Το Μουσικό Χωριό Φέγγαρος επιστρέφει για 11η χρονιά στο γραφικό χωριό του Κάτω Δρυ μεταξύ 25-30 Ιουλίου 2024.

Έχοντας πλέον μεταμορφωθεί σε κέντρο ανταλλαγής γνώσεων και δημιουργικών συνεργασιών, το ΜΧΦ θα φιλοξενήσει για ακόμη μια χρονιά την αφρόκρεμα της κυπριακής καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Αφουγκραζόμενη τις ανάγκες της κοινότητας, η διοργάνωση προτείνει φέτος για πρώτη φορά ένα πολυμορφικό πρόγραμμα εργαστηρίων και παράλληλων δράσεων, βασισμένο σε τρεις πυλώνες δημιουργίας.

  • Πυλώνας 1: Παραδοσιακοί ήχοι, ακούσματα και λέξειςΠαραδοσιακή μουσική της Κύπρου, της Μεσογείου και όχι μόνο
  • Πυλώνας 2: Μοντέρνες τεχνικές σύνθεσης, εκτέλεσης και αυτοσχεδιασμούΣύγχρονοι μεθόδοι αυτοσχεδιασμού, σύνθεσης και ενορχήστρωσης
  • αλλά και ρόλοι σε ένα μουσικό σχήμα
  • Πυλώνας 3: Φωνή και Παραστατικές ΤέχνεςΦωνή, θέατρο και κίνηση

Ο κάθε πυλώνας συμπεριλαμβάνει εργαστήρια εντός της θεματικής του, με συμμετέχοντες κάθε επιπέδου να είναι ευπρόσδεκτοι να εγγραφούν στο εργαστήρι της επιλογής τους. Παράλληλα θα μπορούν να πάρουν γεύση και από τα άλλα εργαστήρια, καθώς το πρόγραμμα είναι προσεκτικά σχεδιασμένο ετσι ώστε οι σπουδαστές να έχουν την ευκαιρία να εμπλακούν με τους εισηγητές και σπουδαστές των άλλων πυλώνων και εργαστηρίων.
 
Οι πρωινές και απογευματινές συναντήσεις θα πραγματοποιούνται στον Κάτω Δρυ για έξι μέρες, με μουσική να ακούγεται από κάθε γωνία του πολυαγαπημένου χωριού. Η κάθε μέρα θα ολοκληρώνεται με δωρεάν-προς-το-κοινό εκπαιδευτικές συναυλίες, ενώ θα ακολουθούν τα περίφημα jam sessions του ΜΧΦ στο καφενείο του χωριού.

Πληροφορίες & Εγγραφές στη σχετική σελίδα.

Το ΜΧΦ διαχρονικά ανοίγει το δρόμο για νέες συνεργασίες, διαμορφώνοντας μια σημαντική καλλιτεχνική κοινότητα, με το πολυαναμενόμενο 6ήμερο να οδηγεί και φέτος στο συναρπαστικό Fengaros Festival (1-3 Αυγούστου 2024).

Πυλώνες & Εργαστήρια:

Οι συμμετέχοντας θα εγγραφούν σε ένα μόνο εργαστήρι αλλά θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε συναντήσεις των άλλων εργαστηρίων εντός του πυλώνα της επιλογής τους και σε group mentoring sessions με εισηγητές των άλλων εργαστηρίων.

Πυλώνας 1: Παραδοσιακοί ήχοι, ακούσματα και λέξεις
α. Τροπική Σύνθεση και Αυτοσχεδιασμός (Εφρέν Λόπεθ – Ισπανία)

β. Λαλιά και Τραουδκιά του τόπου μας (Μιχάλης Ττερλικκάς – Κύπρος)

γ. Η μουσική της Κύπρου (Μιχάλης Κουλουμής – Κύπρος)

Πυλώνας 2: Σύγχρονη σύνθεση, αυτοσχεδιασμός και τεχνικές

δ. The Producer’s Den (Φώτης Σιώτας – Ελλάδα)

ε. The Odds (Παναγιώτης Ανδρέου – ΗΠΑ)

Πυλώνας 3: Φωνητικές & Παραστατικές Τέχνες

ζ. Voice Exploration Training (ody icons – Ελλάδα)

