To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Μάρα Κωνσταντίνου: Θέλω να πηγαίνω εκεί που φοβάμαι
ΑΡΧΙΚΗGOING OUTΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • Μάρα Κωνσταντίνου: Θέλω να πηγαίνω εκεί που φοβάμαι
  04 Νοεμβρίου 2019, 10:30 πμ  
Η πρωταγωνίστρια της παράστασης «Ιφιγένεια εν Ουαλία» μιλά στο GO για το σθένος που απαιτεί από έναν ηθοποιό ένας μονόλογος και τη συνεχή προσπάθειά της να μην επαναλαμβάνει τον εαυτό της και να μην επαναπαύεται στις ευκολίες της.
 
 
- Είναι απαιτητικό είδος ο μονόλογος; Ποια είναι η μεγαλύτερή του δυσκολία; Είναι το πιο δύσκολο είδος θεάτρου. Θέλει δύναμη, σθένος, αντοχές, νεύρο και σκληρή δουλειά για να μπορέσεις να υπάρξεις. Έχεις να διαπραγματευτείς μόνος σου ένα κείμενο και πρέπει να βρεις τρόπους να κερδίσεις τον θεατή, να τον κρατήσεις μέχρι το τέλος, να βρεις την αλήθεια του κειμένου και να τη μεταφέρεις κάτω στο κοινό που σε παρακολουθεί. Πλέον με τους ρυθμούς που ζούμε, είναι πολύ δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο εγχείρημα.
 
- Τι κάνει αυτό το έργο τόσο επίκαιρο; Αγγίζει το σήμερα με εντυπωσιακό τρόπο. Είναι τρομερά σύγχρονο και συγκινητικό, τοποθετημένο στον 21 αιώνα. Η ηρωίδα του έργου θα μπορούσε κάλλιστα να αντιπροσωπεύει και μια Έφη της σύγχρονης Κύπρου, όπως παρατηρούμε να έχει διαμορφωθεί η χώρα μας, ειδικά τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Ο κόσμος και ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση περνούν σήμερα μια βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση. Ο άνθρωπος, και ιδιαίτερα ο καταπιεσμένος και οικονομικά περιθωριοποιημένος, βρίσκεται υπό διάλυση. Η Έφη, ένα ανήμπορο και ανυπεράσπιστο πλάσμα, χωρίς οικογενειακή και κοινωνική υποστήριξη, χωρίς οποιαδήποτε κουλτούρα, ζει σαν να είναι παράσιτο, έτοιμη να δεχτεί κάθε φωνή που τη σπρώχνει σε κούφια και ριψοκίνδυνα πράγματα, στην εύκολη ζωή, στα ναρκωτικά, στο ποτό, στις εφήμερες σχέσεις κ.λπ. Κάτι συμβαίνει, όμως, κάτι ανεπιθύμητο, και τη μετατρέπει σε σκεπτόμενο και συνειδητοποιημένο άτομο.
 
- Τι σε γοήτευσε σε αυτή τη γυναίκα; Η αλήθειά της. Που δεν διστάζει να πει  τα πράγματα με το όνομά τους. Με εντυπωσιάζει το πώς γίνεται η αλλαγή μέσα της και από ένα άτομο του βυθού χωρίς πολιτισμό και κουλτούρα, αποκτά μια απίστευτη ευσυνειδησία που άλλοι παλεύουν χρόνια για να την αποκτήσουν.
 
- Ποιο σημείο του κειμένου σε άγγιξε πιο πολύ; Η αλλαγή της. Το πώς γυρνάει 360 μοίρες για αυτό το τυχαίο γεγονός που έρχεται στο δρόμο της και φέρνει τα πάνω-κάτω στη ζωή της.

- Πώς μελετάς κάθε φορά το ρόλο σου; Θυμάσαι κάτι χαρακτηριστικό που σε παίδεψε στον συγκεκριμένο; Μελετώ με μεγάλη αφοσίωση για να ανακαλύψω το ρόλο σιγά σιγά, να τον αφήσω να μου αποκαλυφθεί και να ταξιδέψω μαζί του. Θα έλεγα ότι με παίδεψε να βρω όλον αυτόν τον χείμαρρο συναισθημάτων που είχε μέσα της. Ένας ολόκληρος σίφουνας. Επίσης δούλεψα  το λόγο του κειμένου  πάρα πολύ για να βγαίνει όσο αβίαστα γίνεται, να ρέει σαν νερό. 
 
- Μια ποια κριτήρια επιλέγεις κάθε φορά ένα έργο; Θες να πηγαίνεις συνεχώς κόντρα στις προηγούμενές σου δουλειές; Μου αρέσει όσο γίνεται να μην επαναλαμβάνω τον εαυτό μου και να καταπιάνομαι με διαφορετικά πράγματα. Να βάζω τον εαυτό μου στα δύσκολα μονοπάτια, να τον προκαλώ και να δοκιμάζω τα όριά μου. Θέλω να πηγαίνω εκεί που φοβάμαι.
 
- Υπήρξε φάση που σου ζητούσαν ξανά και ξανά τα ίδια πράγματα, μετά από τους γνωστούς τηλεοπτικούς σου ρόλους; Χρειάστηκε να πεις πολλά «όχι»; Ναι, σίγουρα έχει γίνει κι αυτό. Είμαι της άποψης ότι με τα «όχι» προχωρείς και εξελίσσεσαι  πολύ περισσότερο παρά με τα «ναι». Θέλω, όσο γίνεται, να προστατεύω την εικόνα μου.
 
- Σε αυτό το επάγγελμα νιώθεις ότι πρέπει να αποδεικνύεις συνεχώς την αξία σου; Δεν νιώθω να έχω να αποδείξω τίποτα και σε κανέναν, παρά μόνο στον εαυτόμου. Φροντίζω να είμαι εκεί που επιθυμώ γιατί αν δεν το κάνω, δεν με συγκινείό,τι κι αν με πλησιάσει - αυτό ισχύει και στη ζωή μου. Ως ηθοποιός, μου αρέσει να τσαλακώνομαι και να μην επαναπαύομαι στις ευκολίες μου.Αν αγαπάς αληθινά και βαθιά αυτό που κάνεις, παίρνεις τεράστιαανταμοιβή. Εξελίσσεσαι και προχωρείς. Όταν δουλεύεις σαν μαθητής που είναι εκεί για να μάθει και όχι για να διδάξει, είσαι στο σωστόδρόμο και αν της αλήθειας δεν θα σε προδώσει ποτέ. Αυτόν ακολουθώ και αυτό θα συνεχίσω να κάνω.
 
- Κλείνει ποτέ αυτό το κεφάλαιο για έναν ηθοποιό; Όχι, και δεν θα έπρεπε να κλείνει ποτέ, πρέπει να είσαι πάντα σε συνεχή εξέλιξη και αναζήτηση του αντικειμένου σου.
 
- Σε ποια φάση της ζωής σου σκέφτηκες ότι πρέπει να επαναδιαπραγματευθείς τη σχέση σου με τους άλλους; Όταν κατάλαβα ότι δεν είναι όλοι αυτό που δείχνουν.
 
- Είναι μια συνεχής αναζήτηση; Βλέπεις, ακούς και παρατηρείς συνεχώς και αναλόγως, κρίνεις και προχωρείς.
 
- Ποια τα επόμενα σχέδιά σου; Μετά την Ιφιγένεια, με την ομάδα μου Dream Theatre Productions, θα κάνουμε μια μουσική παράσταση με τον σπουδαίο μουσικό Σάββα Σάββα, πιάνο -  φωνή. Είναι μια παράσταση που προέκυψε από την παράσταση «Ζαρτιέρα και πικραμύγδαλο» που είχα ανεβάσει πριν 3 χρόνια η οποία θα ανέβει στο Αντωνάκης bar τέλος του Γενάρη. Μετά από αυτό, ετοιμάζω την αλλιώτικη μουσικοθεατρική παράσταση «Jazzy love» με ζωντανή μουσική και διασκευές παλιών και αγαπημένων τραγουδιών από τον επίσης σπουδαίο μουσικό Μιχάλη Μέσσιο, η οποία θα είναι αφιερωμένη στη γιαγιά μου για τα εκατοντάχρονά της.
 
INFO: Ιφιγένεια εν Ουαλία, 7/11-8/11, 20:30-22:00, Λευκωσία, Flea Theatre, 99744227.
 
Περιοδικό Go, τεύχος 87.
  Συνέντευξη: Νταϊάνα Αζά   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...