγγιση για την καλλιέργεια όλων – και ιδιαίτερα των παιδιών και των εφήβων, μέσω της μουσικής.

Με ποιο τρόπο εφαρμόζεται στα σχολεία της Κύπρου; Το Πρόγραμμα υλοποιείται σε καθημερινή βάση μέσω του «Re-bE Radio», ενός ιδιωτικού διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού που δημιουργήθηκε ειδικά για τα σχολεία. Η Μουσική της Ημέρας μεταδίδεται από το «Re-bE Radio» μέσω του εξωτερικού ηχητικού συστήματος του κάθε σχολείου.

Τι είδους μουσική απολαμβάνουν τα παιδιά στα σχολεία μέσω του Re-bE Radio; Η επιμέλεια της μουσικής του Re-bE γίνεται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, με γνώμονα την αρμονία, τη μελωδία, τον ρυθμό, την ενορχήστρωση / εναρμόνιση, τα μηνύματα, την αισθητική και τον αρμονικό συνδυασμό των στοιχείων αυτών κ.ά. Την επιμέλεια της μουσικής (curated playlists), έχουν ειδικοί, μουσικοί, συνθέτες, μουσικολόγοι κ.ά., ενεργά μέλη της διεθνούς μουσικής κοινότητας. Στα είδη μουσικής του Re-bE περιλαμβάνονται: Κλασική Μουσική, Όπερα, Jazz (Τζαζ), Μουσική Κινηματογράφου, Μουσικές του Κόσμου, Παραδοσιακή, Αυτοσχεδιαστική – Πειραματική, Μουσικό θέατρο, Calming Μusic (μουσική που ηρεμεί), Βυζαντινή, γυναίκες δημιουργοί, το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, μουσική εμπνευσμένη από τη φύση και το περιβάλλον, soundscapes, έργα Κυπρίων και Ελλήνων συνθετών.

Ποιο ήταν το όραμα σου όταν πρότεινες στο υπουργείο Παιδείας τη Μέθοδο Μουσικής Ακρόασης – Μουσικό Κίνημα Re-bE; Το όραμά μου ήταν και είναι να γεμίσουν τα δημόσια σχολεία μας από μουσική: Μουσική που αξίζει να ακούγεται, μουσική που αξίζουν τα παιδιά μας να ακούνε, μουσική που δεν παίζουν τα ραδιόφωνα.

Ποιος ο σκοπός και ποιοι οι στόχοι; Ο σκοπός του προγράμματος Re-bE έχει πολλαπλούς στόχους και επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Για τα παιδιά, τα οφέλη της ποιοτικής μουσικής είναι αναρίθμητα και επιστημονικά αποδεδειγμένα, συμβάλλουν δε στην ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων, για κοινωνική, οικογενειακή, προσωπική διάσωση και για βαθιά, ουσιαστική πολιτιστική μεταμόρφωση, πέρα από τον διαχωρισμό κοινωνικοπολιτικής τάξης, μόρφωσης/εκπαίδευσης, φύλου, ηλικίας, θρησκείας και ταυτότητας. Η μουσική ενώνει αρμονικά, δημιουργεί ουσιαστικές συνδέσεις και, ως αποτέλεσμα, γεφυρώνει χάσματα στις σχέσεις με τον εαυτό μας, με την οικογένεια, με τους συνανθρώπους μας. Προωθεί την αποδοχή της Ατομικότητας, της Διαφορετικότητας, της Αυθεντικότητας, της Δημιουργικότητας, της Φαντασίας, της Έκφρασης, συμβάλλοντας θετικά ως εκ τούτου στην εξάλειψη φαινομένων σχολικής βίας και άλλων κοινωνικών προτύπων βίας και εξουσίας όπως ο ρατσισμός, ο εκφοβισμός, η απομόνωση, ο κοινωνικός αποκλεισμός. Για τη Μουσική, έχουμε χρέος απέναντι στις/στους μουσικούς / δημιουργούς, που έχουν υπάρξει και δημιουργήσει ανά τους αιώνες, να συμβάλουμε στο να συνεχίσει το έργο τους να υπάρχει. Μας κληροδότησαν τη μουσική τους, η οποία κινδυνεύει να χαθεί στα βάθη των αιώνων εάν εμείς δεν αναλάβουμε την ευθύνη να την καταστήσουμε διαθέσιμη, προσβάσιμη, γνωστή. Για τους μουσικούς του σήμερα, το Re-bE επιδιώκει να κτίσει ακροατήρια τα οποία να είναι σε θέση να εκτιμήσουν, να αναγνωρίσουν και να απολαύσουν ποικίλα είδη μουσικής. Αυτό ονομάζεται δημιουργία ακροατηρίου και αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα της μουσικής κουλτούρας, για τη δόμηση Πολιτισμού.