η. Awakening inner rhythm! (Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή – Κύπρος)

θ. Από Κοινού (Ειρήνη Ανδρέου & Γιάννης Καραούλης – Κύπρος/Ελλάδα)

Παράλληλες Δράσεις

Φέτος το Μουσικό Χωριό Φέγγαρος θα φιλοξενήσει τρεις παράλληλες δράσεις:

Ttavas Artist Residency x Λάρνακα 2030
Yousif Yaseen, Cemre Arca, Παναγιώτα Κοντοβούρκη, Αλέξανδρος Κωμοδρόμος

A play in a day (Πολυξένη Σάββα & Λένα Κάσιου)
Εφηβικό θεατρικό εργαστήρι – 28 Ιουλίου 2024

FMV Student Collective (Ερμής Μιχαήλ)
Artist Residency

Πληροφορίες:
– Τα εργαστήρια θα διαρκέσουν συνολικά 30 ώρες με πρωινές και απογευματινές συναντήσεις.

– Το κόστος συμμετοχής είναι €220 και συμπεριλαμβάνει πέντε μεσημεριανά γεύματα και ένα t-shirt. Εγγραφές που έχουν ολοκληρωθεί και πληρωθεί πριν τις 31 Μαΐου θα συμπεριλαμβάνουν επίσης μια ονομαστική, μη-μεταβιβάσιμη τριήμερη πρόσκληση στο Φεστιβάλ Φέγγαρος (1-3 Αυγούστου 2024).

– Θα είναι διαθέσιμα αγροτουριστικά καταλύματα προς ενοικίαση (τα δωμάτια θα μοιράζονται μεταξύ 2-4 σπουδαστών του ΜΧΦ), αλλά και δωρεάν κατασκηνωτικός χώρος (με ντους και τουαλέτες).

– Η ακύρωση εγγραφής με επιστροφή χρημάτων θα είναι εφικτή μέχρι τις 25 Ιουνίου 2024.

Περιγραφές εργαστηρίων και παράλληλες δράσεις

Εφρέν Λόπεθ (Ισπανία) – Τροπική Σύνθεση και Αυτοσχεδιασμός
Μελωδικές και ρυθμικές πτυχές της ‘τροπικής μουσικής’ διάφορων παραδόσεων

Το εργαστήρι του Λόπεθ θα εστιάσει στον πειραματισμό στα πλαίσια της τροπικής μουσικής. Έχοντας περιορισμούς στην αρμονία και βασισμένο σε συγκεκριμένους τρόπους, κανόνες και μελίσματα, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να αναλύσουν και να εξερευνήσουν μελωδικές και ρυθμικές πτυχές της ‘τροπικής μουσικής’ διαφόρων παραδόσεων. Χρησιμοποιώντας ελληνικούς, τούρκικους, ιρανικούς, αραβικούς, αζέρικους και αφγανικούς τρόπους, οι συμμετέχοντες θα συνθέσουν, ενορχηστρώσουν και αυτοσχεδιάσουν χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα μελωδικά διαστήματα και σύνθετα μέτρα.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε μουσικούς κάθε επιπέδου που ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν το μελωδικό ή ρυθμικό τους όργανο, συμπεριλαμβανομένης της φωνής. Συνιστάται η καλή ανάγνωση μουσικής.

Μιχάλης Ττερλικκάς (Κύπρος) – Λαλιά και Τραουδκιά του τόπου μας

Ποίηση, τραγούδι και ιστορία της κυπριακής μουσικής


Το εργαστήρι θα εδράζεται στη σωστή χρήση της Κυπριακής Διαλέκτου και στην παραδοσιακή μουσική της Κύπρου. Στόχος είναι να βοηθήσει τους συμμετέχοντες μέσω της δημιουργικής επαφής με το αντικείμενο να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν περαιτέρω την τοπική δημιουργία και γενικότερα την κυπριακή μουσική παράδοση. Ο Ττερλικκάς θα παρέχει προφορικές και γραπτές πληροφορίες ενθαρρύνοντας το διάλογο και την κατάθεση εμπειριών μεταξύ των συμμετεχόντων. Το εργαστήρι θα ασχοληθεί με τις «Κυπριακής Φωνές», και ειδικά την «Ποητάρικην φωνήν, τους ποιητάρηδες τζ̆αι τα τραούδκια τους» καθώς και τη δημιουργία τραγουδιών βασισμένων σε άγνωστες ηχογραφήσεις από αρχεία παραδοσιακής μουσικής. Οι συμμετέχοντες θα ασκηθούν επίσης στη δημιουργία στίχων τους οποίους θα προσαρμόσουν στις «φωνές» και θα τους τραγουδήσουν.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε άτομα που ενδιαφέρονται για τη κυπριακή μουσική και την κυπριακή διάλεκτο και ποίηση.

