Τα μέτρα για έλεγχο των τιμών ενέργειας, η προστασία των κρίσιμων υποδομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κατάσταση στην Ουκρανία αλλά και ο ρόλος του Ιράν στον βομβαρδισμό αμάχων καθώς και οι κυρώσεις για τη βίαια καταστολή των διαδηλώσεων στη χώρα θα απασχολήσουν τους 27 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη και την Παρασκευή, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα όσον αφορά τις τιμές ενέργειας, ο κοινοτικός αξιωματούχος επεσήμανε πως υπήρξε κινητικότητα μετά την άτυπη σύνοδο στην Πράγα, όπου έγινε στρατηγική συζήτηση, αλλά πως τώρα είναι η ώρα για να ληφθούν αποφάσεις.

Η σύνοδος θα εστιάσει την Πέμπτη στην προσπάθεια κατάληξης σε μέτρα περιορισμού των αυξημένων τιμών ενέργειας, στη βάση των προτάσεων της Κομισιόν μεταξύ άλλων για δυναμικό πλαφόν στις τιμές εισαγόμενου φυσικού αερίου, για μηχανισμό κοινών αγορών φυσικού αερίου και για δημιουργία πλαισίου αλληλεγγύης σε περίπτωση κρίσης στην ενεργειακή ασφάλεια.

Την Παρασκευή το πρωί η σύνοδος θα εστιάσει στις εξωτερικές σχέσεις, με κύριο αντικείμενο την ανασκόπηση των σχέσεων με την Κίνα στο νέο διεθνές περιβάλλον.

Σε σχέση με την ενέργεια, ο αξιωματούχος ανέφερε πως πρόκειται για μια συζήτηση με πολλά τεχνικά θέματα, και για μέτρα που χρειάζονται χρόνο να εφαρμοστούν.

Στην ατζέντα, πρόσθεσε, βρίσκεται και το πλαφόν στο φυσικό αέριο το οποίο στην ουσία είναι ένας μηχανισμό διόρθωσης των τιμών ή «δυναμικός διάδρομος» τιμών, θέμα για το οποίο αναμένεται μεγάλη συζήτηση.

Ιδιαίτερα για αυτό το θέμα, εκτίμησε πως οι ηγέτες δεν θα μπουν στις λεπτομέρειες για το επίπεδο του πλαφόν, αλλά πως θα δοθεί η κατεύθυνση στους Υπουργούς Ενέργειας, και πως σε αυτή τη φάση θα εστιάσουν κυρίως στην ασφάλεια προμήθειας και στη μείωση των τιμών.

Μεταξύ άλλων επεσήμανε πως η κοινή αγορά φυσικού αερίου μέσω κοινής πλατφόρμας είχα αποφασιστεί τον Μάρτιο όμως τότε υπήρχαν ανταγωνισμοί μεταξύ των κρατών μελών. Αναφορικά με την ανάπτυξη νέου δείκτη τιμών για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, επεσήμανε πως υπάρχουν αρκετά τεχνικά ερωτήματα τα οποία θα επεξεργαστούν την επόμενη εβδομάδα οι Υπουργοί Ενέργειας.

Αναφέρθηκε ακόμα στην πρόταση για εφαρμογή του «Ιβηρικού μοντέλου», δηλαδή της εφαρμογής σε επίπεδο ΕΕ της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για τη ηλεκτροπαραγωγή που εφαρμόζεται σήμερα στην Ιβηρική. Όπως επεσήμανε, πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα του αν μπορεί αυτό να δουλέψει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Απαντώντας σε ερώτηση ποια είναι η διαφορά αυτής της συζήτησης που έγινε στην Πράγα ειδικά όσον αφορά το πλαφόν, ο αξιωματούχος ανέφερε πως στο θέμα αυτό στην Πράγα υπήρχαν διαφορετικά εναρκτήρια σημεία για την κάθε χώρα αλλά πως στόχος της προεργασίας που έγινε και της συζήτησης που θα γίνει είναι να υπάρξουν συγκλίσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα που προκύπτει αναφορικά με το Ιράν, ο αξιωματούχος εκτίμησε πως η προεργασία που γίνεται για κυρώσεις κατά της χώρας για την καταστολή στο εσωτερικό της χώρας θα έχει ολοκληρωθεί ώστε να μπορεί να συζητηθεί από τους αρχηγούς.

Ειδικότερα για το ερώτημα αν τα ιρανικά drones που χρησιμοποιήθηκαν από τη Ρωσία για επιθέσεις κατά αμάχων αγοράστηκαν κατ’ ευθείαν από την Τεχεράνη, ο αξιωματούχος περιορίστηκε να πει πως υπάρχουν στοιχεία και πως για αυτό η ΕΕ προχωρεί στην λήψη ενεργειών.

 Συμμόρφωση και μη εφαρμογή με κυρώσεις

Εν τω μεταξύ όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος κοινοτικός αξιωματούχος, το ζήτημα της παράκαμψης ή μη εφαρμογής κυρώσεων από χώρες εκτός της ΕΕ, ζήτημα που αγγίζει και την Τουρκία.

Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε πως αυτό που προέχει είναι να εξακριβωθεί πρώτα τι ακριβώς συμβαίνει όσον αφορά τη συμμόρφωση τρίτων χωρών με τις κυρώσεις, και στη συνέχεια να καθοριστούν μέτρα, ενώ υπενθύμισε πως το ζήτημα αυτό απασχόλησε τους ηγέτες και στην άτυπη σύνοδο στην Πράγα, καθώς και κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και διμερείς επαφές.

Όπως τόνισε, αναμένεται να υπάρξουν κάποια μέτρα όσον αφορά την παράκαμψη κυρώσεων.

Υπενθυμίζεται πως στο τελευταίο πακέτο κυρώσεων, οι 27 συμφώνησαν για τη δημιουργία νέας κατηγορίας για την οποία μπορούν να προστεθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα στον κατάλογο των στοχευμένων μέτρων, και η οποία καλύπτει την παράκαμψη κυρώσεων.

Επίσης, στις εκθέσεις της Κομισιόν για τη διεύρυνση για την Τουρκία και τη Σερβία γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην άρνηση των δύο χωρών να εφαρμόσουν ανάλογες κυρώσεις κατά της Ρωσίας με αυτές που έχει εφαρμόσει η ΕΕ.

ΚΥΠΕ