Να το πούμε πιο καθαρά για να μη μένουν εντυπώσεις. Ο ποινικός ανακριτής Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, μετά από έρευνα 117 ημερών και σύνταξη πορίσματος 600 σελίδων εντόπισε ότι ο ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, φαίνεται να διέπραξε το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας και το αδίκημα της συνωμοσίας. Και εισηγήθηκε την ποινική του δίωξη γι΄ αυτά τα αδικήματα.
Οι επικεφαλής της Γενικής Εισαγγελίας, μετά από μελέτη που πλησίασε σε χρόνο την έρευνα και τη σύνταξη του πορίσματος, άνω των 95 ημερών, αποφάσισαν ότι γι΄ αυτά τα αδικήματα, που τιμωρούνται μέχρι και με φυλάκιση δύο χρόνων, δεν πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη, αλλά μόνο πειθαρχική. Κι αυτό αν το κρίνει απαραίτητο η αρμόδια Αρχή, η οποία «θα εξετάσει και θα αποφασίσει κατά πόσο δικαιολογείται η λήψη πειθαρχικών μέτρων εναντίον του», όπως λένε στην ανακοίνωσή τους οι Εισαγγελείς. Θα γίνει άλλη έρευνα τώρα για να αποφασίσουν αν θα ασκηθεί πειθαρχική δίωξη!
Το ερώτημα, λοιπόν, είναι με ποια κριτήρια αποφασίζουν ότι η κατάχρηση εξουσίας και η συνωμοσία από ανώτερο αξιωματικό της Αστυνομίας δεν πρέπει να διωχθεί ποινικά. Ο Γενικός Εισαγγελέας έχει αυτή την εξουσία και, μάλιστα, δικαιούται να μη δίνει καμιά εξήγηση. Η μόνη εξήγηση, που επαναλαμβάνεται κάθε φορά, είναι αυτή που επαναλήφθηκε και στην προχτεσινή ανακοίνωση: «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον με την προώθηση ποινικής υπόθεσης εναντίον του κ. Κατσουνωτού». Κι αυτό, παρότι ο ποινικός ανακριτής, ο οποίος έφαγε σχεδόν τέσσερις μήνες να συγκεντρώσει στοιχεία και να συντάξει πόρισμα, εισηγήθηκε την ποινική δίωξη. Το «δημόσιο συμφέρον» το κρίνει μόνο ο Γενικός Εισαγγελέας.
Το απαράδεκτο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι δημιουργείται η εντύπωση πως η Νομική Υπηρεσία του κράτους, η ηγεσία της Αστυνομίας, το υπουργείο Δικαιοσύνης, ίσως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος επίσης αναμίχθηκε στην υπόθεση, ευνοούν τις μεθόδους που χρησιμοποίησε ο αξιωματικός και για τις οποίες εντοπίζεται κατάχρηση εξουσίας και συνωμοσία.
Φυσικά, το ζητούμενο δεν είναι να διωχθεί ποινικά ο Κατσουνωτός, αλλά να ξεκαθαρίσει τι συμβαίνει στις Φυλακές και στην ηγεσία της Αστυνομίας και ποιος είναι ο ρόλος της Διεύθυνσης των Φυλακών. Διότι, με βάση το πόρισμα προκύπτει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα: Ότι στα χέρια της ηγεσίας της Αστυνομίας υπάρχουν υπηρεσιακές εκθέσεις του διοικητή της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών, οι οποίες καταγράφουν «τα σε γνώση του γεγονότα», για «την οργάνωση και εκτέλεση εγκλημάτων μέσα από τις Κεντρικές Φυλακές». Τι έκανε η ηγεσία της Αστυνομίας; Έβαλε τις εκθέσεις στα συρτάρια;
Όπως παρουσιάζεται από την ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, ο κ. Κατσουνωτός έδρασε μόνος του για «να αντλήσει πληροφορίες» γι΄ αυτά τα εγκλήματα. Το γνώριζε η ηγεσία της Αστυνομίας, αφού προηγήθηκαν οι εκθέσεις του; Και αν το γνώριζε γιατί δεν το είπε εξ αρχής, να τον απαλλάξουν «για λόγους δημοσίου συμφέροντος» να μην τρώμε και χρήματα και χρόνο για να γίνονται έρευνες;
Αν, όμως, τα κίνητρα του κ. Κατσουνωτού ήταν η άντληση πληροφοριών «σχετιζόμενων με τα καθήκοντα του», δηλαδή τη δίωξη ναρκωτικών, ποιες πληροφορίες περίμενε όταν έγραφε στον βαρυποινίτη: «Το μόνο που θέλω είναι κάποια βίντεο που να τις κάφκουν. Εάν έχεις ή αν βρεις στείλε μου τα και ξέρω τι θα κάμω». Ποιες να κάφκουν; Τη διευθύντρια και την υποδιευθύντρια των Φυλακών. Τι να καταλάβουμε από αυτό; Ότι η Αριστοτέλους και η Δημητρίου εμπλέκονταν στην οργάνωση εγκλημάτων μέσα από τις Φυλακές, που είχαν σχέση με τα καθήκοντα του κ. Κατσουνωτού;
Ας πούμε ότι είχε κάποιο σχέδιο ο αξιωματικός και ήθελε με αυτό τον τρόπο να παγιδεύσει τον βαρυποινίτη για να αντλήσει πληροφορίες. Ότι, δηλαδή, δεν ήθελε στην πραγματικότητα να τες κάψει, αλλά έπαιζε κάποια ψυχολογικά παιχνίδια με τον βαρυποινίτη, από αυτά που τους μαθαίνουν όταν πάνε μετεκπαιδεύσεις στο FBI και στην Σκότλαντ Γιαρντ. Αν είναι έτσι, όμως, τι πιο λογικό από το να ενημερώσει τη Διευθύντρια των Φυλακών, επίσης αξιωματικό, για να συνεργαστούν; Δεν την ενημέρωσε. Οπότε δύο ενδεχόμενα υπάρχουν: Είτε εμπλέκεται στην «οργάνωση εγκλημάτων», είτε ήθελε πράγματι να βρει βίντεο «να τις κάφκουν».
Θα απαντήσουν οι Εισαγγελείς όλα αυτά τα ερωτήματα; Μπα. Η ζωή θα συνεχιστεί μέχρι να το ξεχάσουμε κι αυτό. Για λόγους δημοσίου συμφέροντος.