Η κεντρική ομιλία στην 95η γενική συνέλευση του ΚΕΒΕ το βράδυ της Δευτέρας ενόχλησε τις συντεχνίες. Ενοχλημένοι όμως είναι και οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι για τα τρέχοντα αιτήματα των συνδικαλιστών.

Για το μεγάλο ανοικτό ζήτημα της ανανέωσης της συμφωνίας για την αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή, με παράλληλη αύξηση στο 100% (από 50% σήμερα) της αποκατάστασης μισθών από τον πληθωρισμό, το ΚΕΒΕ, όπως και η ΟΕΒ, επιμένουν σε απόρριψη του αιτήματος. Επιμένουν σε κατάργηση του θεσμού γιατί είναι, λένε, αναχρονιστικός και δεν εφαρμόζεται σε άλλες χώρες της ΕΕ, πλην δύο ή τριών. Αντιπροτείνουν ένα σύστημα μισθολογικών αυξήσεων, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με την αύξηση της παραγωγικότητας, την ανάπτυξη, τα κέρδη, κλπ.

Δεν είναι όμως αυτό το ζητούμενο όταν μιλάμε για ΑΤΑ και για συνθήκες πληθωρισμού. Η ΑΤΑ είναι η αποκατάσταση των μισθών, στον βαθμό που εξανεμίζονται από τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις που επιβάλλονται για να αποκαταστήσουν οι επιχειρήσεις τα δικά τους εισοδήματα.

Στη Βρετανία αυτές τις μέρες η οικονομία δοκιμάζεται από καθημερινές απεργίες σε διάφορους κλάδους. Οι εργαζόμενοι εκεί δεν μασούν τα λόγια τους: Διεκδικούν αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού, που στη χώρα τους είναι 11%. Πολλοί πήραν αυξήσεις, αλλά χαμηλότερες από τον πληθωρισμό και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις. Κινητοποιήσεις με το ίδιο αίτημα -αυξήσεις λόγω πληθωρισμού- έγιναν, γίνονται και πιθανό θα γίνουν και σε άλλες χώρες. Αν αυτό δεν είναι διεκδίκηση μιας μορφής ΑΤΑ (χωρίς το πρώτο Α), τι είναι; 

Επίσης, γιατί ένα δικαίωμα που κατέκτησε μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων στην Κύπρο να τίθεται υπό την αίρεση της αναγνώρισης ή όχι του ίδιου δικαιώματος σε άλλες χώρες της ΕΕ; Στο κάτω κάτω, σε άλλους εταίρους ισχύουν δικαιώματα και παροχές που εμείς δεν έχουμε. Όταν αποκτήσουμε κι εδώ εκείνα που έχουν αυτοί, ας βοηθήσουμε να κερδίσουν και οι άλλοι Ευρωπαίοι την ΑΤΑ που απολαμβάνουν, όσοι απολαμβάνουν, στα μέρη μας.

Σήμερα, ο υπουργός Εργασίας θα συναντηθεί με τις συντεχνίες και σύντομα θα δει, μαζί, όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Οι πληροφορίες λένε πως δεν θα υπάρξει συμφωνία και στην καλύτερη περίπτωση θα συζητηθεί παράταση της συμφωνίας που ισχύει τώρα, για επιστροφή μόνο κατά το ήμισυ της απώλειας στους μισθούς (των μισών, περίπου, εργαζομένων).

Θυμίζουμε πως οι συντεχνίες μπήκαν σε αυτό τον διάλογο και με ένα πρόσθετο στόχο: την επέκταση του θεσμού σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, περιλαμβανομένων αυτών που καλύπτονται από το διάταγμα για τον κατώτατο μισθό. Αν όντως τα αιτήματα αυτά δεν ικανοποιηθούν, η προσοχή αναπόφευκτα θα στραφεί στις ηγεσίες των συντεχνιών.