Μιχάλης Κουλουμής (Κύπρος) – Η μουσική της Κύπρου

Μελέτη, σύνθεση και ερμηνεία της κυπριακής μουσικής

Ο βιολιστής και συνθέτης Μιχάλης Κουλουμής επιστρέφει στον Κάτω Δρυ προτείνοντας το εργαστήρι ‘Η μουσική της Κύπρου’. Οι σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν το πλούσιο και ποικιλόμορφο ρεπερτόριο της κυπριακής μουσικής, μέσω της ανάλυσης μελισμάτων, μοτίβων και ρυθμών καθώς και του çeşni (γεύση) και των makams (Ανατολικοί τρόποι). Παράλληλα, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ερμηνεία με τη χρήση διαφόρων παραλλαγών αλλά και στη σύνθεση νέων μελωδιών που δυνητικά θα αποτελέσουν νέα συστατικά στοιχεία του υπάρχοντος ρεπερτορίου.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε μουσικούς με μέσο και προχωρημένο επίπεδο δεξιότητας σε οποιοδήποτε μουσικό όργανο. Συνιστάται η βασική ανάγνωση μουσικής.

Φώτης Σιώτας (Ελλάδα) – The Producer’s Den
Τεχνικές σύνθεσης και ενορχήστρωσης τραγουδιών για τον σύγχρονο τραγουδοποιό και μουσικό



Επιστρέφοντας στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος με ένα εργαστήρι απευθυνόμενο σε τραγουδοποιούς και οργανοπαίκτες, ο Σιώτας θα καθοδηγήσει τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν τις δεξιότητες, τεχνικές και γνώσεις τους στη σύνθεση και ενορχήστρωση. Το εργαστήρι θα εξερευνήσει μεθόδους οργάνωσης των μουσικών τους ιδεών, το ρόλο του κάθε οργάνου σε ένα σχήμα και θα αναλύσει τρόπους προσέγγισης ενορχηστρωσεων – είτε για ζωντανά performances είτε για μια ηχογράφηση στο στούντιο. Οι συμμετέχοντες είναι ευπρόσδεκτοι να φέρουν δικά τους κομμάτια και ιδέες για συζήτηση, ανάλυση και εκτέλεση από την ομάδα.

Αφορά τραγουδοποιούς και μουσικούς από όλα τα όργανα και είδη μουσικής, συμπεριλαμβανομένης της φωνής.

Παναγιώτης Ανδρέου (ΗΠΑ) – The Odds
Σύνθετα μέτρα και πολυρυθμίες



Εξερευνώντας σύνθετα μέτρα και πολυρυθμίες, το εργαστήρι θα απελευθερώσει το μυαλό και σώμα των συμμετεχόντων με στόχο να βελτιώσουν την αίσθηση του ρυθμού τους και την μουσικότητά τους στην σκηνή. Μέσα από διάφορες ασκήσεις, ομαδικό παίξιμο και αυτοσχεδιασμό, οι συμμετέχοντες θα αναλύσουν τις διαιρέσεις και υποδιαιρέσεις των σύνθετων μέτρων και θα αναπτύξουν τις ρυθμικές τους γνώσεις μέσα από την τριβή τους με τεχνικές όπως της Καρνατικής μουσικής (κλασσική μουσική της Νότιας Ινδίας).

