Λίγα λόγια για τον Γιάννη Φέρτη από τον Σωκράτη Βαρνάβα.

Στις 14 του Απρίλη 2024, είχαμε μια απώλεια στον ελληνικό καλλιτεχνικό χώρο, του ηθοποιού του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου: Γιάννη Φέρτη.

Ο Γιάννης Φέρτης υπήρξε ένας από τους γοητευτικούς ζεν πρεμιέ, που με το εξαιρετικό του ταλέντο, μας χάρισε μεγάλες επιτυχίες. Ο δημοφιλής ηθοποιός διέθετε, ένα σπάνιο ήθος, μια υπέροχη φωνή και ήταν ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων.

Πρωτοεμφανίστηκε στη θεατρική σκηνή το 1959, στην «Η ηλικία της νύχτας». Άλλα έργα που έπαιξε: «Επικίνδυνη στροφή», «Ο γλάρος», «Η μικρή μας πόλη», «Ένας μήνας στην εξοχή», «Το γλυκό πουλί της νιότης», «Η Παναγία των δολαρίων.»

Στην Κύπρο εμφανίστηκε το 1966 με την Ξένια Καλογεροπούλου που ήταν σύζυγος της στα έργα «Νυφικό κρεβάτι», «Δέκα μικροί νέγροι», «Ο δολοφόνος θα έρθει τα μεσάνυχτα».

Στο ελληνικό σινεμά έπαιξε στις ταινίες: «Ηλέκτρα», «Ποια είναι η Μαργαρίτα», «Υποβρύχιο Παπανικολής», «Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο», «Με την λάμψη στα μάτια», «Αγάπη και θύελλα» κ.α..

Στην τηλεόραση έλαβε μέρος στα σίριαλ: «Ο συμβολαιογράφος», «Οι άθλιοι των Αθηνών», «Βαμμένος ήλιος», «Το κόκκινο φεγγάρι» κ.α.

Κατά την πολύχρονη καριέρα του συνεργάσθηκε με μεγάλους πρωταγωνιστές και μεγάλες πρωταγωνίστριες: Μάνο Κατράκη, Έλλη Λαμπέτη, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Μελίνα Μερκούρη, Τζένη Καρέζη, Κώστα Καζάκο, Ζωή Λάσκαρη.