Mια παράλληλη σύνδεση μεταξύ του ανθρώπινου και του πήλινου σώματος προβάλλει o εικαστικός PASHIAS, που παρουσιάζει τη ζωντανή περφόρμανς «Kuza» στο Μουσείο Φιτζγουίλιαμ στο Κέιμπριτζ.

Ο PASHIAS επισκέπτεται την αρχαιολογική συλλογή του Μουσείου Φιτζγουίλιαμ, με σκοπό την μελέτη ευρημάτων από τη νεολιθική έως την ύστερη ρωμαϊκή περίοδο και συγκεκριμένα των αμφορέων, που στεγάζονται στην πτέρυγα της Κύπρου.

Ένας σφαιρικός όγκος ως κοιλιά, πλευρικές λαβές ως χέρια, ένας στενός λαιμός και ένα στόμα. Οι παραλληλισμοί προχωρούν πέρα από την εικόνα και τις οπτικές παραμέτρους, εξισώνοντας το σώμα και τον αμφορέα με οικουμενικά σκεύη, που μεταφέρουν, φυλάσσουν και εκχύνουν ουσίες, υλικότητες, ιδέες, εμπειρίες και πολιτισμικές αξίες.

Το πρωί του Σαββάτου 2 Μαρτίου παρουσιάζεται η ζωντανή περφόρμανς «KUZA», σε ανάθεση του Πολιτιστικού Τμήματος της Ύπατης Αρμοστείας Κύπρου, εκθέτοντας το ζωντανό σώμα δίπλα, κοντά και σε συνομιλία με τις αρχαιολογικές προθήκες και τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του μουσείου.

Στην κυπριακή διάλεκτο, η «κούζα», δηλαδή το αγγείο ή η στάμνα που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά υγρών, προέρχεται πιθανότατα ως ονομασία από την αρχαιοελληνική «κύβη» που σημαίνει κεφάλι. Το κρανίο του PASHIAS μεταβάλλεται σε πήλινο εύρημα, ένα ραγισμένο δοχείο, ένα κομμάτι της ιστορίας μας, που μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο όταν συνδεθεί με το υπόλοιπο ανθρώπινο σώμα. Στέκεται και αναπαύεται, γερό και εύθραυστο, αντέχοντας στο πέρασμα του χρόνου και φθαρμένο.

Η ζωντανή περφόρμανς, μέρος της μακρόχρονης έρευνας του PASHIAS με επίκεντρο τις μουσειολογικές συλλογές, αναδεικνύει τη σημαντικότητα της κυπριακής κληρονομιάς, επανασυνδέοντας ιστορικά τεκμήρια με το παρόν.

Η καλλιτεχνική έρευνά του έχει λάβει μέρος στο Musée des Augustins για το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών της Τουλούζης (2014), στην αρχαιολογική συλλογή του Μουσείου Ακρόπολης για το «PAS – Performance Art Studies» (2015), αρχαιολογική συλλογή του Γεωργίου & Nεφέλης Tζιάπρα Πιερίδη στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου (2017), συλλογή έργων τέχνης του Χριστόφορου Σάββα στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης (2018), συλλογή έργων τέχνης του Μιχάλη Μιχαηλίδη στη Λεβέντειο Πινακοθήκη (2020) και για τα αρχεία του Ιδρύματος Φοίβου Σταυρίδη – Αρχεία Λάρνακας (2021).

Επιμελητής Περφόρμανς: Δρ. Δημήτρης Βενιζέλος

Σύμβουλος Περφόρμανς & Eπιμελητής της Αρχαίας Μεσογείου – Μουσείο Φιτζγουίλιαμ: Δρ. Αναστασία Χριστοφιλοπούλου

Πολιτιστικός Ακόλουθος της Ύπατης Αρμοστείας Κύπρου: Μάριος Θεοχάρους