Ποια ήταν η κινητήρια δύναμη για να μοιραστείς αυτές τις μουσικές με τους νέους; Ως σπουδασμένη μουσικός που συνεχίζω να μελετώ και να ερευνώ τη μουσική και την επίδρασή της, αλλά και ως ενεργή μουσικός, καλλιτέχνις, μέσα από τις εμπειρίες μου, τις διεθνείς συνεργασίες και τα ταξίδια, αισθάνομαι ότι είναι η υποχρέωσή μου να μοιραστώ τις μουσικές αυτές με τις καινούργιες γενιές. H μουσική, είναι πολύ περισσότερο από αυτά τα οποία προωθούν ως μουσική τα ΜΜΕ. Η μουσική και η δόνησή της, έχει τη δύναμη να επηρεάσει, να εμπνεύσει, να συνδέσει, να θεραπεύσει, όπως έχει επίσης την προοπτική, δυνητικά, ανάλογα με το πώς θα χρησιμοποιηθεί, να έχει αρνητικό αντίκτυπο.

Πόσα χρόνια προετοιμάζετε το Re-bE; To Re-bE είναι το αποτέλεσμα μιας δεκαετούς σκληρής και λεπτομερούς δουλειάς και προετοιμασίας, εκ μέρους εμού και των συνεργατών μου. Φροντίσαμε ενδελεχώς από το τεχνικό κομμάτι μέχρι το νομικό, έχοντας δώσει μεγάλη προσοχή και χρόνο στην εξασφάλιση αδειών για πνευματικά δικαιώματα μετάδοσης κ.λπ. Άρχισε από μια ιδέα για να γίνει πρότυπο για ολόκληρη την Κύπρο. Το υπουργείο άνοιξε τις πόρτες του και υποδέχθηκε το Re-bE, ως ένα καινοτόμο και αναγκαίο πρόγραμμα περί το 2017, όταν ξεκίνησε ως πιλοτικό πρόγραμμα σε 50 σχολεία όλων των βαθμίδων. Κατά το τέλος του 2019, το Re-bE εγκρίθηκε ως επίσημο πρόγραμμα του υπουργείου, με άμεση εφαρμογή σε όλα τα δημόσια σχολεία της Κύπρου, αλλά λόγω της πανδημίας τέθηκε σε αναμονή, όπως πολλά άλλα, μέχρι πριν από λίγους μήνες: Το υπουργείο (ΥΠΠΑΝ) μέσω εγκυκλίου, έδωσε το πράσινο φως για επανεκκίνηση της πλήρους εφαρμογής του «Re-bE» και στα 700 δημόσια σχολεία της Κύπρου.

Πώς αντιμετώπισαν οι διευθυντές και οι καθηγητές το πρόγραμμα; Καλωσόρισαν τόσο εμένα όσο και το πρόγραμμά μου με καθολική ζεστή αποδοχή και προθυμία για άμεση υλοποίηση.

Με ποιους άλλους τρόπους μπορούμε να φέρουμε τη νέα γενιά κοντά στην ποιοτική μουσική; Είναι θέμα ζωτικής σημασίας ο τομέας του Πολιτισμού να ενισχυθεί από το κράτος, από ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν και αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα της δόμησης του Πολιτισμού, που έχουν όραμα και οι οποίοι πραγματικά αγαπούν τη μουσική ως την ύψιστη μορφή έκφρασης και τέχνης.

Τι ρόλο παίζει η μουσική στη δική σου καθημερινότητα; Η μουσική είναι η δασκάλα μου, η παρέα, η φίλη, η εξερεύνηση, η αναζήτηση, όλες οι λύσεις, η καθοδηγήτρια, η σύμβουλος, η θεραπεία, η ίαση, η έμπνευση, η σύνδεσή μου με τη χαρά, την ισορροπία, με τον εαυτό μου, με το Όλο αρμονικά, είναι η βάση και ο άξονας γύρω απ’ τον οποίο όλα συνυπάρχουν με ένα νόημα που κατανοώ. Είναι βαθιά η σημασία της μουσικής για την ποιότητα της ζωής μου – για το ευ ζην αλλά και για την ψυχική και πνευματική μου υγεία.

Η εφαρμογή του προγράμματος Re-bE είναι εφικτή, χάρη στην ευγενή υποστήριξη:
του Φιλελευθέρου, ECOS, ergo home group / ergo energy, CDB bank, Cablenet, και Petrolina.

Ελεύθερα 28.5.2023