Στην Κύπρια χορεύτρια Ιωάννα Αβραάμ απονέμεται το Βραβείου Νέου Καλλιτέχνη από την Κυπριακή Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών.

Η Κυπριακή Ακαδημία, κατά την 49η Τακτική Συνεδρίαση της Ολομέλειας στις 5 Οκτωβρίου, ενέκρινε ομόφωνα την απόφαση της Τάξης των Γραμμάτων και των Τεχνών να απονείμει το Βραβείο Νέου Καλλιτέχνη στην Ιωάννα Αβραάμ για την πολυετή διεθνή συμβολή της στον χορό και τη διάκρισή της στο ανώτατο επαγγελματικό επίπεδο ως κορυφαίας σολίστ στο Κρατικό Μπαλέτο της Βιέννης.

Η απονομή του Βραβείου θα γίνει στην Πανηγυρική Συνεδρίαση της Ακαδημίας στις 12 Δεκεμβρίου.

Η Ιωάννα Αβραάμ γεννήθηκε στη Λευκωσία. Εκπαιδεύτηκε στη Σχολή Μπαλέτου της Ναδίνας Λοϊζίδου στη Λεμεσό και στη συνέχεια φοίτησε στην Ακαδημία Μπαλέτου του Μονάχου στην Γερμανία. Το 2008 εργοδοτήθηκε από το Κρατικό Μπαλέτο της Όπερα της Βιέννης, το 2010 προήχθη σε ημισολίστ, το 2014 σε σολίστ και το 2022 στην ανώτατη βαθμίδα ως κορυφαία σολίστ.

Μερικοί από τους ρόλους που περιλαμβάνει το ευρύ ρεπερτόριό της είναι η Ζιζέλ της Έλενα Τσερνίτσοβα και η Κόκκινη Ζιζέλ του Μπόρις Άιφμαν, η Τατιάνα στο «Ονιέγκιν» του Τζον Κράνκο, η Κίτρι στον «Δον Κιχώτη» του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, η Ιουλιέττα στο «Ρωμαίος και Ιουλιέττα» του Ντάβιντε Μπομπάνα κ.ά.

Εχτός από κλασσικούς ρόλους, έχει ερμηνεύσει ρόλους από το νεοκλασσικό και σύγχρονο ρεπερτόριο σε χορογραφίες κορυφαίων χορογράφων όπως οι Paul Lightfoot και Sol Leon, ο Nacho Duato, ο David Dawson, ο William Forsythe, ο Christopher Wheeldon, ο Jiri Kylian, ο John Neumeier κ.ά.

Το 2022 έχει πάρει το δίπλωμα διδασκαλίας από το Royal Academy of Dance του Λονδίνου.