Στον κατάλογο των φημισμένων παγκοσμίων ρεκόρ Γκίνες (Guinness World Records) φιλοδοξούν να μπουν 25 Κύπριοι μουσικοί, παίζοντας πιάνο.

Το ρεκόρ αφορά στους περισσότερους μουσικούς που παίζουν ταυτόχρονα στο ίδιο πιάνο και αναμένεται να καταρριφθεί την Τετάρτη 5 Ιουλίου στις εγκαταστάσεις της Kyriakides Piano Gallery στη Λευκωσία. Συγκεκριμένα, οι 25 μουσικοί θα ερμηνεύσουν τη σύνθεση του Νικόλα Κωσταντίνου «Five x Five» πάνω σε ένα πιάνο Ritmüller Concert Grand GP-275.

Η ιδέα ανήκει στον διευθύνοντα σύμβουλο της Kyriakides Piano Gallery και πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Avantgarde Σταύρο Κυριακίδη και αφετηρία είχε το 2019. Kyriakides και Avantgarde είχαν ενώσει δυνάμεις για να καταρρίψουν το παγκόσμιο ρεκόρ Guinness που αφορά στους περισσότερους μουσικούς που παίζουν ταυτόχρονα στο ίδιο πιάνο, συγκροτώντας την ομάδα που θα το επιχειρούσε. Το ρεκόρ τότε αφορούσε σε 21 άτομα και το κατείχε η Ολλανδία.

Στο μεταξύ, όμως, καταρρίφθηκε από ομάδα 23 μουσικών στη Σερβία. Έτσι, στόχος των διοργανωτών είναι να ανεβάσουν τον πήχη στους 25 μουσικούς, ώστε στις 5 Ιουλίου το ρεκόρ να κατακυρωθεί στην Κύπρο.

Αφορμή αποτελεί η 30η επέτειος από την ίδρυση της Kyriakides Piano Gallery. Η εταιρεία έχει ιδρυθεί το 1993 και δραστηριοποιείται αποκλειστικά στον χώρο του πιάνου. Το τρέχον έτος προγραμματίζει σειρά από δράσεις, εμπορικού, πολιτιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα, ώστε να γιορτάσει την επέτειο.

Οι μουσικοί που συμμετέχουν

Οι 25 μουσικοί που συνθέτουν την ομάδα είναι επαγγελματίες– ερμηνευτές και καθηγητές σε διάφορες σχολές, ωδεία, πανεπιστήμια της Κύπρου – αλλά και ερασιτέχνες και σπουδαστές. Ο τίτλος του ρεκόρ και οι κανονισμοί που το διέπουν εξηγούν ότι αυτό αφορά στους περισσότερους μουσικούς που παίζουν ταυτόχρονα στο ίδιο πιάνο (κι όχι κατ’ ανάγκη πιανίστες), γι’ αυτό και οι διοργανωτές επέλεξαν να περιλάβουν και κιθαρίστα στην ομάδα ακριβώς για να καταδείξουν την έννοια της «δικτύωσης», με μουσικούς όρους.

Πρόκειται για τους Έλενα Χρίστου, Αβραάμ Κοντό, Χρύσω Χατζίκου, Άννη Τριλλίδου Σάντη, Ανδρόνικο Δρουσιώτη, Δέσπω Καραντώνη, Ελίνα Αντωνίου, Άννα Φοράρη, Αντιγόνη Κωμοδρόμου, Κωνσταντίνο Ασπρή, Ρόμι Κίσλινγκερ, Χρήστο Λυμπερόπουλο, Χριστιάνα Κουννή, Ματίν Μπασάμι, Ευριδίκη Νικολάου, Μαρία Ματθαίου, Ροδούλα Παναγίδου, Κυριάκο Παναγιώτου, Κυριακή Στέλιου, Βάσω Βανέζου, Κρίστη Παύλου Συμεωνίδου, Ανθή Παπαφιλίππου, Ανδρέα Μιχαλόπουλο, Λεώνη Χατζηθωμά και Μπόρισλαβ Αλεξαντρόφ.

Η σύνθεση

Η μουσική την οποία θα ερμηνεύσουν είναι μία σύνθεση του διακεκριμένου Κύπριου πιανίστα, Steinway Artist, Νικόλα Κωσταντίνου. Ως ερμηνευτής, ο Κωσταντίνου έχει δώσει συναυλίες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, έχει φιλοξενηθεί σε σημαντικές μουσικές αίθουσες, έχει εμφανιστεί σε διεθνή Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου κι έχει συνεργαστεί με κορυφαίες ορχήστρες. Διαθέτει την ικανότητα να εντυπωσιάζει το κοινό, τόσο με τις τολμηρές επιλογές του από παραδοσιακό και μοντέρνο ρεπερτόριο, όσο και με τις εμφανίσεις του με ασυνήθιστα μουσικά σχήματα.

Αναφερόμενος στη σύνθεση με τίτλο «Five x Five», ο συνθέτης σημειώνει ότι πρόκειται για παραλλαγές σε μία ανεστραμμένη μελωδία, αφιερωμένη στον Σταύρο Κυριακίδη. Η μελωδία, ασφαλώς, που αποτελεί τη βάση των 6,5 λεπτών από άκρως ενδιαφέρουσες παραλλαγές, δεν είναι άλλη από το «Happy Birthday» και ανάμεσα στις μελωδίες που μπορεί κανείς να διακρίνει περιλαμβάνονται χοροί όπως το ταγκό, το βαλς και το φοξ τροτ προτού κλείσει το κομμάτι πανηγυρικά μ’ ένα γρήγορο και επιβλητικό χασαποσέρβικο.

«Η κατάρριψη ενός παγκοσμίου ρεκόρ Guinness που να αφορά στο πιάνο, εξυπηρετεί τους στόχους που έχουμε θέσει προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης ακροατηρίου αλλά και της προβολής του τόπου μας διεθνώς» σημειώνει ο Σταύρος Κυριακίδης. «Διανύουμε μία εποχή όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυριαρχούν στη ζωή μας και παρατηρούμε το φαινόμενο, σε διεθνές επίπεδο, της μείωσης αλλά και γήρανσης του ακροατηρίου στις αίθουσες μουσικής. Με την προσπάθεια αυτή επιθυμούμε να καταδείξουμε ότι η μουσική αποτελεί το κορυφαίο μέσο κοινωνικοποίησης, ότι η κλασική μουσική είναι πάντοτε επίκαιρη και ότι το πιάνο αφορά στον κύριο εκφραστή της μεταφέροντας με μοναδικό τρόπο συναισθήματα και εμπειρίες που ενδεχομένως διαφορετικά να ήταν αδύνατο να εξωτερικευθούν» καταλήγει ο ίδιος.

H Guinness World Records καταγράφει τόσο τα κορυφαία ανθρώπινα επιτεύγματα όσο και τα πιο ακραία φαινόμενα του πλανήτη μας, από το 1955. Η έμπνευση του σερ Χιου Μπίβερ είναι σήμερα ένα κορυφαίο brand, με γραφεία σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Πεκίνο, Τόκιο και Ντουμπάι. Στην 70χρονη, σχεδόν, πορεία τους έχουν καταγράψει περισσότερα από 62 χιλιάδες ρεκόρ ενώ το σχετικό βιβλίο έχει πωλήσει 151 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως κι έχει κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 100 χώρες, μεταφρασμένο σε 40 διαφορετικές γλώσσες.

Οι κανονισμοί της Guinness είναι αυστηροί και πρέπει να τηρούνται απόλυτα από κάθε ένα που φιλοδοξεί να καταρρίψει κάποιο ρεκόρ. Είναι άλλωστε ο μοναδικός τρόπος ώστε να μπορεί να γίνεται η σύγκριση αναμεταξύ των διαφόρων προσπαθειών απ’ οπουδήποτε στον κόσμο κι αν προέρχονται αυτές και να υπάρχει αξιοκρατική μεταχείριση όλων. Ο τύπος του πιάνου, η σύνθεση που θα ερμηνευτεί και η διάρκεια της, ο αριθμός των μουσικών, η συνεισφορά ενός εκάστου στο κομμάτι και η τοποθέτηση τους στο πιάνο είναι κάποια από τα πολύ σημαντικά στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη και να τύχουν προσοχής.

Τελικά, 25 άνθρωποι βρήκαν τον τρόπο, κάθισαν (ή στάθηκαν ή ξάπλωσαν) σ’ ένα πιάνο και στις 5 Ιουλίου πρόκειται να επιχειρήσουν την κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ Guinness που αφορά στους περισσότερους μουσικούς που παίζουν ταυτόχρονα στο ίδιο πιάνο, σε πρωτότυπη μουσική ενός Κύπριου συνθέτη. Η επιτυχής κατάληξη του όλου εγχειρήματος, πέραν της ηθικής επιβράβευσης των συμμετεχόντων, θα σημαίνει και διεθνή προβολή του τόπου και των ανθρώπων του.