Για περίοδο 60 ημερών περί τα 200 μέλη της Αστυνομίας θα συμμετάσχουν σε μηχανοκίνητες περιπολίες από αργά το βράδυ μέχρι και τις πρωινές ώρες με στόχο «την πρόληψη και πάταξη του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος».

Αυτή είναι η ακριβής αναφορά σε 16σελιδο σημείωμα που απέστειλε η ηγεσία της Αστυνομίας προς όλους τους επικεφαλής κλάδων, υπηρεσιών και τμημάτων του αστυνομικού Σώματος και το οποίο αποκαλύπτει σήμερα ο «Φ».

Πρόκειται για το πλάνο δράσης που τέθηκε σε εφαρμογή από την περασμένη Παρασκευή (22/3) και θα έχει ισχύ μέχρι και τις 22 Μαΐου. Προνοεί καθημερινές μηχανοκίνητες περιπολίες από αργά το βράδυ μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες.

Σ΄ αυτή την επιχείρηση, διάρκειας δυο μηνών, το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, βάσει της αποστολής όπως περιγράφεται στο διαβαθμισμένο σημείωμα προς όλους τους εμπλεκόμενους, είναι η επιβολή του νόμου και της τάξης με ισχυρή αστυνομική παρουσία. Επεξηγείται ότι με τη συχνή διεξαγωγή συντονισμένων επιχειρήσεων και συστηματικών ελέγχων οχημάτων υπόπτων προσώπων και υποστατικών θα επιτευχθεί το ζητούμενο.

Είναι προφανές ότι με αυτό το μέτρο –τουλάχιστον σύμφωνα με το λεκτικό που χρησιμοποιείται στη διαταγή- επιδιώκεται ένα γερό πλήγμα κατά των εγκληματικών στοιχείων, τα οποία έχουν αποθρασυνθεί τους προηγούμενους μήνες. Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι λειτουργοί της δικαιοσύνης, καθώς και μέλη της Αστυνομίας (νυν και πρώην) ήταν στόχοι επιθέσεων από τον υπόκοσμο. Σε μια, μάλιστα, περίπτωση και συγκεκριμένα στην Πάφο, σημειώθηκε έκρηξη βόμβας σε οικία δημόσιας κατηγόρου, με αποτέλεσμα να τεθεί σε άμεσο κίνδυνο η ζωή της.

188 μέλη, 89 περίπολα

Για τους σκοπούς υλοποίησης της επιχείρησης θα συμμετάσχουν όλα τα τμήματα της Αστυνομίας, ακόμα και το προσωπικό που εκτελεί γραφειακά καθήκοντα. Είναι ενδεικτικό ότι συνολικά σε όλες τις επαρχίες θα είναι σε αποστολή κάθε βράδυ μέχρι το πρωί της επομένης 188 στελέχη της Δύναμης, ενώ τα περίπολα που θα εκτελούν ελέγχους και συντονισμένες επιχειρήσεις θα είναι 89. Ταυτόχρονα, σε Λευκωσία και Λεμεσό θα συμμετάσχουν στις περιπολίες από δυο μοτοσικλετιστές της Αστυνομίας.

Υπηρεσία πληροφοριών

Στο σημείωμα που φέρει την ένδειξη «εμπιστευτικό» περιγράφεται επ’  ακριβώς ο ρόλος εκάστης αστυνομικής διεύθυνσης, όπως και των εμπλεκόμενων υπόλοιπων υπηρεσιών που θα κληθούν να έχουν συμβολή για την υλοποίηση του πλάνου. Για παράδειγμα, δόθηκε στις αστυνομικές διευθύνσεις οδηγία προκειμένου να διαθέτουν μέλη της ομάδας «Ζ», της τροχαίας, του Ουλαμού Πρόληψης Εγκλημάτων (ΟΠΕ) και των αστυνομικών σταθμών. Είναι διακριτό από το λεκτικό της 16σελιδης διαταγής, πως δίνεται βαρύτητα στην εμπλοκή της Υπηρεσίας Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΥΔΑΠ) στην όλη επιχείρηση. Υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές για τον τρόπο που θα συνδράμει στο επιχειρησιακό έργο.

Ανακοπές σε αυτ/δρόμους

Δίδονται και συγκεκριμένες οδηγίες σε άλλες υπηρεσίες για το πώς θα ενεργούν πλέον. Για παράδειγμα, τα μέλη του τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου καλούνται στη 16σελιδη διαταγή, ημερομηνίας 20/3/2024, να προβαίνουν σε ανακοπές οχημάτων στους αυτοκινητοδρόμους και σε έλεγχο προσώπων.

Κάθε τμήμα/υπηρεσία της Αστυνομίας, θα κάνει ελέγχους κατά προκαθορισμένες χρονικές περιόδους. Μάλιστα, σύμφωνα με τις γραπτές οδηγίες, θα γίνει αναπροσαρμογή ωραρίου για μέλη της Αστυνομίας που ήδη προνοείτο να εκτελούν συγκεκριμένα καθήκοντα. Με απλά λόγια, οι εντολές που δίδονται μέσω της διαταγής είναι πολύ συγκεκριμένες.

