Δύο νέες εκδόσεις για τις τέχνες, την ενσυναίσθηση και τη βιωσιμότητα παρουσιάζει τo Τμήμα Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «EMPACT – Empathy and Sustainability: The Art of Thinking like a Mountain».

Οι δύο αυτοί τόμοι αποτελούν την δημιουργική καταγραφή των καλλιτεχνικών δράσεων στο πλαίσιο δυο συνεργατικών καλλιτεχνικών εγχειρημάτων, υπό τους τίτλους Empathy for Nature: Exploring Interdisciplinary Collaborations in the Arts καιEmpathy for Nature: Reflections on Socially Engaged Arts, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε Κύπρο, Ελλάδα, Βουλγαρία, Σλοβενία, Ισπανία και Ιταλία.

Οι παρούσες εκδόσεις καταγράφουν το πώς οι καλλιτεχνικές συνέργειες μπορούν να προωθήσουν δράσεις βιωσιμότητας και αειφορίας και αντιπροσωπεύουν μια συλλογική προσπάθεια για την ενίσχυση του ρόλου της ενσυναίσθησης και την υποστήριξη των δράσεων για την προστασία του φυσικού κόσμου.

«Empathy for Nature: Exploring Interdisciplinary Collaborations in the Arts»

O πρώτος τόμος αποτελεί μια περιεκτική εξερεύνηση δεκατεσσάρων διεπιστημονικών καλλιτεχνικών έργων, μέσα από την συνέργεια καλλιτεχνών με επαγγελματίες διαφορετικών κλάδων όπως η φιλοσοφία, η αρχιτεκτονική, ο πολεοδομικός σχεδιασμός, η βιολογία και η ανθρωπολογία, στοχεύοντας στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης για τη φύση, το περιβάλλον και τα μη ανθρώπινα όντα.

«Empathy for Nature: Reflections on Socially Engaged Arts»

Ο δεύτερος τόμος περιέχει πέντε μοναδικές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις, που πραγματοποιήθηκαν από εικαστικούς σε συνεργασία με κοινότητες, οργανωμένα σύνολα πολιτών και φοιτητές και φοιτήτριες, με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα. Σκοπό των δράσεων αποτέλεσε ο κοινωνικός προβληματισμός, ο διάλογος και η αναθεώρηση των καθιερωμένων ιδεών σχετικά με την βιωσιμότητα και την τέχνη.

Το ερευνητικό πρόγραμμα EMPACT, συγχρηματοδοτείται από το Creative Europe Programme της ΕΕ, με συντονιστές τους επίκουρους καθηγητές Έφη Κυπριανίδου και Γιάννη Χρηστίδη.