Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο λαϊκός ποιητής Αντώνης Κατσαντώνης από τη Δερύνεια, ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο σημαντικούς σύγχρονους δημιουργούς της Κύπρου.

Καταγόταν από οικογένεια με πλούσια ποιητική παράδοση, που ξεκινά από τον παππού του Αντώνη Αδάμου Κατσαντώνη, την οποία και συνέχισε γράφοντας έτσι και τη δική του ιστορία στο χώρο της λαϊκής ποίησης της Κύπρου.

Γεννήθηκε στη Δερύνεια στις 15 Μαΐου 1941. Όταν αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου το 1958, πήγε σε ηλικία 17 χρόνων στο Λονδίνο. Εκεί εργαζόταν και ταυτόχρονα σπούδαζε και πήρε το πτυχίο της Αγγλικής Φιλολογίας. Το 1968 επέστρεψε στην Κύπρο και εγκαταστάθηκε στη γενέτειρά του.

Με την ποίηση ασχολήθηκε από τα νεανικά του χρόνια. Το πρώτο του ποίημα με τον τίτλο «Χωρκό μου πλιθθαρόχτιστον», που φανερώνει τη νοσταλγία και την αγάπη του για τον τόπο του, γράφτηκε στο Λονδίνο το 1961. Συστηματικά ξεκίνησε να γράφει από το 1972 και το 1978 εξέδωσε την πρώτη ποιητική του συλλογή με τον τίτλο «Το ολόασπρο πεζούνιν», για να δώσει στη συνέχεια, το 1986, τη δεύτερη ποιητική συλλογή με τίτλο «Της Κύπρου τα προιτζιά». Πολύ αργότερα, το 2001 «Τα μηναλλάγια των τζιαιρών», το 2008 «Τα κανίσσια της ψυσιής μου», το 2010 τη συλλογή «Νέος Κύκλος» και το 2017 «Του νου μου τα ποσπόρκα».

Ο Αντώνης Κατσαντώνης αποτύπωσε με την πέννα του τον κόσμο της Κύπρου, τις ομορφιές, την ιστορία, τον πολιτισμό και το δράμα της με βαθιά ευαισθησία και έμπνευση. Εμπνέεται από την τραγωδία της προσφυγιάς και από τα προβλήματα της σύγχρονης ζωής, τραγουδά και συντηρεί μέσα από την ποίησή του τις παραδόσεις και τα έθιμα του λαού μας, υμνεί τον έρωτα και προβάλλει τους αγώνες, τις αγωνίες και τους πόθους του λαού μας, για κοινωνική δικαιοσύνη και ειρηνική συνύπαρξη.

Έλαβε μέρος σε πολλούς ποιητικούς διαγωνισμούς όπου τιμήθηκε με πρώτα βραβεία και πολλές διακρίσεις. Από το 2008 ήταν μέλος σε διάφορες κριτικές επιτροπές διαγωνισμού λαϊκής ποίησης ενώ διετέλεσε μέχρι τον θάνατό του πρόεδρος του Ομίλου Λαϊκών Ποιητών και Φίλων της Λαϊκής Ποίησης.

Ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από τον Αδάμο Κατσαντώνη, τον Κούλλη Θεοδώρου και έχουν ερμηνευτεί από το μουσικό τμήμα του πολιτιστικού ομίλου «Βασιλιτζιά» και από τον γιο του, μουσικό και συνθέτη, Αντρέα.

Εκτός από την ποίηση έγραψε στην κυπριακή διάλεκτο αρκετά θεατρικά έργα και σκετς άλλα έμμετρα και άλλα πεζά. Ποιήματά του δημοσιεύτηκαν σε διάφορες εφημερίδες και ανθολογίες κυπριακής ποίησης.

Η κηδεία του θα τελεστεί την ερχόμενη Παρασκευή στις 3.30μ.μ. στον ναό Αγίων Πάντων στη Δερύνεια.

Συλλυπητήρια από ΑΚΕΛ

Σε συλλυπητήρια ανακοίνωση το ΑΚΕΛ επισημαίνει ότι ο αποθανών παραδίδει ένα πλούσιο έργο με σημαντικές ποιητικές συλλογές, θεατρικά έργα και κυπριακά σκετς που συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση της λαϊκής μας ποιητικής παράδοσης, την οποία επιτυγχάνει να κρατά ζωντανή και να εξελίσσει γράφοντας και εκδίδοντας έργα μέχρι και την τελευταία του πνοή.

«Στα έργα του Αντώνη Κατσαντώνη, διακρίνεται το πηγαίο ταλέντο του, η λογοτεχνική του έμπνευση, ο πλούσιος συναισθηματικός του κόσμος, η θεματική ποικιλία και ο καλοδουλεμένος στίχος του. Ο λαϊκός μας ποιητής στέκεται αταλάντευτα στο πλευρό των ταπεινών και των αδικημένων, φλογερός υπερασπιστής των πανανθρώπινων αξιών και ιδανικών. Την ιδιότητά του ως μέλος του ΑΚΕΛ τη διατήρησε με περισσή περηφάνια μέχρι το τέλος» αναφέρεται.

«Μεγάλες ήταν οι ευαισθησίες και οι έγνοιες του λαϊκού μας ποιητή για την Κύπρο και τον λαό μας. Έζησε ιδιαίτερα έντονα την τραγωδία του ΄74, αντίκρισε με ανησυχία το μέλλον και συνέβαλε με την ποίησή του στον αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας και στην επαναπροσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Για τη μεγάλη προσφορά του στην κυπριακή διαλεκτική λαϊκή ποίηση και την πολιτιστική ζωή του τόπου, ο Αντώνης Κατσαντώνης τιμήθηκε πολλές φορές με σημαντικά βραβεία Πολιτισμού, ανάμεσα στα οποία ήταν και το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία και Θοδόση Πιερίδη, της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ το 2018.