36 γεωγραφικοί τομείς

Τα 188 στελέχη της Δύναμης που θα αποτελούν τα 93 μηχανοκίνητα περίπολα (υπολογίζονται και τέσσερις μοτοσικλετιστές), θα καλύπτουν συνολικά 36 γεωγραφικούς τομείς παγκυπρίως, που ήδη έχουν καθοριστεί. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στη Λευκωσίας θα καλύπτονται 11 περιοχές, στη Λεμεσό 9 περιοχές, στη Λάρνακα 6 περιοχές, στην Πάφο 5 περιοχές, στην ελεύθερη Αμμόχωστο 3 περιοχές και –τέλος- στη Μόρφου 2 περιοχές.

Απ΄ όλα τα τμήματα

Όπως ήδη σημειώσαμε τα 188 μέλη της Αστυνομίας θα προέρχονται απ΄ όλα τα τμήματα της Αστυνομίας. Θα επιστρατεύονται ακόμα και στελέχη που εργάζονται σε ώρες γραφείου (07:00 – 14:30), όπως, άλλωστε, έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα μετά από συνδικαλιστικές αντιδράσεις. Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης θα συμμετάσχει με ένα μηχανοκίνητο περίπολο (δυο μέλη), υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Επαρχίας (ΑΔΕ) Λευκωσίας. Η ΥΚΑΝ, επιπλέον, θα είναι σε ετοιμότητα.

Οι ανώτατοι αξιωματικοί

Στο γραπτό πλάνο δράσης καταγράφεται και ο ρόλος των ανώτατων αξιωματικών. Γίνεται αναφορά στους αστυνομικούς διευθυντές των επαρχιών που θα προβαίνουν σε καταρτισμό των πλάνων δράσης, αλλά και σ΄ αυτούς που θα τους εποπτεύουν και θα είναι οι τέσσερις βοηθοί αρχηγοί Αστυνομίας. Οι τελευταίοι θα επιβλέπουν τι θα γίνεται στις έξι επαρχίες (Λευκωσίας, Λεμεσού, Πάφου, Μόρφου, Λάρνακας και Αμμοχώστου), ενώ θα κάνουν και επιτόπιες επισκέψεις.

Ένας βοηθός αρχηγός έχει οριστεί να κρατείται συνεχώς ενήμερος για όλες τις σχετικές εξελίξεις.

Τη γενική εποπτεία, βέβαια, θα έχει ο υπαρχηγός Αστυνομίας, Δημήτρης Δημητρίου. Ο τελευταίος έχει υπογράψει και τη σχετική 16σελιδη διαταγή ως αναπληρωτής αρχηγός Αστυνομίας.

Σκεπτικισμός για μέτρα από συντεχνιακούς

Παρά το γεγονός ότι το επιχειρησιακό πλάνο είναι αναλυτικό και περιγράφονται επ΄ ακριβώς οι ενέργειες που θα γίνονται απ΄ όλα τα μέλη για την υλοποίησή του, έχει εκφραστεί σκεπτικισμός από στελέχη της Δύναμης. Είναι γνωστό, άλλωστε, από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι έχουν εγερθεί ζητήματα από δυο συντεχνιακές οργανώσεις αστυνομικών που υπάγονται στην «Ισότητα» και στην ΑΣΔΥΚ. Τέθηκε κυρίως το ζήτημα σε σχέση με το προσωπικό που εργάζεται σε γραφειακές ώρες και θα καλείται να εκτελεί υπερωριακά καθήκοντα, χωρίς να λαμβάνει την ανάλογη αντιμισθία (θα τους δίδεται ο ανάλογος χρόνος ξεκούρασης). Υπολογίζεται ότι καθημερινά το επηρεαζόμενο προσωπικό (το οποίο εργάζεται μεταξύ 07:00 – 14:30) σε όλες τις πόλεις της Κύπρου θα ξεπερνά τον αριθμό των 20 ατόμων. Υπάρχουν κι άλλα ζητήματα που συζητούνται μεταξύ απλών μελών της Δύναμης. Εκφράζεται η θέση, για παράδειγμα, ότι οι επιχειρήσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα ενδεχόμενες συλλήψεις και όγκο εργασίας που θα καλούνται να χειρίζονται αστυνομικοί οικείων σταθμών, επαρχιακών ΤΑΕ και επαρχιακών κλιμακίων της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών. Θεωρούν ότι ο αριθμός των τελευταίων πιθανόν να αποδεχθεί δυσανάλογα μικρός για να διεκπεραιωθεί η δουλειά. Ερωτήματα εκφράζονται και τα αστυνομικά κρατητήρια και τη γενικότερη επάρκειά τους (βλ. αριθμός κρατουμένων, καταλληλότητα, ασφάλεια, κτλ.).