Το εργαστήρι απευθύνεται σε οργανοπαίχτες και τραγουδιστές που θέλουν να αναπτύξουν την αίσθηση του ρυθμού τους. Συστήνεται η καλή ανάγνωση μουσικής.

ody icons (Ελλάδα) – Voice Exploration Training
Η φωνή και οι τρόποι με τους οποίους παράγεται, ελέγχεται και επιτελείται

Μια σύνθεση ασκήσεων από ποικίλες και διαφορετικές εκπαιδευτικές προσεγγίσεις που αφορούν το σώμα και τα ηχητικά κύματα που παράγει – μια διαρκή έρευνα πάνω στη φώνηση και τους τρόπους με τους οποίους αυτή παράγεται, ελέγχεται και επιτελείται (γίνεται performed). Το εργαστήρι χωρίζεται σε τρία στάδια (Αναγνώριση, Αντίληψη, Απόλαυση) και κάθε στάδιο σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος αφορά το μηχανισμό πίεσης του αέρα και τη χαλάρωση – τους τρόπους με τους οποίους μέσω του αέρα το σώμα δημιουργεί χώρους ώστε να φιλοξενηθεί ο ήχος. Το δεύτερο μέρος αφορά ένα πιο δυναμικό κομμάτι εκγύμνασης του φωνητικού συστήματος αλλά και των μελών του σώματος που παράγουν, διοχετεύουν και στηρίζουν τον ήχο. Και τέλος, το τρίτο κομμάτι αφορά τη μουσικότητα, την αισθητηριακή και αισθητική προσέγγιση της φώνησης και του ήχου.

Το εργαστήρι αφορά τραγουδιστές, περφόρμερς, ηθοποιούς, αλλά και όποι@ διερευνά το σώμα και τη φωνή του.

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή (Κύπρος) – Awakening inner rhythm!

Ένα ταξίδι προς τον εαυτό, τη σωματικότητα και την προσωπική κίνηση

Ένα ανοικτό εργαστήρι κίνησης το οποίο αγκαλιάζει την ουσία του χορού ως ομαδική εμπειρία, το ξεκλείδωμα της ελεύθερης κίνησης και της κοινής δημιουργίας. Αφήνοντας πίσω αυστηρούς κανόνες θα ανοίξουμε ένα ευχάριστο διάλογο βασισμένο στη σωματική επικοινωνία και στην προσωπική έκφραση μέσω της τεχνικής του αυτοσχεδιασμού. Ένα μοναδικό καλοκαιρινό ταξίδι κίνησης προς την αφύπνιση του εσωτερικού ρυθμού μας, ανάμεσα στη φύση!

Το εργαστήρι απευθύνεται σε άτομα οποιουδήποτε επιπέδου και υπόβαθρου, που αγαπούν τη σωματική κίνηση και αναζητούν την ευκαιρία να βιώσουν πώς η παρουσία, το σώμα, η αίσθηση της αφής σε συνδυασμό με το φυσικό τοπίο μπορούν να οδηγήσουν σε νέους τρόπους ύπαρξης, κίνησης και συνύπαρξης.

Ειρήνη Ανδρέου (Κύπρος) & Γιάννης Καραούλης (Ελλάδα) – Από κοινού
Εργαστήρι αφηγηματικού θεάτρου

Το εργαστήρι εστιάζει στον πυρήνα του θεάτρου, στο πως αφηγούμαστε μια ιστορία.

Με εργαλεία τη φωνή και το σώμα, τον λόγο και την κίνηση το εργαστήρι θα διερευνήσει τους ποικίλους τρόπους που μπορεί να ειπωθεί μια ιστορία. Μέσα από αυτοσχεδιασμούς λόγου και κίνησης, ασκήσεις ομαδικότητας και ασκήσεις για το σώμα, τη φωνή και την απεύθυνση, οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν τον κόσμο της ιστορίας με εικόνες, ηχοτοπία και χαρακτήρες και θα αναλάβουν το νήμα της κοινής αφήγησης πότε ατομικά και πότε ως μέλη ενός συνόλου. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους, να ενισχύσουν τις σκηνικές τους δεξιότητές, να αλληλεπιδράσουν και να αφηγηθούν μια ιστορία από κοινού.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε επαγγελματίες του θεάτρου, φοιτητές, θεατροπαιδαγωγούς και γενικά σε άτομα που αγαπούν ή θέλουν να ασχοληθούν με το θέατρο.

