Η επιθυμία των πλείστων Λαρνακέων για συνέχιση της ιστορίας του θρυλικού κινηματογράφου REX, που βρίσκεται στην πλατεία Βασιλέως Παύλου και έχει εγκαταλειφθεί εδώ και πολλά χρόνια, φαίνεται πως θα ικανοποιηθεί. Ο Δήμος Λάρνακας επεξεργάζεται πρόταση για δημιουργία Κέντρου Κινηματογράφου στον χώρο, ο οποίος πέραν από προβολές ταινιών θα έχει ως αποστολή την προώθηση της Λάρνακας ως προορισμού γυρισμάτων.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο δήμαρχος Λάρνακας την πρόταση παρουσίασε, ο πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Λάρνακας, παραγωγός ταινιών, Μιχάλης Καλοπαίδης. «Πρόκειται για μια πρόταση που κερδίζει έδαφος» ανέφερε ο κ. Βύρας, προσθέτοντας πως ενώπιον του Δήμου υπάρχει και μια δεύτερη πρόταση από τον οργανισμό Λάρνακα 2030 για τη δημιουργία Μουσείου Ανθρώπων της Λάρνακας, το οποίο γίνονται σκέψεις να δημιουργηθεί σε άλλον χώρο.

Η πρόταση του κ. Καλοπαίδη αφορά στη δημιουργία στέγης για τον ανεξάρτητο κινηματογράφο, που θα παράγει, θα στηρίζει και θα προωθεί τον πολιτισμό αλλά και τη Λάρνακα. Η εισήγηση περιλαμβάνει τη δημιουργία Κέντρου Κινηματογράφου Λάρνακας, μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας με μέτοχο τον Δήμο Λάρνακας. Αποστολή του Κέντρου θα είναι η προώθηση της Λάρνακας ως προορισμού γυρισμάτων (filming destination), η παροχή διευκολύνσεων σε τοπικές και ξένες παραγωγές μέσω εξειδικευμένου γραφείου (film office) και η διαχείριση των υποδομών που θα δημιουργηθούν στο REX. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία συνθηκών ώστε κινηματογραφικές παραγωγές να έχουν ως βάση τους στη Λάρνακα, κάτι που θα ενισχύσει και την τοπική οικονομία.

Στον χώρο προτείνεται να στεγαστεί και η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρνακας, που θ’ αποκτήσει σπίτι και θ’ αναλάβει το καλλιτεχνικό κομμάτι προβάλλοντας ποιοτικές ταινίες από τον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ανεξάρτητο κινηματογράφο. Γίνεται επίσης εισήγηση για τη δημιουργία αρχείου-ταινιοθήκης με τοπικές παραγωγές, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση επισκέπτες που θέλουν να κάνουν έρευνα. Προκειμένου να υπάρχουν πρόσθετα έσοδα και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Κέντρου Κινηματογράφου Λάρνακας, προτείνεται ακόμη η χρησιμοποίηση χώρων του REX, κατά τη διάρκεια της ημέρας, για την πραγματοποίηση συνεδρίων, σεμιναρίων και άλλων εκδηλώσεων.

Αυτήν την περίοδο ο Δήμος Λάρνακας βρίσκεται στη διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού για εξεύρεση ιδιώτη μελετητή, ο οποίος θ’ αναλάβει τη μελέτη ανάπλασης του κτηρίου. «Είναι ένα από τα έργα προς ωρίμανση. Όταν ωριμάσει το έργο θα γίνουν προσπάθειες για εξεύρεση χρηματοδότησης από τα Ταμεία Πολιτικής Συνοχής», σημείωσε ο δήμαρχος Λάρνακας.

Η πρόθεση, πάντως, είναι να διατηρηθούν ο ρετρό χαρακτήρας και τα χρώματα στην πρόσοψη που πρώην λαϊκού σινεμά, το οποίο κτίστηκε το 1950 στη θέση του κινηματοθεάτρου ΣΑΛΟΝ ΡΟΖ, που είχε καεί το 1948.