Από τις εκδόσεις Άνω Τελεία κυκλοφορεί το νεανικό διήγημα της Ισμήνης Παφίτη «Ιούνιος στο Κάστρο της Μέντας», το οποίο είχε λάβει το Βραβείο του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου του 2019-2020 στην κατηγορία «Ανέκδοτο Λογοτεχνικό Έργο Νεοεμφανιζόμενης Συγγραφέως». 

Προτείνεται για ηλικίες από 10-14 και περιγράφει μια εκπαιδευτική εκδρομή με το σχολείο στο «Κάστρο της Μέντας», που επιφυλάσσει μια απίστευτη περιπέτεια στον Ιάσονα, τον Χάρη και την Άννα, κολλητούς φίλους και συμμαθητές. 

Το βιβλίο περιέχει αναφορές σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα που έμελλαν να αλλάξουν τη ροή της ιστορίας. Πραγματεύεται με διάφορες πτυχές του Μεσαίωνα, όπως η αρχιτεκτονική, η μαγειρική, η βοτανολογία, η καθημερινή ζωή σ’ ένα Κάστρο, οι σχέσεις των τάξεων (αριστοκρατών-αυλικών), τον σκοταδισμό. Θίγει θέματα που αφορούν τη θέση της γυναίκας τότε και τώρα και προβάλλει την αξία των εκπαιδευτικών επισκέψεων. Προσπαθεί επίσης να εξυμνήσει τη φιλία, μια αξία διαχρονική και παντοδύναμη.

«Καθώς οι αναγνώστες κάνουν το όμορφο και απολαυστικό ταξίδι της περιδιάβασης στις σελίδες της νουβέλας “Ιούνιος στο κάστρο της Μέντας”, αξιοποιώντας τη φαντασία, το χιούμορ, το παιγνίδι, τις γρήγορες εναλλαγές εικόνων, καταστάσεων και προσώπων, καλούνται να αποδεσμευτούν από τη λογική και να ταξιδέψουν δημιουργικά στον χρόνο» ανάφερε το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής του ΚΣΠΝΒ, που βράβευσε το βιβλίο. 

Το 72 σελίδων βιβλίο εκδόθηκε τον Νοέμβριο από τις ελληνικές εκδόσεις Άνω Τελεία και ετοιμάζεται ήδη για τη δεύτερή του έκδοση. Οι ενδιαφερόμενοι στην Κύπρο μπορούν να το βρουν ηλεκτρονικά (ή και δια ζώσης) στο βιβλιοπωλείο Περιδιάβαση (Λάρνακα) με αποστολές σε όλη την Κύπρο, ή από Πάργα, Σολώνειο, ΚΠ Κυριάκου (Λεμεσός), Βενέλιο (Λεμεσός).

Για την Ελλάδα διατίθεται από την Άνω Τελεία και στα καταστήματα Εν Αθήναις (Αθήνα), Παρ’ Ημίν (Αθήνα), Ακυβέρνητες Πολιτείες (Θεσσαλονίκη).

Η Ισμήνη Παφίτη γεννήθηκε και ζει στη Λευκωσία. Εργάζεται ως αρχιτέκτων μηχανικός, ενώ παράλληλα φωτογραφίζει και γράφει μικρές ιστορίες. Είναι μέλος της Mensa και της περιβαλλοντικής ομάδας Mothers Rise Up. Έχει τρεις γιους, στους οποίους έχει διηγηθεί δεκάδες δικά της παραμύθια με ανομολόγητο σκοπό να τους κοιμίσει.