Παράλληλη Δράση: Ttavas Artist Residency x Λάρνακα 2030

Το Μουσικό Χωριό Φέγγαρος και η υποψήφια πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης Λάρνακα 2030 περήφανα ανακοινώνουν τη δημιουργία του Ttavas – ένα μοναδικό artist residency το οποίο θα φέρει μαζί καλλιτέχνες από την Κύπρο και Μέση Ανατολή. Οι Yussif Yaseen (Κουβέιτ), Cemre Arca (Αμμόχωστος), Αλέξανδρος Κωμοδρόμος (Λάρνακα) και Παναγιώτα Κοντοβούρκη (Λάρνακα) έχουν επιλεγεί για να λάβουν μέρος στο πενθήμερο residency όπου θα συνθέσουν αυθεντική μουσική την οποία και θα παρουσιάσουν στο Fengaros Festival 2024. Στόχος του Ttavas Artist Residency είναι να ενισχύσει τις συνεργασίες μεταξύ καλλιτεχνών από την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή, προσφέροντάς τους πλήρης καλλιτεχνική ελευθερία για να αναπτύξουν τις δεξιότητες και το ρεπερτόριό τους.

Το Ttavas θα παρουσιαστεί στο Fengaros Festival στις 3 Αυγούστου 2024.

Παράλληλη Δράση:
Πολυξένη Σάββα & Λένα Κάσιου – A Play in a Day

Εφηβικό θεατρικό εργαστήρι

Τι θα γινόταν λοιπόν αν 20 έφηβοι συναντιούνταν σε ένα χωριό, για μια και μόνη μέρα, για να δημιουργήσουν μια παράσταση με γνώμονα τους την αγάπη για το θέατρο και τη μουσική; Η ηθοποιός και μουσικός Λένα Κάσιου και η ηθοποιός Πολυξένη Σάββα αναλαμβάνουν τα ηνία του εφηβικού θεατρικού εργαστηρίου, προσκαλώντας άτομα 13-17 ετών σε μια καινούρια δράση του Μουσικού Χωριού Φέγγαρος.


Η ομάδα θα έρθει σε επαφή με όλα τα υλικά που συντελούν μια θεατρική παράσταση, περνώντας μέσα από το ρόλο του σκηνοθέτη, του ηθοποιού, του μουσικού και του σκηνογράφου. Θα εξερευνήσει και θα αναπτύξει χαρακτήρες και σχέσεις εντάσσοντας στην πράξη τα εργαλεία του θεάτρου επινόησης. Ο Κάτω Δρυς ως σημείο αναφοράς και τόπος έμπνευσης, η μουσική, η κίνηση , οι εικαστικές τέχνες και το τι θα φέρει η ομάδα στο “τραπέζι” θα είναι τα κύρια συστατικά που θα ωθήσουν την ομάδα σε ένα ταχύρυθμο εργαστήρι να ετοιμάσει και να παρουσιάσει το ίδιο βράδυ μια θεατρική παράσταση.


Το εργαστήρι αφορά έφηβους μεταξύ 13-17 ετών που θέλουν να εμπλακούν σε ένα θεατρικό σύνολο. Προηγούμενη εμπειρία δεν είναι απαραίτητη.

Ημερομηνία: Κυριακή, 28 Ιουλίου (09:00 – 21:00)
Τοποθεσία: Κάτω Δρυς

Κόστος συμμετοχής: €50
Συμπεριλαμβάνει μεσημεριανό γεύμα και απογευματινό σνακ για όλους τους συμμετέχοντες.

Παράλληλη Δράση:

Ερμής Μιχαήλ (Κύπρος) – Artist Residency

FMV Student Collective και εμφάνιση στο Fengaros Festival 2024

Το FMV Student Collective της φετινής διοργάνωσης θα αναλάβει ο Ερμής Μιχαήλ.  Συγκεντρώνοντας σπουδαστές από διάφορα εργαστήρια θα στοχεύσει να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ τους με επιθυμητό αποτέλεσμα η κολεκτιβα να δημιουργήσει νέα αυθεντική μουσική για να παρουσιαστεί στο Fengaros Festival 2024. Ο Μιχαήλ θα αναλάβει επίσης να κατευθύνει τα περίφημα jam sessions του Χωριού τα οποία έχουν εξελιχθεί σε σημαντική δράση όσον αφορά την ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των συμμετεχόντων.

Η τελικές πρόβες θα διεξαχθούν την 1 και 2 Αυγούστου σε χώρο που θα καθοριστεί από τη διοργάνωση.