Τη στήριξη κτηνοτροφικών κλάδων που επλήγησαν περισσότερο από τις σοβαρότατες συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, αποφασίζει η Κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα. Η ρωσική εισβολή έχει ωθήσει τις τιμές των σιτηρών σε επίπεδα ρεκόρ κάτι που έφερε πλήγμα στην κτηνοτροφία της Κύπρου. Δύο από τους τέσσερις μεγάλους κτηνοτροφικούς κλάδους προχώρησαν σε ανατιμήσεις των προϊόντων, χοιροτροφία και πτηνοτροφία, ενώ οι άλλοι δύο κλάδοι, αιγοπροβατοτροφία και αγελαδοτροφία δεν προχώρησαν σε αυξήσεις τιμών του γάλακτος και του κρέατος. Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Καδής ανέφερε ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει τους κτηνοτρόφους. Πρόσθεσε ότι έδωσε οδηγίες στις υπηρεσίες του υπουργείου να επεξεργαστούν μέτρα στήριξης, τα οποία αναμένεται να τεθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα. 

Σύμφωνα με τον κ. Καδή, οι προτάσεις που επεξεργάζεται το Τμήμα Γεωργίας θα συζητηθούν με το υπουργείο Οικονομικών. 

Περαιτέρω ανέφερε ότι αύριο Πέμπτη, 12 υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ μεταξύ των οποίων και η Κύπρος «θα επιδιώξουμε με σθένος να δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε μέρος από τα κονδύλια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για στήριξη της γεωργοκτηνοτροφίας». Δηλαδή, να δοθεί η ευχέρεια μεταφοράς πιστώσεων αγροτικής ανάπτυξης για να μπορούν να δοθούν υπό μορφή άμεσης ενίσχυσης στους κλάδους που έχουν πληγεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με ζώα στο Προεδρικό οι κτηνοτρόφοι – Ζητούν λύσεις

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικές αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο σε ό,τι αφορά τη στήριξη των κλάδων που πλήγηκαν θα είναι ανάλογα και με την έκβαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο. 

Η μετάβαση του Κώστα Καδή στο Λουξεμβούργο για το αυριανό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας κρίνεται ως πολύ σημαντική, αφού θα συμβάλει στην ενίσχυση του «λόμπι» των χωρών που στηρίζουν την επιπρόσθετη στήριξη των αγροτών μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Εάν η επιπρόσθετη στήριξη επιτευχθεί, ο αγροτικός κόσμος της Κύπρου και ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι, θα λάβει σημαντικά ποσά που θα του επιτρέψουν να ανακάμψει και να συνεχίσει να δραστηριοποιείται με ασφάλεια στον Κλάδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», πρωτίστως θα δοθεί προτεραιότητα κυρίως σε κτηνοτροφικούς κλάδους. Νοουμένου ότι τις τελευταίες 15 ημέρες έχει γίνει μετακύλιση τιμών στους τομείς του χοιρινού και κοτόπουλου κατά 20%, ενώ φαίνεται αδυναμία να πράξουν κάτι τέτοιο οι κλάδοι της αιγοπροβατοτροφίας και της αγελαδοτροφίας, αποφασίστηκε να στηριχθούν οι κλάδοι αυτοί. 

Συγκεκριμένα, στη βάση των σχεδίων που επεξεργάζεται το υπουργείο Γεωργίας, η αιγοπροβατοτροφία μπορεί να στηριχτεί με το ποσό των €5 εκατ., ενώ η αγελαδοτροφία με το ποσό των €2,3 εκατ. Με βάση πληροφορίες του υπουργείου Γεωργίας παρέχεται η δυνατότητα αυτή στη βάση ευρωπαϊκού κανονισμού χωρίς να σημαίνει ότι αυτά είναι και τα τελικά ποσά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με οδηγίες του υπουργού οι υπηρεσίες μελετούν τη μεταβολή στο κόστος παραγωγής όλων των κτηνοτροφικών κλάδων σε σχέση με τα έσοδα από την πώληση των προϊόντος τους. Ανάλογα με τον βαθμό επηρεασμού θα υπάρξει και ανάλογη στήριξη στη βάση των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους.