Στην ακύρωση της απόφασης του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, να απορρίψει την αίτηση για πολεοδομική ανάπτυξη που έγινε στις 14/10/2015 για ανέγερση κατοικίας, με την αιτιολογία ότι είχε δεσμευτεί το ακίνητο για εκτέλεση μελλοντικών έργων δημοσίας ωφελείας (κατασκευή οδικού δικτύου), προχώρησε με απόφασή του τη Δευτέρα το Διοικητικό Δικαστήριο. 

Η υλοποίηση τέτοιων προθέσεων, όπως ανέφερε το Διοικητικό Δικαστήριο, προϋποθέτει απαλλοτρίωση του ακινήτου. Ειδικά, σημειώνει, που η απόρριψη της αίτησης έγινε προς διασφάλιση της μελλοντικής και αβέβαιης υλοποίησης σχεδιασμών οδικού δικτύου. Η διαφύλαξη του ακινήτου με σκοπό τη μελλοντική εκτέλεση έργων δημόσιας ωφελείας συνιστά πάγωμα των δικαιωμάτων του ιδιοκτήτη μέχρι την υλοποίηση των προθέσεων της Διοίκησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πωλήθηκε το ακριβότερο σπίτι της Τράπεζας Κύπρου (εικόνες)

Το Διοικητικό Δικαστήριο ανέφερε περαιτέρω: «Ούτε το Τοπικό Σχέδιο, ούτε η Γνωστοποίηση ή το Διάταγμα Απαλλοτρίωσης μπορούν να συνιστούν νόμιμη αιτιολογία για άρνηση έκδοσης πολεοδομικής άδειας. Μέχρι και την εγγραφή του ακινήτου στο όνομα της Δημοκρατίας, με την καταβολή της εκ του Συντάγματος προβλεφθείσας αποζημίωσης στα πλαίσια απαλλοτρίωσης, ο ιδιοκτήτης της γης δύναται να απολαμβάνει την ακίνητη ιδιοκτησία του». Στην απόφαση σημειώνεται ότι «το Τμήμα Πολεοδομίας πλανήθηκε ως προς τις αρμοδιότητές του. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να παγώσει εν αναμονή μελλοντικής υλοποίησης του οδικού δικτύου εντός Οικιστικής Ζώνης».

Η απόρριψη της αίτησης, σύμφωνα με τον δικηγόρο των αιτητών  Μιχάλη Δειλινό, περιέχει καταχρηστική αιτιολογία κατά παράβαση του άρθρου 23 του Συντάγματος καθ’ ότι έγινε προς διασφάλιση της μελλοντικής και αβέβαιης υλοποίησης σχεδιασμών οδικού δικτύου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε υψηλό έξι μηνών το υπόλοιπο των καταθέσεων τον Σεπτέμβριο

Οι αιτητές είναι ιδιοκτήτες γης στον Δήμο Δερύνειας, η οποία ενέπιπτε σε οικιστική ζώνη Κα5, όπου για κατοικίες ίσχυαν μέγιστος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης 1,00:1, ποσοστό κάλυψης 0,50:1, αριθμός ορόφων 3 και ανώτατο ύψος 11,30 μέτρα.  

Περαιτέρω, βάσει του Χάρτη Χρήσης Γης και των λεπτομερών Σχεδίων Χαράξεων Δρόμων Πρωταρχικής Σημασίας και Δευτερεύοντος Οδικού Δικτύου, που δημοσιεύτηκαν με το Τοπικό Σχέδιο Δερύνειας, το τεμάχιο υπόκειτο σε επηρεασμό από σχέδιο διεύρυνσης και διάνοιξης νέου δρόμου. Οι εν λόγω δρόμοι είχαν χαρακτηριστεί ως Δρόμοι Πρωταρχικής Σημασίας.